Tömegesen vándorolnak el a felvidéki magyar fiatalok.

A felvidéki magyar fiatalok elvándorlásáról készült felmérésünk a magyaroszági sajtó figyelmét is felkeltette. A Heti Válasz szélesebb összefüggéseiben vizsgálta meg a témát, Kárpát-medencei viszonylatban. A téma a hetilap 2013. május 16-án megjelent számában olvasható. Lengyel Diana Heti Válaszban megjelent cikkét közöljük.

Nem lát perspektívát szülőföldjén a szlovákiai magyar értelmiség – így veszi a kalapját és távozik. Például Csehországba, és már nem csak tanulni, de élni is. Egyre gyakoribb, hogy a fiatalok a Brno és Prága felé tartó vonatra csak egyirányú jegyet váltanak.

A dél-szlovákiai magas munkanélküliség, a cseh egyetemek jó híre, a szlovák és a cseh nyelv közti minimális különbségek arra csábítják a felvidéki magyar diákokat, hogy szerencsét próbáljanak Csehországban. Sokuknak tartósan otthonuk is marad Prága vagy más cseh város. Esetleg a cseh egyetemi tanulmányok egy ajtó lesz a nyugatabbra vezető úton – részben ez is magyarázata lehet annak, miért csökkent tíz év alatt több mint hatvanezerrel a felvidéki magyarok száma. A Csehországban élő és dolgozó magyarokról most először készült felmérés a szlovákiai Vox Juventae Polgári Társulás műhelyében.

A megkérdezettek közül a már dolgozók fele nem tervez hazatérni, a cseh egyetemeken tanuló fiatalok közül pedig csak minden ötödik gondolkodik a diplomaszerzés utáni visszatérésen. Nem lesz köztük Marczell Anna orvostanhallgató, aki ötödik éve él Csehországban; a Károly Egyetem nemzetközi hírneve és színvonala vonzotta az országba. „Sokkal jobbak itt a lehetőségek, az otthon sincs olyan messze, hogy ne lehessen viszonylag gyakran hazamenni” – meséli a Heti Válasznak. Ő már eleve úgy érkezett Prágába, hogy tervei közt nem szerepelt visszatérni Szlovákiába. Időközben pedig már más szálak is Csehországhoz kötik: cseh nemzetiségű párjával közös jövőt terveznek. „Csehországban könnyebb munkát találni, a fizetések is sokkal jobbak. De nagyban befolyásol az is, hogy magyar közegben nem tudom elképzelni a barátomat” – magyarázza, majd hozzáteszi: vonzó számukra a közeli Németország vagy Ausztria is mint munkalehetőség.

A felmérés szerint a maradás leggyakoribb oka, hogy az érintettek jól érzik magukat Csehországban és biztos munkájuk van, előlépési lehetőséggel. Minden ötödik megkérdezett kimondottan elégedett lakókörülményeivel, családi életével és emberi kapcsolataival. Anna esete sem egyedülálló. Nem ritkaság, hogy a magyar fiatalok cseh párt találnak. Ez esetben legtöbbször a gyerekek megtanulnak ugyan magyarul, de hiányzik belőlük az erős identitástudat, az unokák pedig a legritkább esetekben tanulják meg a nagyszülők nyelvét.

  hirdetes_300x300   

Tovább a teljes cikkre ->

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!