Tizedik alkalommal rendezték meg Pozsonyban az Inchebában a Pozsonyi Gyűjtőnapokat. Az eseményről tavaly írtunk, hogy miért érdekes és jó, idén pedig fotóztunk is. Figyelem! A következő képek túlzott nosztalgikus hangulatot idézhetnek elő!

A gyűjtők érdekes „állatfaj”. Képesek több órán keresztül kitartóan túrni, nézegetni, böngészni, alkudozni:

IMAG0314

 

IMAG0379

…amire lehetőségük is volt, ugyanis hegyekben álltak a bélyegek:

 hirdetes_300x300  

IMAG0299

 

IMAG0300

és halmokban a pénzérmék:

IMAG0301

 

IMAG0302

Persze a a papírpénzből sem volt hiány. A legértékesebb természetesen azok, amelyek forgalomba sem kerültek. Sőt, szét sem vagdosták őket:

IMAG0307

Azok a boldog szép napok… Az ezer korona valahogy sokkal többnek tűnt, mint a 33,33 euró

IMAG0366

 

IMAG0365

 

Képeslapvadászok akcióban:

IMAG0305

A fenti kép igazi ritkaság számba megy, hiszen a kiállításon az átlagéletkor 50+ volt, és bizony a nemek is erősen aránytalanul képviseltették magukat (80 – 20 a férfiak javára).

A laikusoknak is megpróbáltak a szervezők kedveskedni. Ingyen felbecsültethették a rokonoktól kacatként ránkhagyott bélyegalbumokat, régi pénzeket, illetve egy kiállítás is bemutatta a legértékesebb bélyegek, bélyegsorozatokat, melyekből egy-egy példányről van csak tudomása a gyűjtővilágnak. Ha ilyet találsz a nagymama padlásán, még véletlenül se dobd ki!

IMAG0342
Forgalomba nem került (pecsét nélküli) K 2-es típusú lila, Masarykot ábrázoló bélyeg. Ez az egyetlen ismert példány belőle.
IMAG0344
Háromszög alakú bélyegek 1919-ből. A figyelmes megfigyelő láthatja miért is ilyen különleges: a Monarchia bélyegjére a Pošta Československá feliratot pecsételték – vagyis abból a rövid időszakból származik, mikor Csehszlovákiát már kikiáltották függetlennek, de saját bélyeget még nem volt idejük nyomtatni. Összesen három darab ismert ebből a hármas bélyegívből, Roppant értékes.

Nem feletkezhetünk meg a háborús relikviákról, kitüntetésekről sem, ezeknek is nagyon komoly piacuk van:

IMAG0356

IMAG0357

És amivel mi hazatértünk:

IMG_8211

Aki netalán kedvet kapott volna, jó ha felírja a naptárába, szeptember 5-től 7-ig kerül sor Prágában, a Letňany-n a Sběratel kiállításra, ami az egyik legkomolyabb gyűjtőknek szánt kiállítás a környékünkön.  Egészen Nagy-Britanníából, Hollandiából, Litvániából is érkeznek kiállítók, a legjobb alkalom, hogy igazán különleges darabokat szerezzünk be, akár telefonkártyákat, akár bélyegeket, akár képeslapokat gyűjtünk. A hölgyeknek a belépés tradicionálisan ingyenes. 🙂

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Fotók: Körkép.sk

Ajánlott írások:

Kisasszony, megmutathatom a bélyeggyűjteményem?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!