Ma, azaz szerdán, 19.00 órakor kezdődik a hegyi és kalandfilmek nemzetközi fesztiválja, a Hory a mesto. Idén immár 15. alkalommal.

Aki megnyitja, Adam Pustelnik, fiatal lengyel falmászó. Vasárnap estig 13 ország 45 filmje kerül bemutatásra a Cinema City-ben a pozsonyi Auparkban, de 17 vendég, 21 világutazó előadása és  hét képkiallitás is szerepel a programom. A Hory a mesto egy különleges hangulatú esemény mindenki számára, aki szereti a természetet és imád utazni.

adam
Adam Pustelnik híres lengyel hegymászó családból származik. Apja, Piotr az egyik legismertebb himalájista, aki megmászta a világ összes nyolcezresét. Adam sziklamászóként kezdte, később tehetségét a nagy falak megmászásában is kamatoztatta. Kép: gazeta.pl

 „A nyitóceremóniát mint általában, kevésbé hivatalosra fogjuk. Idén nézői szempontból igencsak attraktív, élő parkour bemutatóra kerül sor bent a mozi teremben. Reméljük, hogy mindenkit hangulatba hoz majd az esti előadásokhoz és filmekhez,“ mondta a fesztiválról annak rendezője, Natália Bokníková.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

Adam Pustelnik híres lengyel hegymászó családból származik. Apja, Piotr az egyik legismertebb himalájista, aki megmászta a világ összes nyolcezresét. Adam sziklamászóként kezdte, később tehetségét a nagy falak megmászásában is kamatoztatta. Szlovákiában is komoly népszerűségnek örvend, ma este a mászás öröméről és az életstílusról tart előadást „Kihívások és szerencsétlen véletlenek“ címmel.

HaM Lucisa
19.30 órától az egyik legismertebb szlovák evezős, Luciša Hollá mesél balkáni útjáról. Kép: Hory a mesto

A nyitónap a VÍZ szekció jegyében telik. Öt filmmel és több vendéggel, 19.30 órától az egyik legismertebb szlovák evezős, Luciša Hollá mesél balkáni útjáról, Tomo Andrássy és Evina pedig az Altaj vad vizeiről Oroszországban, de Ugandából is láthatunk filmet Chaga – the story címmel.

A fesztivál teljes programja megtekinthető annak weboldalán, ezen a linken.

 hirdetes_400x285  

A Hory a mesto különlegessége, hogy a jövő generációját is kitermeli, akik ugyanis először látogatóként, vendégként kedvet az kapnak utazáshoz, kalandokhoz, azok közül többen később saját maguk is bemutatják filmjüket és beszámolnak élményeikről a világ különböző tájairól fényképészként, utazóként, aktív sportolóként. A fesztivál idén is gazdag programmal jelentkezik, rengeteg egyéb különlegességgel, attraktív vendégekkel, multimediális előadással, kiállítással, élménybeszámolókkal.

A fő vendégek idén is világhírű falmászók – Tommy Caldwell, Sílvia Vidal, Mára Holeček vagy az említett Adam Pustelnik. A filmbemutató immár szokás szerint a Vancouverben zajló hasonló fesztiválhoz kapcsolódik. Ennek köszönhetően olyan filmek is bemutatásra kerülnek, melyek a kanadai közönség és szakmai zsűri elismerését is elnyerték.

silvia1
Elismerésre méltó Silvia Vidal teljesítménye is, aki 32 napot töltött egymaga egy falon Chilében, mindenféle támogatás, emberi kontaktus nélkül, hogy új útvonalon másszon meg egy 1500 méter magas falat. További egy hónapot vett igénybe az út oda és vissza és a készletek szállitása.

Nagy teret kap természetesen a hazai filmipar és a szlovákiai vendégek is. Köztük az egyik legelismertebb rendező Pavol Barabáš, aki a fesztiválon mutatja be először legújabb filmjét, a Sarkutazót. Stabil, a közönség körében nagy népszerűségnek örvend  a fesztivál részeként működő Világmozi Utazási klub – ahol maguk az utazók számolnak be  egyedi módon élményeikről és személyes tapasztalataikról. Idén 21 előadás van terítéken Ázsia, Észak és Dél Amerika, Kelet Afrika, Madagaszkár, a Fülöp-szigetek, a Baffin-szigetekről és Szlovákiából.

Elveszni az erdőben, megfeledkezni magunkról a városban. Gyere és vessz el a Hory a mesto-n. Találd meg önmagad!

(x)

További ajánlott írások:

1. Hory a mesto 2014 – hegyi és kalandfilmek nemzetközi fesztiválja

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!