A sorozat ötödik, befejező részében mi magunk, a Körkép bloggereiként értékeljük az elmúlt évet.

A Körkép.sk 2011 és 2012 után is folytatja hagyományos évérteklő cikksorozatát. Jeles hazai és határon túli közéleti szereplőket, politikusokat, köztársaságielnök-jelölteket, újságírókat kértünk meg, hogy válaszoljanak az alábbi három kérdésünkre:

Hogyan értékelné az elmúlt évet?

Mit tart a 2013-as év legmeglepőbb eseményének?

Mit vár a 2014-es esztendőtől?

A sorozat ötödik részében mi magunk nyilatkozunk.

 hirdetes_810x300  

KZS2

Király Zsolt (nyomkereső)

1. Idén a Himalája indiai részén sikerült megmásznom életem első hatezresét, a Stok Kangrit. Közösségi szempontból, ha azt a részét veszem, melyet befolyásolni tudok, akkor azt mondhatom, építkező és eredményekkel teli. Közösségünk is ébredezik, amit jól példáznak a politikai sikerek a magyarlakta megyékben, a kisiskoláink érdekében szervezett közös tüntetés, vagy Szlovákia történetében Bárdos Gyula személyében a első magyar köztársaságielnök-jelölt. A Körkép szempontjából sikeres év áll mögöttünk, Szlovákia legolvasottabb blogportáljaként súlya egyre meghatározóbb, véleményformáló ereje folyamatosan növekszik. Elhivatott, tehetséges, jó emberek között lehetek, akik segítenek helytállni a napi küzdelmekben.

2. Nagyon pozitív meglepetés volt számomra Ferenc pápa megválasztása. A katolikus egyházra igencsak ráfér a megtisztulás, ami az új pápa vezetésével eddig úgy látszik jó úton halad. Nálunk mindez még várat magára. Robert Bezák és Malina Hedvig emigrálása, a Gorilla ügy vakvágányra juttatása annak bizonyítéka, hogy Szlovákiában egyelőre a sötét erőknek áll a zászló.

3. Kevesebb kicsinyességet és irigységet, több nagyvonalúságot és pozitív hozzáállást egymás iránt. Az országon belüli regionális különbségek sajnos egyre nagyobbak, Pozsony és a déli, magyarlakta területek közti gazdasági, egzisztenciális szakadék egyre mélyül, ami az emberekben is nyomot hagy. Örülnék, ha e téren javulás állna be, bár erre kevés az esély.
Robert Fico szerintem megnyeri a köztársaságielnök-választást, a parlamenti ellenzék elkezd formálódni. 2014 igazi választási szuperév, három megmérettetés is vár ránk. Ezeken három magyar EP-képviselőt várok, megerősödő magyar érdekképviseletet a megyéken, de néhány fájdalmas, meglepő eredményt is valószínűsítek a novemberi helyhatósági választásokon Dél-Szlovákiában. A Körkép számára pedig továbbra is inspiratív közösséget, színvonalas írásokat és még több elégedett olvasót szeretnék.

Dia

Lengyel Diana (majd.holnap)

1. Egyértelmű sikerként, szakmai és magánéleti szempontból egyaránt. A tavalyi kívánság is teljesült – a sikeres államvizsga és a munkaügyi hivatal messzire elkerülése tekintetében mindenképp. Büszke vagyok a Körképre, aminek rengeteg újdonságot hozott ez az év. Bemutatkoztunk a cybertéren kívül is, élőben, a Gombaszögi Nyári Táborban és a Martosi Szabadegyetemen is, saját programmal. Új rovataink indultak, és egyre többször hallom vissza – „olvastuk a cikkedet, tetszenek az írásaid, megyünk meglátogatni XY kiállítást, mert ti írtatok róla“. Ezek olyan felemelő pillanatok, mikor az ember szíve mosolyog, és érzi, hogy jó az, amit csinál, mert van rá igény. Fantasztikus emberekkel bővült a csapatunk. A megyei választások alatt rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk, és talán kijelenthetjük – ennek a választásoknak a győztesei igazából a Smer mellett mi, a Körkép lettünk. Felnőttünk a nagy feladatokhoz és nem riadunk vissza a mélyinterjúktól sem.

2. Hogy ennyire fájdalmas lesz 18 év után felállni az iskolapadból. És hogy bár Robert Fico miniszterelnöknek nem szégyen a Körképnek nyilatkozni, egyes felvidéki magyar közszereplők még mindig nem képesek kilépni a saját kis homokozójukból.

3. Bort, búzát, békességet. Alázatot. Erőt és támogatást a szeretteim részéről, ahhoz, hogy folytatni tudjam a legnagyobb szenvedélyem, az írást.

Livi

Tóth Lívia (leetzi)

1. Bármennyire is legyek elfoglalt, arra mindig szánok időt, hogy hálát adjak a sorsnak mindazért, amim van. Nem volt ez másképp 2013-ban sem. Önmegismerés, tanulás, nyughatatlanság, küzdelem, kijózanodás, sikerélmény és jutalom – ezekkel a címszavakkal jellemezném tömören az elmúlt évet. Bebizonyosodott számomra, hogy a kitartó és alázatos munka megtérül, és ennek a gyümölcsét kamatoztatni is megtanultam. A felvidéki sikersztori-sorozat alanyaival beszélgetve magam is inspirálodtam, és mint ahogy azt a visszajelzések igazolták, a témával másokat is inspiráltam. Az egyik olvasó a cikk hatására vette a bátorságot, és megpályázott egy ösztöndíjat. Örülök annak, hogy munkásságommal és ötleteimmel gazdagíthattam a Körképet. Ezáltal olyan embereket ismertem meg, akiktől sokat tanultam, és mára már a közös küzdelmek és sikerek egy aktív csapattá kovácsoltak össze bennünket.

2. Kellemesen meglepett az az összefogás és áldozatkézség, amit a március közepén dúló hófúvások és ítéletidő során tanúsítottak az emberek. Megható volt látni, ahogy ismeretlenként segítettek az autópályán rekedteknek, hordták a takarót és az élelmet. Egy ilyen közös élményből életre szóló barátságok születnek.

3. Mindenekelőtt egészséget, mert ha az megvan, akkor az ember „bármit” véghez tud vinni. Szeretnék továbbhaladni az önmegvalósítás útján, tanulni és tapasztalni. Azt szeretném, ha 2014-ben a felvidéki magyarság az összefogásról tenne tanúbizonyságot. Tegyük félre a személyes nézeteltérésekből adódó sérelmeket, hogy egy erős, összetartó közösségként valósíthassuk meg céljainkat. Nagy szükség lesz erre a tavasszal sorra kerülő államfő-választás során is.

lukacs

Krajčír Lukács (sikorsky)

1. 2013 a világban: fordulatosabb és sokkal mozgalmasabb. 2013 számomra: meghatározóbb és aktívabb, mint a tavalyi.

2. Lássuk csak, 2013-ban nem volt hiány a meglepetésekből ( ha a világpolitikai eseményeket nézzük): Ott volt a Snowden-ügy, na az aztán ütött és még koránt sincs vége! Az igazán durva anyagok állítólag jövőre jönnek, eddig csupán párat közöltek a mintegy 58 000 dokumentumból. Nagy fordulat volt még, bár korántsem váratlan (jómagam csak kb. 3-4 múlva tartottam elképzelhetőnek) Mohamed Murszi egyiptomi elnök bukása és a katonai vezetés visszatérése Egyiptomba. A többit majd az évértékelőmben lehet majd olvasni.

Ha egyénileg nézzük akkor az év meglepetése az volt, hogy az első helyet sikerült kivívnom az InterJapán Magazin és Kiadó egyik pályázatán, mégpedig egy kibővített és átdolgozott körképes cikkel. A másik pedig, hogy VIP tagságot kaptam egy budapesti kiskocsmában (ergo olcsóbban fogyaszthatok és tovább is ottmaradhatok, mint a többi vendég 🙂

3. Alighanem folytatódik a nagy geopolitikai átrendeződés Ázsiában…

Magam részéről letenni az államvizsgát és munkát találni. Nyáron végre eljutni Marosra. S a nagy álmom és célom, befejezni és megjelentetni az első könyvemet…

homerosz

Homérosz

1. Erre a kérdésre eleve nem könnyű felelni, hiszen sokféle szempont alapján kellene megfogalmazni a választ. Ha a felvidéki magyarság szemszögéből nézem, akkor egyenesen lehangolónak látom. Még soha ilyen gyenge nem volt az érdekérvényesítési képességünk, a jelenlegi kormány szinte módszeresen morzsolja fel még az EU által egyértelműen garantált emberi jogainkat is. A kisebbségi kultúra támogatása körüli kaotikus helyzetet szerintem mesterségesen gerjesztette a kormányzati bürokrácia, bár ebben szerepe volt a MOST-HÍD „bénázásának” is, ráadásul a párt sok embert megszólító „hatásos PR-szlogenjét”: az „együttműködést” egyenesen nevetségessé tette a Fico-kabinet számos intézkedése. Természetesen ezek a folyamatok végeredményben negatívan érintik a szlovákokat is, hiszen az antidemokratikus lépések következményeit előbb-utóbb ők is megérzik. A dél-szlovákiai régiók gazdasági fejlesztésének már-már szándékosnak tűnő háttérbe szorítása egyaránt sújtja az ott élő magyarokat és szlovákokat. Az a tény, hogy Malina Hedvig az állandó zaklatásokat megelégelve felvette a magyar állampolgárságot és Magyarországra költözik, vagy hogy Róbert Bezák püspök kénytelen volt beletörődni az igazsággal szemben közömbös felettesei ellentmondást nem tűrő döntésébe, és ma már egy itáliai kolostor lakójaként tűnődhet arról, megváltoztathatók-e a katolikus egyházban évszázadok óta uralkodó viszonyok – csak kirívó esetei a szlovákiai emberi jogok siralmas állapotának.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Ha kitekintünk a nagyvilágba, akkor ugyancsak kedvezőtlen tendenciákat látunk. Az „elviselhetőnél” jóval több feszültség- és háborús góc található az egyes kontinenseken. A szűnni nem akaró és sok esetben Európába irányuló menekültáradat egyre nagyobb erkölcsi és gazdasági terhet jelent a „demokratikus társadalmak” számára, és mindezt tetézi a pénzügyi válság és a világ vezető gazdasági és politikai hatalmának tartott USA egyre kiábrándítóbb szerepvállalása a különböző nemzetközi konfliktusok „kezelésében”.

 2. Bizonyosan sok „meglepő” esemény volt, bár számomra inkább az volt a meglepő, hogy amikor a világ tudomást szerzett róluk, nagyon sokan őszintén meglepődtek. Itt a különböző lehallgatási botrányokra gondolok mindenekelőtt. Viszont őszintén meglepődtem, hogy az Észak-Koreában folyó hatalmi harcról a világ szinte élő adásban szerezhetett tudomást. Az is meglepett, hogy Obama elnök végül még sem indított támadást a szíriai kormány ellen, de Hodorkovszkij orosz olajmágnás szabadon engedését sem vártam az idén. Ferenc pápa vatikáni bevonulása sem volt borítékolható, de személyisége is üdítően meglepően hatott. Kotleba besztercebányai győzelme viszont várható volt, még ha ez számos elemzőt és a szélsőséges nézeteket elutasító embereket meglepte, sőt sokkolta is. Az MKP döntése, hogy önálló államfőjelöltet indít – jó taktikai lépés volt, ha sikerülne az ebből adódó „médiafelületet” felhasználni a felvidéki magyarság valós problémáinak a prezentálására – az többet érne még a második fordulóba kerülésnél is, sőt meglepetés lenne a javából.

3. Van értelme egyáltalán erre a kérdésre válaszolni? Szívem szerint minden jót várnék, de az eszem azt súgja, hogy már annak is örülnünk kellene, ha nem romlanának tovább a dolgok.

Csonka Ákos

Csonka Ákos

1. Egy nagyon pörgős, sűrű éven vagyok túl. Tavaly időközben léptem be életem első munkahelyére novemberben, ezért lényegében ebben az évben teljesedett ki életem első állandó, főállású munkahelye. Ezen kívül több sajtóorgánumnak is bedolgozok amit szintén ebben az évben kezdtem. Arról már nem is beszélve, hogy a Via Nova körül is sok a teendőm, idén is szántottam a Kárpát-medencét és igyekeztem mindenhol megfelelően reprezentálni a szervezetet. De említhetném a történelminek számító I. Martosi Szabadegyetem megvalósítását, lebonyolítását is. Számomra ez az új dolgok éve volt, jövőre mindezt folytatni és mélyíteni kell.

2. A pápaváltást, nem megszokott dolog, de Ferenc pápa eddig nagyon pozitívan hat, kifejezetten örülök neki.

3. Mint mondtam az idei évem sok újdonságot rejtett, jövőre mindezt folytatni kell, még hatékonyabban, még intenzívebben. Rengeteg a tervem újabb és újabb dolgokat felfedezni kipróbálni. És szakmailag tovább fejlődni több téren is. Ahogy a szlogenünkben is szerepel: Új Úton jövőnkért!

Zsuzsi - Körkép

Bogos Zsuzsanna (csombor)

1. Konyhánk jó úton halad afelé, hogy ismét büszkék lehessünk sokszínűségére, színvonalára. Az elmúlt években egyre nagyobb teret kapó megújulás révén kezd teret hódítani az értékes hagyományainkat és a jelenkor divatjait ötvöző régi-új magyar gasztronómia, az eredmények pedig egyre látványosabbak. Széll Tamás a tizedik helyen végzett a 2013-as lyoni Bocuse d’Oron – a legjobb országplakát kitüntetést Magyarország nyerte meg –, a versenyfolyam egészében olyan országokat hagyva maga mögött, mint Olaszország, Spanyolország, Németország, Hollandia, Belgium, Luxemburg vagy Svájc. Volt mire büszkének lennünk, ám ha őszinték vagyunk, ez a mindennapjainkat nem érintette kézzelfoghatóan. Az viszont igen, hogy az alapanyagok széles választékára épülő régi konyhánk visszaállításán egyre több helyen munkálkodnak. Ennek köszönhetően pedig például idén 20 százalékkal nőtt a halfogyasztás Magyarországon.

Ha apró lépésekkel is, de elindultunk régi, jól bevált úton: azokban az időkben, amikor a csallóközi Aranykert és vizeink ontották magukból a halat (ahogy a közvélekedés tartotta: a folyónak két harmada víz, egy harmada pedig csupa hal volt ekkor), az egészséges táplálkozás sem jelentett gondot, hiszen a halban vitaminok, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve rosszindulatú daganatok megelőzésében fontos hatóanyagok vannak. A külföldről behozott, vegyszerrel kezelt zöldségekhez képest jóval gazdagabb ízvilágú és beltartalmú, ráadásul ellenállóbb tájfajta növényeinkből is több juthat majd az asztalra, hiszen ezek az idei évtől egyszerűsített eljárással kerülhetnek be a Nemzeti Fajtajegyzékbe, ami révén termeszthetővé és forgalmazhatóvá válnak.

De a húsevők számára is volt jó hír, mivel a juh és kecsketartók megemelt összegű támogatást kapnak, talán lassacskán ismét visszatérhet étrendünkbe ez a két húsféle. Látható tehát, hogy míg a nemzetközi trendek a génmódosított növények és ipari körülmények között tartott, gyógyszerrel teletömött állatok egyeduralma felé mutatnak, nálunk próbálnak teret adni az egészséges és minőségi ételnek. Persze van még min javítani és finomítani, de az irány mindenképp bizakodásra ad okot. Ennek pedig nemzetközi visszhangja is van: az Economist Intelligence Unit gazdaságkutató által készített legfrissebb felmérés szerint az élelmiszerek minősége és biztonsága területén a régiós országok közül Magyarország érte el a legjobb helyezést. (A minőségi elvárásban többek között azt vizsgálják, hogy mennyire változatos és tápértékben gazdag a lakosság átlagos étrendje.) A gyerekeknek szintén volt okuk örömre idén: zajlik a menzák megreformálása is.

2. Nagy kedvencem, a Fradi női kézilabda csapata megverte a bajnokságban a világ legjobbjának számító Győrt, aztán azzal a lendülettel formahanyatlásnak indult és kiesett a Bajnokok Ligájából.

3. Még több hazai alapanyagot, még több hús- és növényféle újbóli felfedezését, még több jó ételt.

Laci - Körkép

Vésey Kovács László

1. Egészen röviden azzal a kettősséggel értékelhetném az évet, hogy Magyarországon jó irányban változnak a dolgok, Szlovákiában pedig rossz irányban. Minket mindkettő érint, kit-kit melyik jobban. A magyarországi tudatos építkezés, hosszútávra tervezés kirajzolódik a hírekből, még a néha valódi, néha művien felpumpált balhék közepette is. Az pedig a lehető legjobb dolog, ami egy régi fényétől megfosztott országgal és néppel történhet, hogy határozott elképzelés és jövőkép mentén elkezdi magát újjáépíteni, amennyire csak lehet, önerőből, és a lehető legkevésbé másokra szorulva. Szlovákiában viszont a megszokott, sunyi, fű alatti módszerrel, de folyamatosan rontják a helyzetünket. Ebben a legrosszabb, hogy a nacionalista kormányzat tanult a mečiari taktikai hibákból, és sokkal körmönfontabb eszközöket alkalmaz. A helyzet innen, Felvidékről nézve nem biztató, és ez az év sem változtatta meg bennem azt a meggyőződést, hogy a magyarországi szellemi és anyagi erőforrások nélkül a felvidéki magyarságban sem erő, sem képesség nem lesz a megmaradáshoz.

2. Nem meglepő, sokkal inkább megdöbbentő esemény Malina Hedvig emigrálása. Eddig is tudtuk, hogy elkenték az ügyét, és álságos módon faragtak belőle bűnbakot, de a végkifejlet egészen letaglózó. Rasszista indíttatásból bántalmazták, majd kormányszinten eltussolták az ügyet, végül politikai megrendelésre meghurcolták. Nem, nem Kínáról vagy Törökországról beszélünk. Ez egy európai uniós tagállamban történt. Az egyébként teljesen érthető elmenekülése pedig belehasít az emberbe: Szlovákiát 2013-ban kényszeredetten elhagyta egy politikai menekült! Ilyen a jogállam?

3. 2014-től azt várom, hogy Magyarországon folytatódjon az építkezés, Szlovákiának legyen egy „néger” elnöke, és Uruguay nyerje a brazíliai foci világbajnokságot, mint eddig mindig.

Nektek milyen évetek volt?

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

A sorozat korábbi részei:

Ilyen volt 2013 I. – a politikusok szemszögéből

Ilyen volt 2013 II. – a köztársaságielnök-jelöltek szerint

Ilyen volt 2013 III. – a civil szféra és a közszereplők szemével

Ilyen volt 2013 IV. – a publicisták és újságírók szemszögéből

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!