Frissítve: 15.46 Szerdán 15.00 órakor utcára vonul a felvidéki magyarság (egy kis része). A pozsonyi parlament épülete előtt az érdekvédelmi szervezetek, a politikum, civilek és diákok tüntetnek a kisiskolák sorsa és az oktatásügy általános helyzete miatt.

Érdekesség, hogy a demonstráció előtt, ma látott napvilágot az az OECD felmérés, mely sokkoló eredményeket mutat iskoláink minőségéről. A témára Miroslav Beblavý, az SDKÚ-DS parlamenti képviselője hívta fel elsőként a figyelmet.

Az OECD kedden tette közzé a PISA 2012 felmérés eredményeit, mely azt méri, milyen valódi tudással rendelkeznek a 15 éves gyerekek az alapiskola befejezését követően.

alapiskola
Szlovákia helyezése az egyes mutatók alapján. Forrás: OECD

Az eredmények Szlovákiára nézve reménytelenül rosszak. Első alkalommal, mióta az ország részt vesz a felmérésben, mindhárom mért műveltségi területen (szövegértési, matematikai és természettudományi készség) óriási visszaesés következett be.

Kövesd a Körképet Facebookon, plusz tartalommal!

Az szövegértési képességben, ahol hosszú ideje gyengék vagyunk, szinte a lista legalján tanyázunk (Mexikó és Chile van már csak mögöttünk.)

Mindez régóta húzódó probléma, és sok felnőtt is hasonló problémákkal küszködik mint a diákok. Ennek ellenére érdemes megnézni, mi az oka ennek a hatalmas visszaesésnek.

 hirdetes_300x300  
OECD
Az OECD rangsorolta az egyes országokat

Ha a 15 éves gyerekek 2012 áprilisában mérhetően ennyire gyengébbek voltak, 2008-2010 között kellett történnie valaminek, ami kedvezőtlenül befolyásolta őket. Olyasminek, ami elődeiket, akik 2009-ben töltötték ki a tesztet, még nem érintette.

Miroslav Beblavý szerint mivel a probléma minden kategóriát, diákot és iskolát érint, az egyetlen, ami véleménye szerint magyarázattal szolgálhat, az a káosz és Mikolaj korábbi oktatási miniszter felemás reformja. A politikus szerint ez az egyetlen, ami a korábbi években ilyen dramatikus módon változtatta meg a korábban stagnáló, esetenként némileg javuló, 2003, 2006 és 2009-es eredményeket.

Megerősítést nyert tehát, hogy az egy helyben topogó iskolarendszertől csak a felemás, átgondolatlan lépésekkel stresszelt iskolarendszer rosszabb, ahol hiányzik a módszertan, a tankönyvek, a tanárok és iskolák támogatása – fogalmaz Beblavý.

Kisiskoláink vélhetően ugyanezen problémákkal küszködnek. Nem árt, ha a szerdai tüntetés kapcsán a kulisszák mögötti dolgok is említésre kerülnek, és elgondolkodunk azon, milyen színvonalú oktatás zajlik (megmentett vagy nem megmentett) iskoláinkban.

Az OECD listája megnézhető itt.

Király Zsolt

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!