Fico és Kiska a 2. fordulóban, előzi az MKP a Most-Hidat, Slovan-DAC rangadón jártunk, ajánld fel adód 2 %-át az immár érettségi tételben szereplő Körképnek, Krím ukrán szempontból elveszett, Žitňanská és Beblavý a Most-Hídnak landolhat, Febiofest, Kassák Lajos emlékére, megválasztották Felvidék legszebb lányát. Vasárnapi hírek a Körképen.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

1. Robert Fico és Andrej Kiska az államfőválasztás 2. fordulójában.

Jövő héten ilyenkor már ismert lesz Szlovákia új államfőjének a neve. A köztársaságielnök-választás 1- fordulóját élőben közvetítettük olvasóinknak a Körképen, melyet több ezren követtek figyelemmel. Az elmúlt héten értékeltük az eredményeket úgy magyar, mint szlovák szempontból, kitérve Bárdos Gyula eredményére, valamint a 2- forduló dilemmájára is.

1
Andrej Kiska és Robert Fico a 2. forduló előtt. Kép: rtvs.sk

2. DAC „győzelem” Pozsonyban.

Világi Oszkár eddigi legjobb befektetése, aki végre visszaad valamit a szlovákiai magyarságnak abból, amit nekünk köszönhetően megkeresett. „Ale ale ale óóó, szívünk sárga kék, mindennél többet ér!” Bemutatjuk Szlovákia legjobb szurkolótáborát. Slovan-DAC rangadón jártunk. Milyen a B-közép közelről? Képek és videók cikkünkben.

nyitokep
Slovan-DAC a B-középből

3. Ajánld fel adód 2 százalékát a Körképnek

 hirdetes_810x300  

Még egy hetünk van arra, hogy leadjuk adóbevallásunkat és befizessuk adónkat. Az adóhatóságok lehetővé teszik kitolni a leadási határidőt, amit kérvényezni kell. Mint ismert, adónk 2 százalékáról mi magunk dönthetünk. Ha szimpatikus számodra a Körkép, és úgy gondolod, érdemesek vagyunk a támogatásra, a Vox Juventae társulás számára felajánlott 2 %-on keresztül blogunk is támogatható. Köszönettel és tisztelettel fogadunk minden egyes felajánlott eurót.

2_percent
Támogasd adód 2 százalékával a Körképet. (Portálunk működtetője a Vox Juventae társulás)

4. 127 éve született Kassák Lajos

Március 21-én az érdekújvári Kassák Lajos születésnapját ünnepeltük. Felvidékhez köthető irodalmárokat bemutató cikkünkben Kassák Lajosra emlékeztünk. Kassák Lajosról szinte kizárólagosan a fejünk fölött elrepülő nikkelszamovár értelmezhetetlen képe és a kommunizmus jut eszünkbe. Mélységeiben azonban a költőt nem ismerjük. Pedig érdemes lenne, a 127 éve született Kassák ugyanis izgalmas figurája kultúránknak, akit valójában egy skatulyába sem lehet beilleszteni.

5. Febiofest – Jancsó Miklós előtt is tisztelegve

Március 21-én kezdődött, és március 27-ig tart a Febiofest filmfesztivál Pozsonyban, mely Pálfi György és Jancsó Miklós előtt is tiszteleg. A Febiofestben az a jó, hogy nemcsak a legújabb hazai és külföldi filmeket hozza el a mozikba, hanem rég elfeledett mozikat, sok-sok évvel ezelőtti klasszikusokat is. Különös tekintettel a V4–es országokra.

febiofest_TOP-620x184
A Febiofest Jancsó Miklós előtt is tiszteleg

A fesztivál ezekben az órákban is tart. Személyesen ellátogat a szlovák fővárosba Pálfi György, aki bemutatja szinte az egész rendezői profilját. De a szervezők tisztelegnek a január végén elhunyt Jancsó Miklós magyar filmrendező előtt is: a Fényes szelek című Jancsó-film is vetítésre kerül.

6. A Krím ukrán szempontból elveszett.

Krím a függetlenség mellett döntött, és kéri a csatlakozását Oroszországhoz. Ukrajna és az EU is mozgásba lendült. Kitört a második hidegháború? Elemzésünk a témában.

Az ukrajnai és a krími válság már hetek óta tart, s a napokban egy teljesen új szintre emelkedett: a helyi lakosok vasárnap arról döntöttek, hogy már nem akarnak Ukrajna része maradni és visszatérnek Moszkva fennhatósága alá.

7. Előzi az MKP a Most-Hidat.

Az MVK felmérése szerint 2010 óta most először vertek rá Berényiék (5,2 %) Bugárra (4,7%), aki már a Népi Platformból is menekül. Jó húzás volt a magyar köztársaságielnök-jelölt. Csákynak akár EP-mandátumot is érhet.

MVK
Forrás: MVK

8. Megválasztották az első felvidéki szépségkirálynőt.

Szombaton Komáromban a korona Vasmera Katalin fejére került. Gratulálunk.

fsz
Felvidék Szépe, Vasmera Katalin. Kép: felvidekszepe.com

9. Érettségi tétel lett a Körképből.

A Körkép is bekerült a szlovák nyelvű érettségi kérdései közé! A héten megkezdődött írásbeli érettségi feladatokat lapozva észrevettük, hogy az egyik szövegrészletet a mi Bárdos Judit-interjúnkból kölcsönözték a teljes feladatsor megtekinthető ezen a linken, az redeti interjú pedig elolvasható itt.

erettsegi tetel
A Körkép interjúja, Lengyel Diana kérdéseivel mint értettségi tétel.

10. Lucia Žitňanská lehet a Most-Híd új alelnöke

Körkép exkluzív! Lucia Žitňanská és Miroslav Beblavý belép a Most-Hídba. A Körkép információi szerint a volt igazságügyminiszter asszonyt hamarosan a vegyespárt alelnökévé választják. Meg nem erősített információink szerint az SDKÚ-DS két korábbi politikusa azután döntött Bugárék mellett, hogy az államfőválasztáson átütő sikert elért Radoslav Procházka nem kért belőlük…

bugar_zitnanska
újabb szlovákok érkezhetnek a Most-Hídba.

Körkép.sk/nyk

Nyitókép: SME.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!