A párizsi divathét csúcsának titulált a Louis Vuitton divatbemutatót október 2-án mutatták be, s ezúttal mindenkinek tényleg tátva maradt a szája. A show fenyegető óraütései talán szimbolikusak is voltak. Ez lett ugyanis a divatház főtervezőjének, Marc Jacobs-nak az utol-showja a Louis Vuittonnál.

Bár már suttogtak róla egy ideje a divat berkeiben, mégis sokként érte a divatvilágot mikor Bernard Arnault, az LVMH divatkonglomerátum a bemutató után bejelentette, hogy Marc Jacobs távozik a Louis Vuitton éléről. “For Robert Duffy and Bernard Arnault, All my love, Always.” – fejezte be Jacobs a show-t, és lezárt egy 16 évig tartó korszakot.

Az LVMH – Moët Hennessy • Louis Vuitton S.A., vagy egyszerűen csak LVMH egy francia multinacionális cég, párizsi székhellyel. Elsősorban luxus divatcikkekket és különféle szeszesitalokat gyártó cégek tartoznak alá. A koncern 1987-ben jött létre a Louis Vuitton, a Moët et Chandon pezsgőkészítő és a Hennessy konyakgyár egyesítésével. Jelenleg olyan luxusmárkák tartoznak a cég alá, mint  a Dior, a Givenchy, a Fendi,a Kenzo vagy a Céline.

 

                                     Az utolsó Marc Jacobs által tervezett LV kollekció bemutatója

Marc a Louis Vuitton élén

Az amerikai száramzású divattervezőnek a Louis Vuitton, s vele együtt az LVHM rengeteget köszönhet. Tizenhat évvel ezelőtt, mikor Jacobs megérkezett a Louis Vuittonhoz, ő segített a luxusbőröndeket és táskákat már 1854 óta gyártó márkának, hogy kiszabaduljon a saját fake-börtönéből. Jacobs az ikonikus kiegészítők mellett vezető szerepet szánt a ruháknak is. A Louis Vuitton a luxusmárkák közt látványos fejlődésnek indult, és ekkor kezdődött az LVMH és a másik nagy divatkonglomerátum, a Kering közt az intenzív versengés is.

Jacobs rengeteg új ötlettel állt elő, és nem félt a kísérletezéstől. Fügét mutatott a hamisítóknak a híres Stephen Sprouse által tervezett graffiti mintás táskával, elegáns válaszként a mindent elborító monogramos táska hamisítványoknak. Ő volt az első divattervező, aki képzőművészeket, művészeket vont be a tervezési folyamatokba, mint Richard Prince-t, Kanye West rappert, a már említett Sprouse-t vagy Takashi Murakamit, legutóbb pedig Yayoi Kusamat. Egy füttyentésére ugrott Madonna, hogy a 2009-es, a „nyuszifülekről“ is iszmert kampány arca legyen.

 hirdetes_300x300  
3212519899_966084b569
Madonna talpig LV-ben. (forrás Flickr)

07-madonna-for-louis-vuitton-fall-winter-2009

A divattervezőnek kiváló üzleti érzéke is van. Jacobs és stábja jó érzékkel, szinte elsőként nyitott a távol-keleti régiók felé, felismerve az ottani piacokban rejlő lehetőségeket. A Louis Vuitton ennek köszönhetően ezekben az országokban sokáig piacvezető luxusmárka volt.

louis-vuitton-stephen-sprouse-2008-7
Graffitis táska, graffitis Marc Jacobs a Harpers Bazaar hasábjain (forrás: trendland.com)

Susmus

Tudni lehetett, hogy Jacobs 10 éves szerződése 2013 végén jár le, és ekkor már elindultak nagyban a találgatások is. A távol-keleti piacokon, amelyek a márka bevételei szempontjából kulcsfontosságúak voltak, csökkent a nyereség. Európában és Amerikában már régóta nem teljesít jól a Louis Vuitton.  A több luxusmárkát birtokló LVMH pénzügyi sikerét viszont nagyban meghatározza a Louis Vuitton teljesítménye. A márka nyeresége eddig minden évben 10 vagy több százalékkal is nőtt – ez a nyereség idén 5-6 százalékkal csökkent, miközben az LVMH nem képes lépést tartani az európai luxusmárkákkal. Természetesen beindultak a pletykák, hogy ez mind Marc Jacobs leváltását fogja maga után vonni. A legesélyesebb jelöltnek Nicolas Ghesquière-t tekintették, aki 2012-ben, 15 év után hagyta ott a Balenciaga-t. A márka neki köszönheti, hogy  híres lett a kifinomult női- és férfi ruháiról, letisztult formáiról, s bekerült a legnagyobbak közé. Érdekes egybeesés, hogy Ghesquière ugyanabban az évben kerül a Balenciagahoz mint Jacobs a Louis Vuittonhoz, és a Balenciaga tulajdonosa a Kering, az LVMH egyik legnagyobb riválisa. Újabb pletykákra pár hónappal ezelőtt az adott okott, hogy bejelentették, Darren Spaziani, a Proenza Schouler kiegészítőinek tervezője csatlakozik a Louis Vuitton csapatához. Ez sokak szerint már a Marc Jacobs utáni idők előkészítése volt: hiszen a Louis Vuitton még mindig elsősorban a táskáiból él, és Darren Spaziani  ebben igazán erős. Jól kiegészítheti Ghesquiére-t, akinek nem éppen a kiegészítők az erős oldala.

vuitton1
Yayoi Kusama és Marc Jacobs együttműködése pöttyökkel borított be mindent. A kép a cseh Marie Claire számára készült.

Marc Jacobs is egyre inkább a saját üzleteire, márkájára koncentrált, az amerikai piacon például a nyáron sminkkollekcióval debutált. Megelégelte azonban a személye körüli pletykákat, és az október 2-i bemutató előtt egy nappal végleg úgy döntött, ez volt az utolsó. A show után a WWD-nek adott interjújában azonban hangsúlyozta, barátságban váltak el, és a tervező még mindig élvezi a LVMH csoport bizalmát, mely egyébként Marc Jacobs saját márkájának is a tulajdonosa.

Saját márka

Marc Jacobs a saját márkáját 20 évvel ezelőtt alapította. „Amikor elkezdtük Marc Jacobs-szal a közös munkát, ez egy kis üzlet volt 20 millió dolláros forgalommal. Ma már a teljes eladások értéke eléri az egy milliárd dollárt. Ez hatalmas fejlődés.” – mondte el Arnault egy interjúban. Az Arnault-család pedig a Marc Jacobs márkába további jelentős befektetéseket tervez, az amerikai piacon sikeres brandet világszinten is eladhatóvá akarják tenni. A divattervező pedig szintén mindenhol hangsúlyozza, azért távozott, hogy saját nevét viselő divatházára koncentráljon.

lv1.himage
modellek az utolsó Marc Jacobs által tervezett LV bemutatón

Az 50 éves tervezőzsenit egyáltalán nem féltjük, éppúgy ahogy a divatvilág nagy nevei sem siratják. Alexandra Shulman, a brit Vogue, főszerkesztője szerint például: „Fontos, hogy valaki tudja, hogyan kell olyan elegánsan távozni, ahogy megérkezni, és izgalmas lesz látni, milyen hatással lesz ez saját márkájában feltűnő kreativitására”.

A hab a tortán már csak az, hogy két héttel a távozás után még mindig nem jelentett be új kreatív tervezőt az LVMH a Louis Vuitton élére. Bár szinte több mint biztos, hogy Ghesquière-é a megtisztelő poszt, október végéig még várat magára a hivatalos bejelentés.

Lengyel Diana

Nyitókép: eonline.com

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

A divattal már foglalkoztunk itt is:

Két év a legnagyobb nélkül

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!