Nógrádi György, Lampl Zsuzsanna, Radoslav Procházka, Peter Osuský, Andrej Kiska, Ján Čarnogurský államfőjelöltek, Ondrej Dostál, Vladimír Špánik, a fehér holló Lakatoš Erika, a Primavin pincészet és Dömény Zoliék, Földes István és az F&K pékség pozsonyi kiflije, és megannyi feledhetetlen eszmecsere, elismerés, alázat és tisztelet. Ez volt a Körkép-sátor programja a Gombaszögi Nyári Tábor és a Martosi Szabadegyetem 6 napja alatt, Lengyel Diana, Tóth Lívia és jómagam szervezésében.

Proch_Osusk
Radoslav Procházkával és Peter Osuskýval
IMG_6237 - kópia
Nógrádi Györggyel Gombaszögön
IMG_6269
Lampl Zsuzsa szociológussal az Agyelszívásról beszélgetve

 Szubjektív élménybeszámoló az idei nyár talán legszebb hetéről.

Amikor több száz kilométer után a Pozsony Krasznahorkaváralja útvonalon megérkeztünk a helyszínre, megcsapott bennünket a tábor várakozásokkal teli hangulata. A ´Déhások összeszokott csapatában jól láthatóan mindenki tudta a feladatát, a dolgok a helyén voltak. És bár háromfős különítményünket fogadták már barátságosabban is, a ridegség ellenére a Körkép igyekezett maximálisan hozzájárulni Gombaszög sikeréhez. Szívesen jövünk jövőre is.

Nógrádi György előadásának végére kicsinek bizonyult a helyszín, Lampl Zsuzsannával és az érintettekkel igazi interaktív beszélgetést folytattunk a róluk készült felmérésünkről. Radoslav Procházka és Peter Osuský köztársasági elnök-jelöltek (Andrej Kiska és Ján Čarnogurský videóüzenetben volt jelen) címlapsztorinak bizonyult csütörtökön. Az ottani inspiratív, tehetséges fiatalokkal teli rendezvényt három nap után hátrahagyva száguldottunk is tovább Martosra. Ezzel is bizonyítva sokadmagunkkal együtt, hogy időpontegyezés ide vagy oda, akarat esetén megoldható a részvétel mindkét helyszínen. A két rendezvény jellege egyébként teljesen, de teljesen más, így féltékenységre és irigységre semmi ok.

7
Lampl Zsuzsa szociológussal Martoson
ZOMOS
Civil kontroll, önkormányzati korrupció. Balról: Vladimír Špánik, Lakatoš Erika és Ondrej Dostállal
DSC_0320
Készül a pozsonyi kifli
DSC_0432
borkóstolás a Primavin bemutatóján

Amikor éjjel fél 12 körül befutottunk a Feszty parkba, épp a Tankcsapda finiselt. A környéket ellepték a parkoló autók, odabenn 2500 ember tombolt, nekünk meg szinte elakadt a lélegzetünk. Ahogy Gubík Laci boldogan újságolta az első nap élményeit, ahogy Szabó Dávid igazi tábornokként sugározta, hogy helytállunk, ahogy Ondrej Dostál és barátai az előadás után még másnapig maradtak, mi is megkönnyebbülve szögezhettük le: a mARTFESZT működik!

E sorok szerzője nem mai gyerek, megélt már bizonyos dolgokat, de a meghatottság még most is erősen dolgozik benne. A Feszty-park csodálatos miliője, a Szabadegyetem magával ragadó hangulata, a jelenlevő kis közösségek spontán együttműködése felemelő és varázslatos érzés volt. A mARTFESZT lelkülete igazi értékként jelent meg. Igazi kincs van a kezünkben, valami elkezdődött.

 hirdetes_810x300  

Gombaszög és Martos szembeállítása, a lejáratás és megbélyegzés, a mediális elhallgatási kísérlet teljesen elhibázottnak és hatástalannak bizonyult. A létszám (ott 1500, ami tavalyhoz képest közel a duplája, Martoson rögtön 7000) azt bizonyítja, hogy óriási az igény az ezekhez hasonló közösségmegtartó, értékteremtő rendezvényekre. Sokkal többre is, mint eddig. A minőség ugyanis vonzó, a kínálat bővíthető. Az idén Gombaszögöt választók számára is és fordítva. Kívánom, hogy jövőre mások is megtapasztalhassák.

Amikor vasárnap este fél 12 körül az Ismerős Arcoktól felcsendült a Nélküled, férfiasan bevallom, elérzékenyültem. Valami összeért, valami megvalósult.

A Tranzit pontosan azt kínálja, melyre a szlovákiai magyarságnak is égetően szüksége van. Illetve lenne. De nincs. Mint ahogy az említett holdudvar sem áll rendelkezésre, annak minden hátulütőjével együtt. Felvidéki magyarként így nem marad más számunkra, mint eljönni ide. (Ha lehet jóval többen, mint idén). Hogy legalább a leírtak otthoni hiányát érzékelni tudjuk.“  – írtam e sorokat tavaly, a kőszegi szabadegyetem után. Idén mindez Martoson bekövetkezett.

Jövőre veletek ugyanitt!

Király Zsolt (Körkép.sk)

Lengyel Diana értékelése:

Gombaszög

Az első Gombaszögi Nyári Táborom (DH tábor) három évvel ezelőtt életem legmeghatározóbb élménye volt. Ha nem ismerkedek meg azokkal az emberekkel, akkor ma nem vagyok az, aki. Gombaszöghöz így különleges kapcsolat fűz, (mint sok más embert rajtam kívül)  és  mindig szívesen fogok oda visszatérni, mert Krasznahorkaváralja nemcsak Gömör csücske, de az én szívem csücske is.

Azóta viszont eltelt három év, ez volt az én negyedik táborom. Ötször több ember jár oda, mint mikor én kezdtem, és hatalmasat bővült a programkínálat. Úgy láttam, az idei „konkurencia“ határozottan jót tett a krasznahorkai tábornak. A három ott töltött nap alatt jópárszor előfordult, hogy mint a cipőboltban, képtelen voltam választani a programok közül. A szervezők mindenképp kitettek magukért, ha csak az olyan apróságokat nézzük, mint a színes krétapapíros táborújság. Jó volt tudni, hogy egyre több DH-n kívüli arc jött el, ami azt jelenti, hogy a remek hangulat híre messzire eljutott, és a diákoknak igényük van a szórakozásra, ismerekedésre, amire remek lehetőség van a táborban.

Érdekes jelenség, hogy bár az emberek száma megsokszorozódott, az előadói sátrakban mégis minden évben konstans a közönség száma. Sőt, volt ahol csökkent, mert míg a 2010-es évben sokan voltak kíváncsiak az MKP-Híd vitára, most a közönség 30%-kát az mkpsok, 30%-át a hidasok, 30% az újságírók és csak 10%-át alkották a diákok. Dehát nemcsak a fejtágításról szól a nyár, igaz? Kissé furcsának találtam azt is, hogy éppen Čaplovičot is meg kellett hívni, de hát ízlések és pofonok…

Ez még mindig Gombaszög,várbevétellel, seggesekkel, villantással, fiatalokkal, Vadalmával, a világ leglassabban csapoló pultosnéniivel, sátrakkal, verebekkel, Quimbyvel, olyan hangulattal, amit „harapni lehet“. De ez már nem az én Gombaszögöm.

8/10

Martos:

Nagyon kellemeset csalódtam, a Szabadegyetem minden elvárásaimat felülmúlta. Az átlagéletkoron Tamási Ilonka néni rontott talán a maga 101 évével, így szerintem az valamivel magasabb volt, mint a gombaszögi, de a családias hangulat, az emberek közvetlensége, a gyönyörű lovak a bejáratnál, Bolha, a puli, aki mindig céltudatosan sertepertélt az előadók lába között, sok-sok pozitív impulzus, hihetetlen élmény.

A leginkább zavaró momentumként a kora reggeli kakasszó és az a pár szúnyog volt, amelyek kitartóan szívták a Médiastáb tagjainak vérét a hajnalig tartó munka során. Hogy politikai kultúránknak még van mit fejlődnie, azt mutatja a Most-Híd párt teljes ignoranciája, hiszen  míg a jobboldalhoz erősen köthető Tranzit rendezvényre sem szégyellenek elmenni a baloldal pártjai, és míg a magyarországi pártok palettája is színes volt, nálunk úgy néz ki, nincs rá politikai akarat. A politikai vitákat is sokkal magasabb színvonalon űzik, hiszen Shiffer András (LMP) és Gulyás Gergő (Fidesz) a legérdekesebb szópárbajt vívta, amit az utóbbi időben hallottam. Ott tényleg izzott a levegő, és a szótöltények bizony komoly találatokat vittek be.

9,5/10

Visszatérve a hangulathoz. Ez a két tábor, egyértelműen az év csúcspontjai közé tartoznak nálam. Elmondhatatlanul jól éreztem magam mindkét helyszínen (hála a kollégáknak is). De úgy érzem, tavaly valamit elvesztettem Gombaszögön, amit most újra megtaláltam Martoson.

Lengyel Diana (Körkép.sk)

Martos
Közel kétezer ember minden nap

Tóth Lívia értékelése:

Gombaszög

Aki ismer, tudja, hogy nem vagyok egy tipikus tarisznyás több napon át sátorban alvó sörtől bódultan alternatív rockra csápoló hippi figura. Valószínűleg idén sem mentem volna Gombaszögre, mint klasszikus résztvevő. Ezúttal viszont a Gombaszögi Nyári Tábor társszervezői csapatát erősítettem. Ebben a felállásban más értelmet nyert számomra a részvétel. Kihívásként tekintettem rá. Remélve, hogy mint „belsős“ 2 dimenzióból is megtapasztalhatom a krasznahorkaváraljai tábor hangulatát, izgatottan vágtam bele. Az előadók színes palettája biztosította, hogy bárki találjon magának kedvére való pénzügyi, politikai, sporttal kapcsolatos, szociológiai vagy egyéb közéleti problémát boncolgató témát.

Ennek ellenére mégis azt láttam, hogy a táborlakók nyomós hányada abszolút érdektelen e fórumok irányába. Sokuknak a lényeg csak annyi, hogy legyen kaja, pia, meg talpalávalót szolgáltató zenekar minden este, a program gondolkodó része nem érdekes. Vegyük például az államfő-jelölteteket bemutató blokkot. Jövőre az elnököt mi választjuk, nekünk kell dönteni, és ehhez nem ártana ismerni is őket, nézeteiket, programjukat, hozzáállásukat. Többen bambán, be-betekintgetvén a közönség soraiba csak elhaladtak az előadó sátor mellett, fittyet hányva a program jelentőségére.

Ha nem akarunk hasonló szerencsétlenkedést megtapasztalni, mint a jelenleg is hivatalban levő elnöküknél, igenis felelősségteljesen, megfontoltan kell letennünk a voksunkat a jelölt mellett, aki majd 5 éven át alakítja a közmegítélést Szlovákiáról, így az itt élőkről (rólunk) is.

Ezek a beszélgetések nekünk és értünk vannak. Éppen ezért önmaga mobilizálására buzdítanám a fiatalságot. Arra az egy órácskára, amíg az előadás tart, erőltesse meg magát, szívja magába az előadók értékes gondolatait, értékelje ki, és formáljon saját véleményt. Számomra a Gombaszögi Tábor küldetése a szórakoztatás mellett egy tudatos, helyes értékrendszerrel rendelkező felvidéki értelmiség megformálása, amelyik aktívan tesz arról, hogy a lehető legtovább megmaradjon, esetlegesen gyarapodjon nemzetünk az országban.

Martos:

Árgyélus-ház, Színpaduvar, Turul, Nagyszínpad, Média sátor, Feszty-park. Vasárnap véget ért az I. Martosi Szabadegyetem, és ezzel egyidejűleg elindult a visszaszámlálás a mARTrakéta projekt következő kilövéséig. A mARTfeszt négy napja bebizonyította, hogy a közös célokért érdemes kockázatot vállalni, és illúziókat dédelgetni. Reményteljes és egyben felemelő érzés tudni azt, hogy a felvidéki magyarság igényli az efféle identitásukat erősítő eseményt.

A szervezők együttműködése, odafigyelése és alázata meghozta gyümölcsét, több mint 7000 látogatót. A fesztivál sikere még jobban összekovácsolta a csapatot, ami a II. Martosi Szabadegyetem pozitív lendületének záloga lehet. Azt hiszem, kimondhatom: hagyományt teremtettünk.

Tóth Lívia (Körkép.sk)

1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!