Gubík László (Via Nova), Bóna Zoltán (Diákhálózat), Boldoghy Olivér (Fontos vagy! Mozgalom), Tokár Géza (Szlovákiai Magyarok Kerekasztala). A sorozat harmadik részében civileket, közéleti szereplőket kértünk meg, értékeljék az elmúlt évet.

A Körkép.sk 2011 és 2012 után is folytatja hagyományos évérteklő cikksorozatát. Jeles hazai és határon túli közéleti szereplőket, politikusokat, köztársaságielnök-jelölteket, újságírókat kértünk meg, hogy válaszoljanak az alábbi három kérdésünkre:

1. Hogyan értékelné az elmúlt évet?

2. Mit tart a 2013-as év legmeglepőbb eseményének?

3. Mit vár a 2014-es esztendőtől?

gubík lászló

 hirdetes_810x300  

Gubík László, Via Nova

1. A Via Nova történelmének legmozgalmasabb és legtöbb visszhangot kiváltó évét zárhatjuk a napokban. A MartFeszttel egy új brandet teremtettünk a felvidéki rendezvénypiacon, Juhász Péter személyében sorainkban tudhatjuk Gömör legnépszerűbb megyei képviselőjét. A Felvidéki Labdarúgó Bajnoksággal, a Kantár Csaba emlékdíjjal és a Ki a vagány a vidéken tehetségkutató rendezvénysorozattal sikerült fiatalok százainak értékes kikapcsolódási és továbbfejlődési lehetőséget kínálnunk.

Bekapcsolódtunk egytől egyig közösségünk minden jogkiterjesztő megmozdulásába, a magyar-magyar kapcsolatok további erősödése jegyében tagjaink idén is felszántották a Kárpát-medencét, befolyásos nyugati partnerkapcsolatokra tettünk szert, és nem utolsósorban hozzájárultunk ahhoz, hogy a Magyar Közösség Pártját már csak történelemkönyvekben látni kívánó honfitársainknak még hosszú ideig számolni kelljen ezzel a politikai családdal.

2. Legmeglepőbb jelenség számomra, hogy egyes – viszonylag könnyedén körülhatárolható erőterek – már most iparszerű lejáratási hadjárattal igyekeznek megakadályozni azt, hogy felnőhessen és kibontakozhasson egy ifjú, elkötelezett felvidéki nemzedék, mely a szükséges plusszt jelentheti az MKP talpon maradásához és fejlődéséhez. Úgy véltem, hogy az ilyen jellegű támadásokra csak később kerül sor. Örülök, hogy ezen is túl vagyunk, ugyanakkor most már biztos vagyok benne, hogy a közélet porondján ez egy örökké tartó történet, ezért jövőre minden bizonnyal már nem az értékromboló írnokok tevékenysége okozza számomra a legnagyobb meglepetést.

3. 2014-ben négy meghatározó választás is vár ránk. Tavasszal új államfőt választ a szlovákiai társadalom, Magyarország országgyűlési választások előtt áll, melyek eredménye mindig döntő befolyással bír a külhoni magyar közösségek életére is, az uniós intézményekbe is újra megválaszthatjuk képviselőinket, na és ősszel a polgárokhoz legközelebb álló fórumokban, a helyi önkormányzatokban is újraosztják a lapokat. Kívánok egy elfogadható, természetes tekintéllyel bíró, államfőt, aki mindenki köztársasági elnöke tud lenni. Kívánom Budapesten a nemzet ügyei iránt elkötelezett erők talpon maradását. Kívánok erős nemzetközi és európai érdekérvényesítést, gondjaink és jogos elvárásaink iránt fogékony befolyásos partnerek meglelését és támogatását. Kívánom természetes régióink és önkormányzataink megerősödését, ehhez pedig sok-sok talpraesett polgármestert, képviselőt és elkötelezett szakembert. Összességében tehát egy élhetőbb, kiszámíthatóbb, biztonságosabb államot kívánok a felvidéki magyarságnak, mely nem kitaszít, hanem visszacsábít, melyben van becsülete a munkának és ereje a jognak, és nem válik szinte teljesen lehetetlenné a szülőföldön boldogulás természetes vágya.

249386_236839806470752_1153855009_n

Bóna Zoltán, Diákhálózat

1. Az elmúlt évet magyar szempontból a status quo felrúgása határozta meg. A kisiskolák ellehetetlenítése, a kisebbségi érdekképviselet leépítése, a civil szervezetek létbizonytalanságban tartása, a vasúti kétnyelvűség elutasítása vagy a Pered ügyében tapasztalt demokráciadeficit önmagukban is súlyos problémát jelentenek, de így összeadódva a jogszűkítés évévé tették 2013-at. De születtek idén reményt adó kezdeményezések is.  Pozsonyban évtizedek óta először valósult meg két magyar vonatkozású figyelemfelkeltő akció. A Diákhálózat mindkettőből igyekezett kivenni a részét: az önkormányzatiságért tartott performanszon és a kisiskolák védelmében tartott tüntetésen is szervezőként.  Pozitívan értékeljük, hogy nőtt a helyi közösségépítő kezdeményezések száma és súlya. Megtapasztalhattuk, hogy van igény a közösségben gondolkodásra és az együttes cselekvésre. Ennek tudható be az idei Gombaszögi Nyári Tábor rekorddöntő sikere is, amely immár minden hatodik szlovákiai magyar egyetemista találkozóhelyévé vált.

2. Számunkra kevéssé volt meglepő, de sokak számára jelenthet megnyugvást a fiatalok növekvő társadalmi részvétele. Idén ez láthatóbb volt, jövőre remélhetőleg még inkább az lesz.

3. Több kezdeményezőkészséget, jobb önérvényesítést és néhány rossz beidegződés újragondolását.

boldoghy

Boldoghy Olivér, Fontos vagy! Mozgalom

1. Nem volt igazán szerethető év – sőt! Közösségünk szempontjából egyenesen a hírhedt mečiari időket idézte (és idézni fogja az utolsó percig). Szinte nem múlt el hét anélkül, hogy a ficói status quo-tól ne kaptunk volna újabb és újabb pofonokat! A gyomrosok pedig néha még onnan is jöttek, ahonnan a legkevésbé vártuk – saját “sorainkból”. A szerencsétlen tizenhármas szám mintha rányomta volna bélyegét az egész évre, ezért gyorsan el kellene felejteni, és abban reménykedni, hogy ezek a kedvezőtlen folyamatok végre valahogyan megszűnnek, és az ünnepek alatt egy kis levegőhoz jutva némileg szerencsésebb évet tudunk nyitni.

2. Kellemetlen meglepetés: Kotleba győzelme és Hedvig politikai emigrációja. Kellemes meglepetés: a hatóságok a mai napig érintetlenül hagyták a Komáromi erődöt jelölő, gerilla-módon kihelyezett kétnyelvű tábláinkat. Jóakarat, szerencse, vagy kurzusváltás? Jövőre megtudjuk …

3. Reméljük, hogy 2014-ben végre beregisztrálja mozgalmunkat a belügy, amelyik hónapok óta gáncsoskodik szervezetünk magyar megnevezése miatt. Természetesen szeretnénk folytatni a már megkezdett projektjeinket, és melléjük újakat is indítani – további részletek a sajtóban, a sikeres regisztráció és alakuló ülésünk után. Szeretnénk, ha a szlovákiai magyar polgári tudat egyre erősödne, ha minél több szervezet (és magánszemély) vetné bele magát közösségépítő programok megvalósításába. Az ellenszél egyre nagyobb, ezért minden egyes szereplőre egyre jelentősebb szükség lesz!

Öllös-László

Öllös László, Fórum Intézet

– megkeresésünkre nem válaszolt.

Tokár-Géza

Tokár Géza, Szlovákiai Magyarok Kerekasztala

1. Az illúziók egy részével való leszámolás. Pár ember munkáját (és az év elején még igencsak formálódó jobb közhangulatot) szétverték a politikusok, nem először és talán nem is utoljára, kicsinyes ellenségeskedésre pazaroljuk az energiánkat, amiből nehéz kilépni. Hasonlóképp futószalagon jöttek a problémák a kormány részéről is, a kisebbségi érdekképviseleti szervek leépítése és a civil szektor elleni nyílt támadások mutatják, hogy semmire sincs és nem is lesz garancia a Smer-kormány alatt.

2. A szlovák belpolitika terén Kotleba és a rendszerrel elégedetlenkedők viharos térnyerése, alig két hét alatt. Világszinten az általános optimizmus indokolatlan visszatérése lehet meglepő, miközben strukturális reformokra nem került sor.

3. Pintér Attilát még az év folyamán menesztik, sok teret kapnak a lelkes és hozzáértő fiatalok a közélet minden területén, a Tool pedig kiad egy új albumot.

Folytatjuk!

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

A sorozat korábbi részei:

Ilyen volt 2013 I. – a politikusok szemszögéből

Ilyen volt 2013 II. – a köztársaságielnök-jelöltek szerint

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!