Az utóbbi évek legzseniálisabb ötlete pattant ki a Pohoda fesztivát szervező Michal Kaščák fejéből. A Nyitrán neonacisták által megtámadott bárra ráköszönt az aranykor. A sorozatos terrorizálás és támadások miatt nehéz helyzetbe került szórakozóhelyet a legnagyobb szlovák fesztiválok szervezői karolták fel. A Pohoda, a Topfest, a Grape, a Pozsonyi Jazz Napok, az Uprising, a Wilsonic, stb. egymást váltva vállaltak programszervezést a bőrfejűek szomszédságában található Mariatchi bárban. Ezzel is jelezve, hogy az agresszió nem győzhet.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

Nyitra, Mariatchi bár, szombat este.

A hely zsúfolásig megtelt, ismert zenészek, közszereplők, sok nyitrai jött össze. Ha így folytatják, a Mariatchi igazi zarándkokhellyé válhat. A fesztiválszombatok első rendezvényeként a Vrbovské Vetry, az Abusus és Pavel Poliak, a Para frontembere Lasky és Michal Kaščák adnak koncertet.

Aki nem volt ott, elolvashatja a beszámolókat, vagy a közösségi oldalon megnézheti a képeket.

Mariatchi_Beblavy1
Teltház a Mariatchiban. Kép: Miroslav Beblavý.
Mariatchi_Viskupic1
Teltház a Mariatchiban. Kép: Jozef Viskupič

„Remek ötlet, de mi lesz ezután?” teszi fel a kérdést a bár egyik törzsvendége Juraj Kušniernak. „Nyitrán a bőrfejűek, amióta világ a világ, verték az embereket és a másként gondolkodókat“ (szerk. megj. gondoljunk csak Malina Hedvigre.)

És bár néhány koncert és karakán, állampolgári kiállás a szolidaritás jeleként valószínűleg nem váltja meg a világot, mégis fontos jelzés a neonáci hordának, hogy az agresszorok vannak kevesebben.

 hirdetes_400x285  

Jó volna, ha két-három magyar fesztivál is csatlakozna a Pohoda kezdeményezéséhez, és konkrét programmal jelenne meg a Mariatchiban az elkövetkező hetekben. Ezzel is jelezve, hogy mi magyarok sem kérünk az extrémizmusból, már csak Malina Hedvig kapcsán is.

A kezdeményezés előzményeiről itt olvashattok és nézhetitek meg a brutális videót.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!