Vencel
  • HUF: 406.56
  • USD: 0.96
  • 14 °C
  • 19 °C

Hirdetés (X)

Mindennapjaink

Autonómia – Katalónia, Barca vs. Felvidék, DAC

Huncut mosollyal s egyben sárga irigységgel tekintgettünk a múlt szerdai katalán tüntetésre, melybe másfél millióan, – értsd egymillió-ötszázezren – kapcsolódtak be. 400 kilométeres élőláncot alkotva a tartomány függetlenségének és egy erről szóló népszavazás megrendezésének a támogatásáért mintegy 86 településen, 778 szakaszon.

A vicc az egészben, hogy ráadásul az egyik párt (Katalán Néppárt) nem vett részt a megmozdulásban, a Katalán Szocialista Párt pedig a tagságára hagyta, hogy bekapcsolódnak-e. Nyilván nem kicsit rögös az út, de „csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek„(Ady Endre: A tűz csiholja). A mostani, és a korábbi ehhez hasonló tömegmegmozdulásokkal sikerült ténylegesen a világ szemét magukra szegeztetni, ami révén, egyre fokozódik a nyomás Madridon.

Tippünk szerint nem kell sokat aludnunk már, és Katalónia is be fog sorakozni az európai autonómiák sikersorozatába. Szurkolunk nekik.

SPAIN-REGIONS-CATALONIA-POLITICS-DEMO

Szurkolunk, hisz mi mást remélhetnénk, minthogy a már oly régen megfogalmazott pátoszos, élénk rózsaszín jelszavak, mint pl. a szabadság, egyenlőség, testvériség végre nálunk és más tájakon is maradéktalanul megvalósuljanak.

De tőlünk az efféle habitus és tettrekészség olyan messze áll, mint azt ne mondjuk Katalónia Felvidéktől. Hiszen ők mindezt nagyjából 30 éve készítik elő. 30 éve egységben, pontosan meghatározott és mindenki által elfogadott célkitűzések mentén. Az ügy mellé nem mellékesen sikerült felépíteni a világ gyakorlatilag első számú (igaz, erről megoszlanak a vélemények, de TOP, az tény) futballcsapatát, azaz a FC Barcelonát.

Emellett nem elhanyagolandó tényező, hogy egy iparosodott, gazdaságilag stabil régióról van szó, ami nagyon fontos – ha nem a legfontosabb – aduász tud lenni ilyen döntéskörnyezetben. Ez a fajta mentalitás és hazafiság, pedig egyre pozitívabban, elismerten tetszeleg a nagyvilág szemében. Ehhez képest mi van nálunk? 80 éve tartó elnyomás, megalázás, életellehetetlenítés, asszimilációs törekvések, felszámolásunkra, beolvasztásunkra irányuló törekvések tömkelege. Amihez hozzájárul a jól ismert belső széthúzás, megbélyegzés, kirekesztés, acsarkodás minden mennyiségben.

Nemhogy az autonómia törekvés kivívásának módja, eszköze, de még csak az igénye sem egyöntetű. Sőt, a precíz, hosszas, de elvitathatatlanul eredményes szlovák propaganda hatására, egyre kevésbé támogatott, hiszen mit kell forrongani, milyen jó itt nekünk, nemde?(sic!) Nacionalistának, neonácinak, nyughatatlan melldöngetőnek és egyéb kuruzslónak tekintenek rögvest bárkit, aki szájára meri venni a verbum non grata autonómia szót.

3

Lássuk be, Facebookos posztok és óriásbölcseleteken – na meg egy egyszemélyes autonómiatanácsoson – túl nincs semmi látszata annak, hogy valaki komolyan gondolná, hogy netán esetleg ezt-azt tényleg megoldhatna ez az érdekes, valójában oly kevesek által ismert közigazgatási forma.

Jogainkat nem használva, bólogató beletörődéssel szemléljük szülőföldünk szisztematikus leépítését, és naivan elhisszük, hogy ez csak a világválság, meg a szoci hagyaték következménye. Na, meg persze fejcsóválva konstatáljuk, hogy amúgy sincs rá politikai akarat. Jah, mert a spanyolok részéről hatalmas van, az olaszok pedig szinte ajánlgatták a tiroliaknak, hogy nesztek, itt egy kis autonómia. Ne legyünk naivak, ez sehol sem annak a függvénye.

4

A szlovák alkotmány és a kettős állampolgárság összeférhetetlensége körül kialakult hercehurca elleni tüntetésen idén Kassán nagyjából 200-an gyűltek össze. Csak, hogy tisztában legyünk az arányokkal. Cirka 7 millió katalán van, amiből szerdán – hétköznap, helló! – másfél millióan tüntettek (az összlakosság 21%-a).

A mi esetünkben nagyjából fél millió magyar van ugyebár, amiből plusz-mínusz 200! tüntetett (0,025%). Hirtelen nem jut más szó az eszembe csak annyi, hogy: szégyen! Ilyen mentalitással nem érdemlünk semmit, nemhogy önrendelkezési jogot.

5

Gyakran hallható, hogy a DAC csapatát a Barcához hasonló szerepkörbe emlegetik. Hozzájuk hasonlóan a felvidéki magyarság és az autonómia-küzdelem szimbólumának kellene lennie a csallóközi alakulatnak. Mivel a sport különösen alkalmas bázist kínál tömegmozgatásra, azonosulásra, figyelemfelhívásra.

Való igaz, a szerdahelyi törzsközönség igyekezett is a sárga-kék klubot a Felvidék szimbólumává emelni, csakhogy egy kis trutyi került a ventilátorba. Az ígéretesnek indult csapat kisiklott, és gyakorlatilag a szakadékba rántotta az efféle nagyszabású álmokat is. A gárda felvidéki magyarok helyett cseh, részben szlovák és megannyi idegenlégiós zsoldosalakulatává lett, ami a legbosszantóbb pedig, hogy eredmények, koncepció és arculat nélkül.

Az arab tulaj pedig mintha kissé mást értene a fociszeretet címszó alatt, mint az itteniek, és mindösszesen átláthatatlan rejtélyes bizniszként kezeli a sokak szívügyét jelentő klubot.

Erre bónuszként jött az ügyészségi vizsgálat híre, rögtön a katalán tüntetés másnapján – tán a sors furcsa fintora, egyfajta Deus et machina, hogy visszarángasson minket a földre -, hogy a klub hét egykori és mostani játékosát bundázáson csípték.  Ejnye, hej, hát innen fúj a szél?! Így eléggé necces példaképként tekinteni rájuk, nemhogy az autonóm Felvidék szignójaként kezelni. Lassan nincs annyi ragtapasz, amennyi sebből már vérzik ez a titkon remélt álom ideánk.

6

Na, és akkor összegezzünk! Nincs szimbólumcsapatunk. Nincs egyetértés köztünk. Még csak koncepciónk sincs hogyan lehetne esetlegesen. Nem vagyunk egységesek. Nincs habitusunk véleményformálásra, és nincs tehetségünk ilyen mértékű célok elérésére. A legfontosabb pedig, ami talán a legnagyobb aggodalomra ad okot, nincs bennünk akarat, hogy akár a kisujjunkat is megmozdítsuk bármiért.

Rohamtempós fogyásunkat már bele sem kalkuláljuk ebbe az egyenletbe, mert túl sok lenne már a variáns. Viszont ezeket leszámítva szinte minden adott, hogy kivívjuk önigazgatási szerkezetünket. Hát, van rá egy százasom, hogy amíg ezeken nem változtatunk, az autonómiát alaposan felejtsük el. A székelyeknek, katalánoknak, szilézeknek, skótoknak, flamandoknak viszont továbbra is szorítunk,és küldjük jókívánságainkat ezúton is. Mi addig még agyalunk egy kicsit, hogy mit is akarunk.

S a sírt, hol nemzet sűlyed el, népek veszik körűl, s az ember millióinak szemében gyászköny űl.” Majd hozzanak egy virágot a sírunkra…

Csonka Ákos

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Ajánlott írások:

Autonómia Felvidéken. Eszik vagy isszák?

Bajnokok Ligáját a Csallóközbe!

Bacsfa – STK Somorja

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

BeDuin
2013. Sze. 16. 11:54

A kettős állampolgárságot és a katalán függetlenséget összevetni eléggé amatőr húzás. A kettős állampolgárság erőltetése, az annak kapcsán kirobbantott balhé sokkal nehezebben megfogható és megindokolható, mint az önrendelkezés vagy a függetlenség. Ez egy nagy baklövés volt Magyarország és az MKP részéről. Nem a kettős állampolgárság intézményével van baj, hanem azzal, hogy nem egyértelmű, miért van arra szükség, miért jó az egy szlovákiai/romániai magyarnak, miért javítana az asszimilációs mutatókon. A passzív, szemlélődő hozzáállás leginkább a felvidéki magyar politikának köszönhető, annak a tehetetlen gépezetnek, ami még mindig önmagát fényezi, de nem mer felvállalni dolgokat (Most-Híd), vagy nagy álmokat kerget, de amelyeket lokális szinten, ahol teljeskörűen megtehetné, nem tudja alkalmazni (MKP).

Felvidéki
2013. Sze. 16. 19:48

Hát, lehet. De Katalóniában nem hiszem hogy lenne-lett volna egy világi o. - szigeti l. - hideghéty - bugárbéla - barak - úszjó tandem, vagy egy mpp, akik minden erejükkel azon vannak már évtizedek óta, hogy a felvidéki magyart teljes mértékben "kiirtsák" asszimilálják a saját szülőföldjéről. Meg aztán.. milyen irigységről beszél a cikkíró? Már ne is haragudjon meg senki, de itt fel sem fogják, hogy mi az, hogy tüntetés... volt egy 1994-ben, de azt az mpp úgy b*szta el, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Azóta semmi, nulla. Ne várjunk a hajlékonygerincű, saját nemzetét eláruló, Magyarországot gyűlölő, agymosott, mindent a másiktól váró szlovákiai szlogyarságtól semmit. Kb. 95%-a a "megbékélés" (ti.asszimiláció, tóttá válás) híve, a többi meg olyan kevés, hogy szinte felesleges szót fecsérelni rá. Ha tesz valamit Magyarország, az a baj, ha nem tesz semmit, az a baj. A "rólunk-nélkülünk" mantrát meg tessék már elfelejteni.. Ha valaki nem tud magáról dönteni és gondoskodni, akkor kívülről kell(ene) beavatkozni. És a szlovákiai magyarok(?), tisztelet a kevés kivételnek, NEM TUDNAK gondoskodni magukról, csak az elnyomóiknak puncsolni olyan módon, hogy az valami undorító. Stockholm szindróma, ennyi. A trianoni gyalázat meg akkora bűn volt, hogy előbb-utóbb úgy is igazságtétel követi majd, de nem kell aggódnia a "liberális" szlovákiai khm. magyaroknak.. ha visszakerül Felvidék egy része(?) oda ahová való, az már nem az itt maradt(?) magyarok miatt lesz, hanem a terület miatt. Ennyi. Autónómiáról meg jobb, ha nem is álmodik senki. Ha lenne, szerintetek ki irányítaná? Adok egy tippet - az a gazdasági "liberális" holdudvar, na meg az általuk életre hívott, úgymond "civil" szervezetek.. Az a liberális gazdasági holdudvar akik MINDENT tönkretettek az utóbbi x évben a magyarlakta területen (is). Az jó volna, ugye? Adjunk nekik teljhatalmat, hisz még nincs elég nekik.. A kettős állampolgárásgról meg.. Magyarország ezzel tartozott a külhoni magyaroknak már évtizedek óta. Az, hogy a tót soviniszták mit ugatnak, hát.. maradjunk annyiban, hogy épeszű, normális ember le sem **ja az ilyen primitív hőbörgéseket. Ha valaki azon rugózna, hogy húúú, akkor az sns nem kerül be, és akkor milyen jó világ lenne a magyaroknak, hát, ki kell ábrándítsam - az összes tót párt ugyanakkora soviniszta magyargyűlölő barmokból áll, mint az sns, csak épp nem hangoztatják úton-útfélen, de a szavazásaikkor meglátszik. Tehát.. itt SOHA nem lesz autonómia. Legalábbis addig, amíg az itteni magyarok nem lesznek képesek szembefordulni a nagytótsoviniszta politikával, és nem takarítják el a nyakukra telepedett, már fentebb említett libsi holdudvart. Tehát.. erő neélkül nem fog menni. Primitív nép, mint a tót (tisztelet a kivételnek!!!), csak az erőből fog érteni. Ezt vagy elfogadod vagy nem. Ennyi.

Zoltán
2013. Sze. 17. 07:41

Mi a hasznom az autonómiából? Az autonóm terület biztosítja az általunk befizetett közpénzek nagy részének helyben maradását, ami esélyt ad az elhanyagolt és kevéssé fejlett térségünk gazdasági felemelkedésére, munkahelyeket teremt, aminek a következménye a bérek, jövedelmek és nyugdíjak emelkedése, valamint az ingázás és elvándorlás kényszerének csökkenése. Az autonómiában a közpénzek, közszolgálati munkahelyek és képviseleti megbízások a rátermettség mellett létszámarányosan is osztódnak el az egyes népcsoportok között. Az autonóm berendezkedés segíti a polgárok, a népcsoportok és térségek közötti gazdasági különbségek és társadalmi igazságtalanság enyhítését, vagyis nekem és családtagjaimnak is javítja az esélyegyenlőségét és lehetőséget teremt a boldoguláshoz. Az autonómia biztosítja a népcsoportok számára az oktatás és a kultúra önigazgatását, s ezzel a kulturális közösségeik fennmaradását és az anyanyelv széleskörű hivatali és munkahelyi használatát. A térségben élő népcsoportok belső önrendelkezése és vétójoga megakadályozza, hogy akaratuk ellenére kedvezőtlen döntés szülessen a róluk-nélkülük eddig gyakorlatának alapján. A népcsoportok önkormányzatisága és közösségi döntéshozatali eljárása rákényszeríti a hatalmon lévőket arra, hogy tiszteletben tartsák az autonóm területen kisebbségben élő népcsoportok jogait és érdekeit, ami biztosítja a közösségek békés egymás mellett élését és védi az emberi méltóságot. Így például a mi engedélyünk is szüksége lesz ahhoz, hogy máshonnan származó polgárok telepedhessenek le ezen a területen. Az állam központosított hatásköreinek a csökkentésével és a gyakori népszavazással elérhetjük, hogy ne mi szolgáljuk a hatalmat, hanem az szolgáljon minket.

Zoltán
2013. Sze. 17. 09:24

Egy központosított hatalom vezetőinek mindig hátrányos a hatalom térségi megosztása, a szövetségi rendszer, ide tartozik a különleges jogállású (autonóm) terület is. Sajnos a politika a pártokráciákban nem az érdekképviseletről, hanem a hatalomról (pénzről, korupcióról) szól és a hatalom megosztásával meggyengülne a pénzelosztó szerepük s egyben a hatalmuk.

Bósza János
2013. Sze. 17. 09:26

Mikor elolvastam az írást és a hozzászólásokat, főleg kik szóltak hozzá, vagy nem (miért?), akkor mindjárt az jutott az eszembe, hogy nem unjátok még. Ilyen és hasonló írás szinte havi szinten valaki megjelentet a végén egy lényeges konstatálással, hogy kár erőlködnünk, úgy sem lesz belőle semmi sem. Egy biztos ameddig értelmetlen vitákban fogjuk kiélni magunkat és nem próbálunk a dolgok mélységeibe hatolva, reális és megvalósítható következtetésekre jutni, addig mindenféle látszatautonómiázás csupán tömjénezést jelent. 1. Az etnikai alapú autonómia nálunk végeinken teljesen elérhetetlen vágyálom (ha mert valaki álmodozni egyáltalán). Miért? Mert azok, akik autonómiáznak és etnikai alapú autonómiát emlegetnek, azok tudatos félrevezetést követnek el, vagy halvány gőzük sincs mi fene az autonóóóómia. Két egyforma autonómia nincs a világban, csupán egy közös nevezőjük van, hogy mindig egy kisebbségben élő nép jogait próbálja saját önkormányzási lehetőséggel megoldani. Nos itt a bökkenő, amikor példázgatunk, így Dél-Tirolban, úgy finnországi svédek, meg a katalánok és a baszkok.. Ők is mind-mind saját utat jártak be. tehát aki itt csakis az etnikai alapú megoldást emlegeti és végül konstatálja, hogy az sem fog menni, az nem is akarja az autonómiát. 2. A mi tájainkon csakis egy reálisan megvalósítható megoldás létezhet, amit polgári elvű megközelítésnek neveznék. Mi a lényege és miért jó megoldás az egész kárpát-medencei magyarság részére? Nos pontosan azért, amiért mégcsak beszélni sem merünk róla, mert ebbe a szlovákokat is bele lehetne ráncigálni. Most a miértekbe nem mennék bele, mert nagyon hosszadalmas lenne, de erről már annyiszor írtam és leírtam azt is már sokszor, hogyan lehetne az autonómiánkat kikövetelni. Persze ezeket az írásaimat egyetlen egy felvidéki magyar média sem meri leközölni egy ok miatt, mert nem siránkozó céllal íródtak, hanem konkrét megoldásokat tartalmaznak, sőt egy bejárható út felvázolásával. Ez az út pedig az asszimilációnk megállítása irányába vezetne és a jogegyenlőségünket eredményezhetné. Tehát ne tessenek már mellébeszélni, igenis a területi autonómia kikövetelhető, csak merni kell érte küzdeni és egy megvalósítható tervezetet kell elfogadni. A CA tervezete (már 2007 óta létezik) ilyen megvalósítható és békésen kikövetelhető, még a menterend is le van írva. Mikor mit kell tenni, elég elolvasni és vitatkozni róla, nem pedig démonizálni és úgy tenni, mintha Fölvidéken nem lenne semmiféle autonómia tervezet. Érdekes dolog, ha ez a cikk pár évvel ezelőtt íródott volna, akkor még megemlítették volna, hogy van egy rossz és hülye tervezet, minimálisan olyan hülye, mint a kitalálója, ma már ezt sem meritek, csak sírdogálásra és ismételgetésre van tehetségetek. Ez a megmaradáshoz bizony eddig is kevés volt, a jövőt nézve pedig egyenlő a nemzetárulással. Mindenfajta sértő szándék nélkül egy dologra mindenki figyelmét szeretném felhívni, aki az autonómia témájában keresi a megoldásokat, hogy van itt egy felvidéki autonómista honlap (egyetlen), ahol olvasható az egyetlen felvidéki autonómia tervezet, több ezer írás az autonómia témájában és rengeteg megoldás, javaslatok és vitaanyagok formájában. tehát a minimum az lenne, ha őszintén keressük a megoldásokat a bajainkra, hogy nem ismételgetjük magunkat, mit mért nem lehet megtenni alapon, hanem legalább elolvasnánk azok írásait gondolatait, akik már egy járatlan úton messzebbre jutottak, ahelyett, hogy újból csakis az útkereséssel foglalkoznánk. Tudatos megkerülése a C honlapnak, inkább arra mutat rá, hogy az értékrendünkkel és az egymás tiszteletével még eléggé hadilábon állunk. Én mindenkit tisztelek azért, hogy meg mer szólalni autonómia témában, de azért már mérges tudok lenni, ha mindezt csak lenéző és szelektív módon képesek realizálni. Tudomásul kell venni, az autonómia örök aktualitása miatt, egy effektív konfliktusmegoldó módszer, egy történelmi igazságtalanságokat kiegyenlítő legitim követelmény és semmilyen többségi nép csakúgy alapon nem adja oda.. Autonómia, reális cél annak aki hisz benne, utópia annak aki nem, középső út nem létezik, aki mégis ezt az utat járja, az vak és tehetetlen.” Tehát ne legyetek vakok és tehetetlenek, mert csakis az a nemzet, vagy nemzetrész képes megmaradni, aki képes küzdeni az elemi emberi jogaiért. Commora Aula autonómista honlapja

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket