„Az hogy megverték, borzasztó dolog. De ott volt legalább 15 olyan nem szlovák állampolgár, akik folyamatosan pénzérmékkel dobálták a rendőröket mindaddig, amíg be nem mentek.“ – mondta a DAC tulajdonosa Martoson a szurkolóverésről.

 

Óriási szégyenbe került Világi Oszkár, a leggazdagabb felvidéki magyar.

 

A szlovák kormányhivatal a napokban szólította fel az általa vezetett Slovnaft benzinkútjait (és másokat), hogy tartsák be a kisebbségi nyelvhasználati törvényt, és végre kétnyelvűsítsenek.

 

 hirdetes_810x300  

Az egyes hírforrások szerint több milliárdos vagyonnal rendelkező Világi Oszkár az elmúlt években többször tett ígéretet arra, hogy magyarosíttat, ám egyelőre ez csak üres ígéret maradt. És bár a Slovnaft kútjait alvállalkozók üzemeltetik, a feliratokért pedig az üzemeltetők felelnek, Világi Oszkár a Slovnaft első embereként semmit nem tett azért, hogy a helyzet javuljon.

 

És ha már ő maga semmivel sem jobb, mint a magyarországi Norbi Update vagy épp a CBA, akik szlovákiai boltjaiban csak szlovák nyelvű feliratokat látni, legalább Világi főnökei, a negyedrészt magyar állami tulajdonban levő Mol-nál számon kérhetnék tőle és a vállalattól az effajta következetlenséget.

 

Mint ismert, a Magyar Közösség Pártja önkormányzati alelnöke, Öry Péter által vezetett Pro Civis polgári társulás tavaly végzett felmérést 34 olyan, magyarok által lakott települések közelében levő töltőállomáson, ahol az emberi életre, egészségre és a biztonságra veszélyes helyzetekre figyelmeztető feliratok közül egyetlen egy sem volt olvasható a kisebbségek nyelvén. Ennek folyománya a kormányhivatal felszólításra a törvénysértés megszüntetésére.

 

Propaganda igen, magyarosítás nem

 

Világi Oszkár egyébként a propaganda szintjén igencsak ügyel a megítélésére. A gond csak az, hogy legtöbbször az elhangzottak maradnak a szavak szintjén. Legutóbb a Martosi Szabadegyetemen tett sokadszor ígéretet a kétnyelvűsítésre, eredmény nélkül. Ugyanitt a dunaszerdahelyi szurkolóverésről is szót ejtett, ahol a gesztusok és az erkölcsi jóvátétel szükségessége mellett azért azt sem felejtette el hozzátenni, hogy:

 

„az hogy megverték, borzasztó dolog. De ott volt legalább 15 olyan nem szlovák állampolgár, akik folyamatosan pénzérmékkel dobálták a rendőröket mindaddig, amíg be nem mentek.“

A fenti videón lásd 51.45-től

 

A tegnapi Trencsén elleni hazai DAC-meccs előtt, mivel több szurkoló egyik társuk eltiltása miatti szolidaritásból otthon maradt, vagy úgy döntött, ugyan kijön a meccsre, de nem szurkol, ismét a propaganda fegyveréhez nyúlt, íme.

 

Ha mi nem segítjük egymást, senki sem segít bennünket. Ha mi segítjük egymást, akkor Isten is megsegít”. – harsogta több ezer embernek a meccs előtt Világi Oszkár a mikrofonba. Igy van. Kettős beszéd helyett jó volna, ha ő maga járna elöl jó példával.

 

Világi teje Kukkóniában csak MLIEKO

 

Kezdve a Slovnaft benzinkutjainak kétnyelvűsítésével, vagy a hangzatos Kukkonia projekt kapcsán, ha már csallóközi brand-ről beszélünk. Például a szintén érdekeltségi körébe tartozó nagymegyeri tej dobozának kétnyelvűsítésével, ami jelenleg Magyarországon TEJ, nálunk viszont csak MLIEKO néven fut. Pedig van pozitív példa is, hiszen a gútai malom kétnyelvű csomagolásban kínálja a lisztet, illetve utólag a Norbi Update is „megtanult Szlovákiában magyarul”…

 

tej_mlieko
Világi terméke Magyarországon tej, a Csallóközben mlieko.

 

Minden nép büszke a szülőföldjére, megbecsüli és védi a helyet, ahol ősei éltek, ápolja a régmúlt hagyományait, kultúráját, védi természeti kincseit, Ezt tesszük mi is.” – Olvasható a Kukkónia honlapján, melynek felirata a DAC mezeken is díszeleg.

 

Tegye ezt maga Világi Oszkár is!

 

Király Zsolt

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!