Korszakokat váltottunk az elmúlt héten: véget ért Harabin zsarnoki érája a Legfelsőbb Bíróságon, kimaradt az SNS az EP-ből és Miroslav Šatan  az egyik leghíresebb szlovák hokis is végleg szögre akasztja a korcsolyáját. Vasárnapi hírek a Körképen. 

Magyarokat inzultált Gašparovič embere

Dárius Rusnák, az államfő közönségszolgálati osztályának vezetője, egykori válogatott jégkorongozó hétfő este magyar nőket inzultált. Az elnöki palotától nem messze található bárban két magyar nő beszélgetett, mikor Rusnák hozzájuk lépett és megkérdezte milyen nyelven beszélnek. Mikor kiderült, hogy a nők szlovákiai magyarok, Rusnák „Kib… magyarok, beszéljetek szlovákul, a magyar irritál” kijelentéssel beléjük kötött. Két fiatal férfi a nők védelmére kelt, amiből lökdösődés és verekedés lett. Rusnák először tagadta a sajtónak, hogy jelen lett volna, majd a barátjára fogta, hogy ő volt a provakatőr. Míg Andrej Kiska elítélte az esetet, Gašparovič nem nyilatkozott ez ügyben. A rendőrség garázdaság vagy kisebbségek elleni uszítás gyanújával indíthat eljárást Rusnák ellen.

10366232_10152859670503642_5207169310439780866_n
Kép: Shooty

Véget ért egy éra – Harabin megbukott

Hétfőn és kedden tartotta a Legfelsőbb Bíróság kihelyezett ülését, ahol többek közt elnököt is választottak.  Mivel azonban a kétkörös szavazásban senki nem szerezte meg a szükséges 10 szavazatot, új választásokra lesz szükség. Ennek időpontját még nem tudni, egy valami azonban biztos: Štefan Harabin, aki gyakorlatilag 1998 óta uralkodott az igazságszolgáltatás felett, nem lesz többé elnök. Lassan távoznak a nagy dinoszauruszok a szlovák közéletből: Mečiar és Slota után Gašparovičtól, majd Harabintól vehetünk júniusban könnyes búcsút. Harabin azonban nem szomorkodik, hiszen mint ahogy a SME-nek konstatálta: „Én nyertem.Én kaptam a legtöbb szavazatot, szóval én nyertem.” Gratulálunk hozzá.

Szlovákiát nem izgatták fel az EP-választások

 hirdetes_810x300  

Bár a hivatalos eredményekre még várni kell, az előzetes, nem hivatalos eredmények szerint csupán a lakosság 13%-a járult az urnákhoz. A Smer a szavazatok 25 százalékát szerezte meg (4 mandátum), második helyen a KDH a befutó, az általuk hozott 13% két székre lenne elég. A harmadik helyen az SDKÚ vagy az Egyszerű Emberek végeznek (7,5 százalék körüli eredménnyel), ez kettő vagy egy helyet jelenthet az EP-ben. 5 százalék felett kapott az MKP és a  Most-Híd – kettejük párharcából most az MKP jött ki győztesen, az MKP valśzinűleg 6,5 míg a narancssárga párt 5,8 százalékot szerzett. Egy-egy képviselőt küldhetnek Brüsszelbe Sulíkék és Lipšicék is. A régi nagy nevek közül kimaradt az SNS, és a HZDS (ez utóbbi már nem is indult a választásokon). A témával az este és a holnapi nap folyamán még foglalkozunk.

Real Madrid győzelem, DAC bennmaradás

Tegnap este zajlott a Bajnokok Ligája döntője, ahol hosszabbításban verte el a Real Madrid az Atléticot 4:1-re. Az Atlético  Diego Godín góljával már alig egy percnyire volt a győzelemtől, mikor a Real a 93. percben egyenlített, majd a hosszabbításban további három lövése is kapuban végződött. A hazai pályákon sem volt kevésébé izgalmas a helyzet, hiszen kedden a DAC élethalál harcot vívott a bennmaradásért, végül   1:0 –ra legyűzte a Spartak Nagyszombatot. A szintén kiesés ellen harcoló Nyitra viszont kikapott a Slovantól, így viszont a dunaszerdahelyieknek továbbjutása már biztossá vált. Jövőre jöhet a ligagyőzelem.

m51
Így ünnepelte győzelmét a Real (Forrás: SITA/AP)

Szlovákia nem került be a hoki VB negyeddöntőjébe

Kevés dicsőségett hozott Szlovákia számára a minszki hoki világbajnokság. A negyeddöntőbe jutás nem sikerült, és a matematikai esély is elúszott, mikor a franciák megverték a dánokat. A „mieink” a kilencedik helyen végeztek végül. Miroslav Šatan a dánok elleni győztes meccs után bejelentette, befejezi hokis pályafutását. A szlovákok válogatott kapitánya 19 év után akasztja a szögre a korcsolyáját. 2002-ben ő is tagja volt annak a csapatnak, amely meghozta a világbajnoki címet Szlovákiának. A csehek mögött sikeresebb széria áll, ők egész az elődöntőig küzdötték fel magukat, vegül vereséget szenvedtek a finnektől. A döntőben így Finnország és Oroszország mérik össze a mai nap folyamán tudásukat, míg a bronzéremért a csehek a svédekkel küzdenek meg ma 15.30-kor.

Körkép.sk/mh

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Nyitókép: Shooty

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!