Nyáron nem csak a zenekarok járnak fellépni, a Körkép stábja is úgy döntött, dél-szlovákiai road showra indul. Mától kezdve csütörtökig a Gombaszögi Nyári Táborban, péntektől vasárnapig pedig a Martosi Szabadegyetemen találtok meg bennünket. Olvasóinkat és leendő olvasóinkat a Körkép –sátorban várjuk, ahol szerkesztőink kivételesen nem online vesézik ki a politikai történéseket és mindennapjainkat érintő témákat. Lássuk csak, mire lehet készülni!

Kövesd a Körképet a Facebookon is!

Krasznahorkaváralja

szerdai napon vendégünk lesz Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, aki túlzás nélkül az egyik, ha nem a legtöbbet foglalkoztatott szakember a témában. Előadása a civilizációk háborújáról, kelet és nyugat harcáról, a világban dúló terrorizmusról szól. Semmiképp sem szabad kihagyni a külpolitika iránt érdeklődőknek. Kevés olyan biztonságpolitikai kérdés van, melynek kapcsán ne nyilatkozott volna már Nógrádi György a médiumokban, bár ő leginkább közgazdásznak tartja magát.

kj_IMG_0624.cikkoldal
Nógrádi György

Előadónk 1949-ben született, a Közgazdaságtudományi Egyetem szerzett diplomát, felsőfokon beszél angolul, németül és oroszul. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem védelemgazdasági tanszékén tanít. Ahogy korábban a honvedelem.hu-nak elmondta, bejárta szinte az egész világot, előadásokat tartott és megismerkedett azokkal a nagy tudású professzorokkal, „akiktől igazán érdemes volt tanulni”. Találkozott szinte minden európai és észak-amerikai vezető politikussal. Azonban arra a legbüszkébb, hogy a NATO-ba is meghívták: tartson tájékoztatót a szövetség vezetői számára.

És hogy mi az a biztonságpolitika? Mindenki másképp magyarázza, de abban egyetérthetünk, a legkülönbözőbb tudományterületeket, mint például gazdaságpolitika, a biztonságpolitika és honvédelem egyvelege. Nógrádi szerint ma Magyarországon nagyon sok ember biztonságpolitikai szakértő, de a valóságban nagyon kevesen értenek hozzá. Szerdán a legjobb látogat el hozzánk.

csütörtöki programban két olyan téma is szerepel, melyről korábban már a Körkép olvasói is olvashattak oldalunkon, és nagy visszhangot kaptak.

 hirdetes_810x300  

Az egyik ilyen a Körkép.sk-t működtető Vox Juventae társulás felmérése, mely a Csehországban tanuló és dolgozó magyarokról és ott maradásuk okairól fog szólni. Röviden összefoglalva, az agyelszívásról. Nem, nem arról van szó, hogy cseh barátaink beálltak volna zombinak! Dél-Szlovákiából rengeteg fiatal megy Magyarországra tanulni, viszont a Csehországban tanulók nagy százaléka nem tér vissza szülőföldjére. Az igazi agyelszívó helyek Prága és Brünn. Vajon a Károly-híd és Spielberg vára ennyivel szebb lenne, mint a csallóközi búzamezők? A sör, a nakladaný hermelín és a vepřo-knedlo-zelo ízlik Dél-Szlovákia ifjúságának? A kutatás eredményeiről mesél Lampl Zsuzsanna szociológus, előadásban helyet kapnak olyan összefüggések is, amelyeket eddig a sajtóban nem publikáltunk.

lampl
Lampl Zsuzsanna

Lampl Zsuzsanna – szociológus, író, újságíró, elismert szakember.  A Fórum Kisebbségkutató Intézet Szociológiai és Demográfiai Kutatások részlegének igazgatónője. 2012-ben Randevú és más írások címmel jelentek meg a publicisztikai írásai. 1995 óta tanít a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem  Zsurnalisztika Tanszékén. 2006 óta a Közép-európai Tanulmányok Karának kutatója, adjunktus, vezeti a Nemzeti és Nemzetiségi Kultúrák Intézetét is. Legutóbbi, idén megjelent kötete a szlovákiai magyarok szociológiáját kutatja.

Második témánk a 2014-es államfőválasztás.

2009-ben kaptunk először esélyt arra országunk történetében, hogy ne egy volt kommunista legyen az államfőnk. Iveta Radičová elbukott, Ivan Gašparovič –nak pedig második ciklusa elején sem kellett kiköltöznie a pazar Grassalkovich-palotából, további kínos pillanatokat okozva ezzel Szlovákiának. 2014-ben újra köztársasági elnököt választunk, a sajtót pedig már legalább egy éve foglalkoztatja a lehetséges jelöltek listája.  A beszélgetésben magukkal a jelöltekkel vizsgáljuk, eddig vajon miért győzött mindig a „vörös oldal” és lesz-e végre nem kommunista elnökünk 25 évvel a rendszerváltás után. Vajon a pártok jelöltjei, a párton kívüliek vagy a fiatal arcok a meggyőző jelölt?

osusky - prochadzka
Procházka és Osuský

Vendégeink:

Radoslav Procházka jogász, a Szlovák Nemzeti Tanács képviselője, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) volt tagja, jelenleg független képviselőként tevékenykedik. A pozsonyi Comenius Egyetemen szerzett jogi diplomát, majd a Yale Law Schoolon doktori címet. Jelenleg az Európai Komisszió Delegációjának ügyvédje. Emellett a Nagyszombati Egyetem jogi karán tanít, és New York állam ügyvédi kamarájának tagja. 2013-ban kilépett a KDH-ból és saját platformot hozott létre Alfa néven. Júniusban bejelentette, hogy indul az elnökválasztásokon. Kampányával rögtön figyelmet keltett, hiszen az államnyelven kívül, ruszin és magyar nyelven is megszólítja a választókat. Szerda tájékán egy bővebb, exkluzív interjút is közlünk vele itt a Körképen.

Peter Osuský orvos és egyetemi oktató, pozsony-óváros polgármester-helyettese, a pozsonyi Comenius Egyetem volt rektor-helyettese. Korábban a Demokrata Párt (DS) tagja volt, majd egyike a Polgári Konzervatív Párt  (OKS) alapítóinak. 2010-ben a Most-Híd listáján szerzett parlamenti mandátumot, 2012-ben pedig a Szabadság és Szolidaritás (SaS) tagjaként. Idén az SaS köztársasági elnöknek jelölte.

A beszélgetés során Ján Čarnogurský és Andrej Kiska államfő-jelöltek is videóüzenetet küldenek a Körkép felkérése a tábor lakóinak.

Martos

Pénteken nyugatabbra költözünk, és a Martosi Szabadegyetem keretében is bemutatjuk a Vox Juventae felmérését, Lampl Zsuzsannával.

Szombaton a civil kontroll és a transzparens önkormányzatok problematikáját szedjük elemeire. Ami nem titkos, az nyilvános. A korrupció mindenütt gondot jelent. Helyi szinteken van, hogy nem is leplezik, a választási visszaélésekről nem is beszélve. Ondrej Dostál és Vladimír Špánik, a ZOMOS (Szlovákiai Városok és Falvak Polgárainak Szövetsége) elnöke a civil kontroll szerepének fontosságáról beszél. Bemutatva, hogy a helyi visszaélések, bizniszek, érdek−összefonódások elleni küzdelem fontos és nem reménytelen. Az előadás résztvevői megismerhetik Lakatoš Erika történetét is, akit bátor kiállásáért és kitartásáért 2011−ben Fehér Holló Díjjal jutalmaztak.

390abs--1262453878--images--OD_12_2009_Y
Ondrej Dostál

Vendégeink:

Ondrej Dostál – szociológus, volt újságíró, az OKS elnöke. Dostál még a főiskola alatt megjárta a SME szerkesztőségét, majd a Demokrata Párt sajtófőnöke lett. 2001-től a Civil Konzervatív párt központi titkára, 2004-től alelnöke, 2012-től elnöke. 2010-ben a Most-Híd listáján indult a további 4 OKS-s képviselővel és preferenciaszavazatokkal bejutottak a parlamentbe.

Vladimír Špánik, ahogy írja magáról a blogján: „egy városi, aki miután vidékre költözött, észrevette, hogy a nyilvános dolgokkal törődni kell. A lakóhely változtatás után és azután, hogy megismerte milyen viszonyok uralkodnak az önkormányzatokban, úgy látta, hogy ezzel a témával foglalkoznia kell“. 2010-ben pont ezért alapították meg a Szlovákiai Városok és Falvak Polgárainak Szövetsége (ZOMOS), amelynek az elnök lett.

Lakatoš Erika – Dobóruszka község 580 lelket számlál, Lakatoš Erika pedig a községházán az adminisztratív részlegen dolgozott, mikor észrevette, hogy a polgármester több ezer eurót tüntet el a falupénzéből, bármiféle számlázás nélkül. 2009-ben feljelentették Lakatos László polgármestert, de az eljárást leállították azzal az indokkal, hogy nincs rá elég bizonyíték. 2010 februárjában hihetetlen gyorsasággal kidobták az állásából (15 perce maradt a dolgait összepakolni), a polgármestert pedig újraválasztották. Lakatoš Erika nem adja fel a hatóságok közönye ellenére sem, erőfeszítéséért pedig 2011-ben Fehér Holló díjat kapott. Dobóruszkán 203-ban újabb választásokat tartottak, s hogy a történet hogy végződött? Kiderül Martoson!

gyor-negyen
A F&K pékség csapata

Vasárnap a felvidéki magyar konyha különlegességei kerülnek terítékre. Enni jó. Sokan együtt enni még jobb. Éppen ezért a  vasárnapi ebédhez egy kis kóstolóra invitálunk, hogy Martoson megízlelhessük Felvidék néhány ínyencségét. A bemutató során sikeres felvidéki vállalkozókkal ismerkedhetünk meg, akik minőségi termékeikkel nemcsak a hazai piacon, hanem külföldön is bizonyítottak. Természetesen a kóstolásról sem feledkezünk meg! És mi kerül az étlapra? A komáromi F&K pékségből Földes István pékmester a pozsonyi kifli titkairól beszél, miközben a közönség megízleli a dióval és mákkal töltött finomságokat. Németh Árpád méhész mézből készült különlegességeit hozza el, és hogy ne maradjunk szárazon, Dömény Zoltán, a Primavin borászat tulajdonosa gondoskodik arról, hogy jóízű nedű kerüljön a poharakba.

Mindkét helyszínen várjuk az érdeklődőket szeretettel!

A Körkép csapata

Ajánlott oldalak:

A Gombaszögi Nyári Tábor honlapja

A Martosi Szabadegyetem honlapja

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!