Ha már unod a klasszikus karácsonyi vásárokat, vagy éppen csak Pozsony felé fúj téged a szél a hétvégere, megmutatjuk neked, hogy mivel tudod még feldobni az adventet a szlovák fővárosban.

Történelmi karácsonyi vásár – december 13.-15.

Pozsonyi Városszépítő Egyesület (Bratislavský okrášľovací spolok) még szeptemberben takarította ki a több mint egy évtizede lezárt pozsonyi várfalakat és környékét. A tervek szerint tavasszal beindulna a rekonstrukció, hogy az egyes életveszélyessé vált részek is látogathatóak legyenek, de addig bizonyos (látogatható) részeibe már most is vissza lehet vinni az életet, méghozzá egy történelmi karácsonyi vásárral.

1453484_671863706169207_1439294135_n
Szalmabálák, kis házikók, sőt, élő állatok is lesznek a történelmi hangulat hitelesebb visszaadásáért. A BOS Facebook oldalán azt írják, a prágai Arany utcácska modelljére szeretnék kialakítani a pozsonyi vásárt.

A hétvégén kerül sor az eseményre, a szervezők pedig ígérik, ez nem csak egy következő cigánypecsenyés bóvlivásár lesz. A klasszikus áruk helyett a középkori hangulatra helyezik a hangsúlyt – lesz zsonglőr, karácsonyi bűnbocsájtó cédula megvételre és tenyérjóslás is.

Az élőzene is történelmi lesz, hárfások és dudások húzzák el a nótánkat. Vívók, kardforgatók és íjászok mutatják be tudományuk, megnézhetjük milyen volt a tábori hangulat a középkorban, miként dolgoztak a korabeli mesteremberek: a szűcs, a bőrárukészítő, a kovácsok, a fegyverkészítő, a történelmi jelmezkészítő, a fafaragó és kerámiakészítő is eljön a portékáival. A bátor ifjak Pozsony város legjobb lovagja címért szállnak versenybe. Persze a hasunkról sem feledkezhetünk meg: gulyás, káposztaleves, grillezett ételek, házi kalácsok, kemencében sült lepények, forralt bor és puncs várja az éheseket. Sőt, szombaton egy egész bárány is a nyársra kerül.

A belépőkkel a várfalak felújítását támogathatjuk.

  hirdetes_300x300   

Bővebben itt.

1459219_668722669816644_1975280379_n

Karácsonyi megyei disznótor – december 14.

Mert hát a városban nem olyan gyakori ez a mulatság. Ezzel az akcióval csúcsosodik ki a Megyei ősz Pozsony megyében rendezvénysorozat, a városiaknak pedig kiváló alkalmuk nyílik, hogy ne csak a tescos vizezett, antibiotikumozott húst tegyék a kosaraikba. Az eseményre a Freshmarket területén (régi Ikea, ha ez még ismerősen cseng valakinek) kerül sor, ahol nemcsak a disznótoros finomságokra lehet lecsapni, de a jó zenéről és kulturális programokról is gondoskodik a megye. Az esemény célja, hogy népszerűsítsük a hazai turizmust, támogassuk az itthoni termelőinket, kézműveseinket, valamint hogy különleges élményekkel gazdagodjanak a kilátogatók – gasztronómiai és közösségi értelemben egyaránt.

Bővebben itt.

zupna-zabijaclka

És valami igazán különleges a végére – katonai bunkernéző

A Ligetfalui Erődítmény Múzeum Polgári Társulás éjszakai bunkernézésre invitál minden pénteken, december 20-ig. A petróleumlámpás imbolygó fényében lehet felderíteni a csehszlovák erődítmény helyiségeit a B-S 4 Lány objektumban (nem messze a Lafranconi-hídtól). Az idegenvezetés korabeli katonai egyenruhákban zajlik, bónuszként pedig meleg tea várja a hadtörténelem szerelmeseit.  A csehszlovák erődítményrendszer Ligetfaluban 1935 – 1938 között épült ki, a maga idejében szinte tökéletes volt, egyike a kevés befejezett katonai bunkereknek. Az éjszakai bunkernézés 18 és 23 óra között történik, de ha netalán valaki túlságosan félne a sötétben, akkor a négy részből álló erődítményrendszer egyes részei nappal is látogathatóak.

Bővebb infó itt.

600850_651039201615234_114479692_n
Forrás: a MPO Facebook oldala

Ne undd magad halálra, mozdulj ki a nem mindennapi élmények után!

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Ajánlott cikkek:

Velem töltöd az éjszakát?

Felvidéki városaink I.: Pozsony

Őstermelői piac: magyaros ízek Pozsonyban

Meghódítani a betondzsungelt

Gyűjtőszenvedély (képriport)

Horribilisen drága, mégis kihagyhatatlan és meseszép

Egy éjszaka a függöny mögött

Kisasszony, megmutathatom a bélyeggyűjteményem?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!