Huba
  • HUF: 406.52
  • USD: 1.01
  • 21 °C
  • 28 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Jutalom a nyár végén

Újra Tranzit, újra Kőszegen. Ismét kihagyhatatlan, nemcsak számunkra. Gombaszög és Martos után a Körkép néhány napig Magyarország legmenőbb fesztiválján, a nyár végi Tranziton inspirálódik főként konzervatív, magyarországi  fiatalok társaságában. A tavalyi jó tapasztalatok után körülnézni jöttünk ismét Pozsonyból, bővíteni a látókört, ápolni a régi barátságokat, beleszagolni a hasonló értékrendű ifjak alkotta miliőbe. És ha már itt vagyunk a Jurisics-vár tövében, veletek is megosztjuk, mit látunk.

Szerda 23.00

A Longstep zenekar koncertje kihagyhatatlan volt számunkra. Az idén alakult, de egyre híresebb együttes jobboldali véleményvezérek, Stumpf András (Heti Válasz), Megadja Gábor (Konzervatórium) Demeter Szilárd (többek között Mandiner)  és társaik hobbizenekara. Minőségi rock-halhatatlanokat játszva minőségi szórakozást nyújtottak.

longstep
A Longstep, avagy jobboldali véleményvezérek ha hangszert ragadnak

Csütörtök 10.30 

Tranzit Aréna A – Keleti nyitás, nyugati fogadás, avagy Magyarország lehetőségei keleten.

Szijjártó Péter (Fidesz), Ujhelyi Péter (MSZP) és Salát Gergely docens, Kína szakértő a keleti széllel nyugati vizeken való hajózás és az ehhez gyártott kormányzati retorika kérdését járták körül.  Ujhelyi szerint a stratégia helyes, a mellé gyártott ideológiai szósz káros. Szijjártó Péter elmondta, a pragmatikus hozzáállás sikerében hisz, míg Salát Gergely szerint nem is volt kelet felé nyitás. A mindenkori magyar kormányok ugyanis már 10 évvel ezelőtt is ott voltak. Ma is ugyanazok a görbék emelkednek mint korábban, ami  változott, az a Fidesz (Orbán) retorikája ebben a kérdésben – hangsúlyozta.

szijjarto
Kép: Tranzit közösség fb oldala

Tranzit Aréna B – Magunkon kívül, avagy kulturális exportcikkeink.

Mennyire országimázs-alakítóak a magyar kultúrtermékek milyen a nemzetközi hírünk  kultúra termelőként és exportőrökként? Miként befolyásolja az ország jelenlegi inkább negatív politikai imázsa a magyar kultúra lehetőségeit a világban? Mennyire áll Magyarország a világ élvonalában kulturális teljesítményével,  kell-e változtatni a jelenlegi irányvonalon?

Gerendai Károly Sziget-guru elmondása szerint Magyarország akkor lesz vonzó a külföldiek szemében, ha az unicomot, az egyediséget hangsúlyozzuk. Nemcsak lokális, de globális viszonylatban is. A Sziget sikerre jó példa erre, hiszen  ukrán felkérésre hamarosan Sziget-Kijev néven alkothatnak tovább, ezenkívül Törökország legnagyobb fesztiválján, az  isztambuli Rock´n Coke-on is társszervezők lesznek. Ablonczy Balázs, a párizsi Magyar Intézet igazgatója szerint fontos az intézet épületének elhelyezkedése is. A magyar székház Párizs-belvárosában nemcsak a magyaroknak, hanem másoknak is segít, növelve az ország hírnevét. Mint elmondta, a népzene összeköt, a nemzetek közti együttműködés pedig ajtókat nyit. Szőke Gábor Miklós szobrász szintén jó példa a sikerre, hisz Moszkva után falecekből készült óriás pulijával már a washingtoni Smithsonian Folklife Festival szenzációja is volt.

gerendai

Csütörtök 14.30

Szellem a palackban. Fiatal magyar borászok a borász-identitásról

boraszok

Gere Zsolt, Kardos Gábor, Sebestyén Csaba, Ifj. Szepsy István, Vesztergombi Csaba borászok az új hullám képviselői. Jó kezekben a borkultúra jövője.

Faltörők. Lokális és globális. Városi és vidéki történetek sikeres vállalkozásokról.

start up

Horváth Tihamér, Szabó Barna, Rádácsi László sikeres üzleti modellekről beszélgettek. Arról, hogy manapság a rendelkezésre álló, sokszor szinte korlátlan kormányzati és nemzetközi támogatások, pályázatok is károsak lehetnek a vállalkozások hosszútávú sikeres szempontjából.

Csütörtök 14.30

Meleg helyzet. Vita az azonos neműek házasságáról. 

melegek

A csütörtök délutáni programok közöl  a legszikrázóbb vitát talán Dombos Tamás, a Háttér Társaság a Melegekért ügyvivőjének csörtéje szolgáltatta a jobbára jobboldali, konzervatív közönséggel. A vitát Szilvay Gergely és Békés Márton moderálta. Melegpropaganda a szólásszabadság jegyében a közbeszédben. Hol húzódik a határ? Kigyógyíthatók terápiával az azonos neműek iránt érdeklők? Vajon elfogadható a melegek számára, hogy nem homofób az, aki nem támogatja a melegek házasságát? Dombos Attila ugyan kevés konkrét választ adott, azt viszont leszögezte, hogy ez esetben akkor kétezer éves keresztény propagandáról is beszélhetünk, és szerinte helyes az, ha a védett csoportok esetében nincs különbség a közszolgáltatások terén a melegek és a nem melegek között.  

Csütörtök 17.00

Fourfourtwo pálya. Hitel, világ, stadionok. Avagy stadionépítési láz Magyarországon.

foci

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, Fürjes Balázs, budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos és Bienerth Gusztáv, a FIFA jogi bizottságának tagja a stadionépítésekről beszélgettek a nagyszámú közönség előtt. Fradi pálya, Nemzeti stadion, Puskás Ferenc Akadémia pro és kontra. Bővebben (kissé sajátosan) az Index cikkében.

Csütörtök 17.00

Baldaszti zóna. Miből lesz a cserebogár? – Gasztro start up-ok itthon.

kave

Várady Tibor, az Espresso Embassy tulajdonosa az alternatív kávéművészettel ismertette meg a nagyérdeműt. A gasztro start-upostól megtudhattuk, tévhit az, hogy a kávénak keserűnek kell lennie. A minőségi kávéba nem kívánkozik se cukor, se tej. Az ízek kavalkádjához azonban feltétlenül hozzátartozik a gondos pörkölés, ami a kávé valódi gyümölcsös, florális vagy éppenséggel étcsoki ízű aromáját adja. Tibor megcáfolta, hogy az Indonéziában őshonos Kopi Luwak nevű macskafajta ürülékéből nyert kávé lenne a topok topja, annak ellenére is, hogy a legdrágább. Ahhoz, hogy a kávé antioxidáns tartalmát megőrizzük, és így egészséges is legyen, elengedhetetlen a mérsékelt és nem eltúlzott pörkölés.

Péntek, 10.30

Célegyenesben. Vita az ország helyzetéről a választások előtt.

schiffer
Rogán Antal (Fidesz) és Achiffer András (LMP) vitája. Moderátor: Ablonczy Bálint (Heti Válasz)

IMF-hitel, oligarchás gazdasági szerkezet, foglalkoztatási program, Bajnai és Gyurcsány öröksége. Kevés dologban értett egyet a két fél.

kozonseg
A közönség

 

Péntek, 17.00

Csúcstámadás – Topéttermek Magyarországon

gasztro
Jobbról: Hamvas Zoltán (Onyx), Baldaszti Péter (Zóna), Harmath Csaba (Costes), Orbán Ráhel

A magyar gasztronómia fenegyerekei, köztük Magyarország két Michelin csillagos éttermének képviselője, Harmath Csaba (a Costes étterem gasztro tanácsadója) és Hamvas Zoltán (az Onyx étterem társtulajdonosa), valamint Baldaszti Péter a Zóna étterem alapítója bevezettek minket a budapesti csúcséttermek világába.

Csabától megtudtuk a Michelin csillag történetét. A Michelin gumiabroncs feltalálói kiadtak egy olyan térképet, amin jónevű éttermek szerepelnek. Ezzel próbálták meg rábírni az embereket, hogy kitérőket tegyenek, és többet használják a gumikat. A Michelin Guide későbbi kiadványa már tartalmazta az egyes éttermek értékelését is.

Zoltán büszkén ecsetelte a 2013-as lyoni Bocuse d´Or-on elért magyar sikert. A világ egyik legrangosabb séfversenyére először jutott ki versenyző Magyarországról Széll Tamás személyében. Az Onyx séfje a 10. helyet szerezte meg a döntőben (24-ből!). E sikeren felbuzdulva szeretnék Magyarországra hozni a Bocuse d´Or 2016-os európai selejtezőjét. Mindemelett ez hatalmas löketet adna a magyar gasztronómiának, és Magyarországot a gasztroturizmus kihagyhatatlan célpontjává tenné.

A beszélgetésen szó esett még a Label Rouge hiteles minőségbiztosítási rendszerről. A tanúsítvány arra szolgál, hogy a hétköznapi vásárló is könnyen meg tudja különböztetni a minőségi terméket a tömegterméktől.

A gasztro-szakik a megannyi pozitívum mellett arról is említést tettek, hogy éttermeik az alapanyagok 70%-át külföldről szerzik be. Ez annak köszönhető, hogy belföldön nincs olyan cég, amelyik garantálná az alapanyagok  teljeskörű állandó jó minőségét.

Egy valamit viszont leszögezhetünk: a magyar gasztronómia jó úton halad. Ehhez nagyrészt hozzájárul az is, hogy egyre több szakember tér vissza hazájába miután külföldön kitanulta a konyhamesterség csínját-bínját.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

jclayton/Tokár Géza
2013. aug. 22. 22:35

Dobay Gergely a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom felvidéki ifjúsági tagozatának vezetője, míg Bede Márton a 444.hu, korábban az index és a matula újságírója. Egyértelműen megnéztem volna egy, az ő moderálásukkal folyó eseményt, te minden bizonnyal Szilvay Gergelyt és Békés Mártont láttad :)

    nyomkereso
    2013. aug. 22. 22:37

    Látom figyelsz :) mea culpa.

nyomkereso
2013. aug. 25. 22:45

Deutsch Tamás (Fidesz) egy nagyarcú tahó. Ez is egy felismerés a Tranzitról. Szerinte a szlovák csak a cseh nyelv beszédhibája. Szerencsére tisztázni tudtam vele, hogy máskor jobb ha kicsit gondolkodik mielőtt beszél. Nem a Twitteren van.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket