Gömörből indult el az új élet reményében a szüleivel Írországba, ahol az utcán kezdett el zenélni. Mára a U2-s Bonoval és Stevie Wonderrel is játszott már egy színpadon. A 17 éves rimaszombati jazzgitáros New York, Las Vegas előkelő jazzklubjaiban játszik teltház előtt. A 27-szeres Grammy-díjas amerikai jazzlegenda, Quincy Jones menedzseli, aki a világ egyik legtehetségesebb zenészének tartja. A tízszeres Grammy-díjas George Bensonnal turnézta körbe Amerikát és Európát. Slágerlistás albumát ugyanaz gondozza, mint egykor Louis Armstrongét.

 

A Körkép felvidéki sikersztori sorozatának hetedik részében a rimaszombati jazzgitáros Várady Andreasszal beszégettünk, akit európai turnéjának október 11-ei pozsonyi állomásán csíptünk el. A tehetséges zenész mesélt a kezdetekről, eddigi sikereiről, élete meghatározó pillanatairól és jövőbeli álmairól.

 

Az európai turnéd első állomásának koncertje után Pozsonyban találkozunk. Milyen érzés volt a szülőföldeden játszani?

 

 hirdetes_810x300  

Nagyszerű volt itt játszani. Nagyon jó érzés volt újra itthon lenni. Már nagyon régóta nem játszottam Szlovákiában. Teltház volt, hatalmas tömeg. Tényleg nagyon élveztem.

 

Melyik városokban folytatod a turnét?

 

Megyünk tovább Ausztriába, Svájcba és Németországban is több városba.

 

9 éves voltál, amikor a családoddal Rimaszombatból Írországba (Limerick) költöztetek. Miért?

 

A családom valójában új életet akart kezdeni. Azt gondolták, hogy a karrierem szempontjából is jobb lesz egy angol nyelvterületű ország. A testvéreimmel ott kezdtünk iskolába járni.

 

Édesapád Várady Endre, szintén gitározik, öcséd dobol. A gyökereid révén már négyéves korodban Te is gitárt ragadtál. Mi az első emléked a zenével és magával a gitárral?

 

Édesapám gitáron játszott világéletében. Az első emlékem, hogy akárhányszor gitározott, mindig késztetést éreztem, hogy megfogjam, megszerezzem a hangszert.

 

IMG_0027
Andreas Várady Trio Pozsonyban

 

Még csak 17 éves vagy  de a világ legnevesebb jazz klubjaiban játszol New Yorktól Las Vegasig Sőt, egy színpadon játszottal a U2-s Bonoval és Stevie Wonderrel is. Hogy jött ez össze?

 

Quincy Jones születésnapja volt, aminek alkalmából elhívta az ismerőseit, zenészeket. Köztük engem is, mivel együtt dolgozunk.  Ott volt Bono, Will.I.Am, Jason Derulo, Jennifer Hudson. Ők mindannyian játszottak, köztük én is.

 

A világhírű jazz legenda, Quincy Jones menedzsel már két éve, aki nyíltan kijelentette, hogy a világ egyik legtehetségesebb emberének tart, akinek minden zenei stílus ül. Milyen út vezetett idáig?

 

Sok pozitív és kedves emberrel találkoztam. Minden mindennel összefügg. Találkozol ezzel azzal, aki aztán ismeri ezt meg azt. És így tovább, a többi jön magától. Claude Nobs meghívott a Montreuoxi Jazz Fesztiválra és megmutatta a felvételt Quincynek. Neki tetszett és elhívott játszani a GlobalGumbo all star bandbe, itt kezdtünk el együtt dolgozni.

 

A 10x-es Grammy-díjas George Bensonnal (jazz gitár) turnéztátok körbe együtt Európát, aki a legnagyobb példaképed kicsi korodtól. Ez hatalmas elismerés és megtiszteltetés lehetett a számodra. De mégis, melyik sikeredre vagy a legbüszkébb és miért?

 

Rengeteg dolog van, ami boldoggá tesz. Nem is tudnék kiragadni egy konkrétumot. Minden, amit eddig elértem jó érzéssel tölt el.

 

QJ
Andreas, mint Quincy Jones felfedezettje. Kép: benedettoguitars.com

 

Dalaidat Amerikában játszák a rádiók és nagy népszerűségnek örvendenek, sőt az iTunes-on is csúcsokat döntenek. Mi az oka annak, hogy Európában kevésbé vagy „futtatva”?

 

Ez elsősorban pénzkérdés. A költségek elég magasak lettek volna, és most is azok Magyarországon és Szlovákiában is. A kiadó ugye az Egyesült Államokban van, és így az ottani befolyása nagyobb.  Nyilvánvalóan Európában is meg fog jelenni. Egyelőre a CD-t csak Amerikában áruljuk, de Európában is kapható lesz, csak ez időbe telik.

 

Las Vegas, New York (Blue Note) legnevesebb klubjaiban játszol, a Montreuxi jazzfesztiválra maga a főszervező, Claude Nobs hívott meg. Van még ennél is feljebb? Van olyan, hogy álomszínpad?

 

A legnagyobb álmom, hogy a Madison Square Gardenben játszhassak.

 

Az élet úgy hozta, hogy a kisebbségi lét szerencsés a zeneművészek esetében. Itt van Vanessa Mae, aki thai apától és kínai anyától született, majd Angliában élt. Vagy Edvin Marton, aki Kárpátaljáról származik, ukrán anya és magyar apa gyermekeként  Magyarországon telepedett le. Mindketten a csúcsra törtek.  Te többszörösen is „kivételes“ helyzetben vagy. Felvidéki magyarként és roma származásúként érezted valaha, hogy megkülönböztetnek?

 

Nem, hiszen tulajdonképpen én Írországban nőttem fel, Ott ez a megkülönbözetetés egyáltalán nincs jelen. Azt nem tudom, mi a helyzet Szlovákiában. Soha nem éreztem megkülöböztetést, mivel az írek nagyon barátságosak és nem tőrödnek azzal, milyen származású vagy, honnan jöttél.  Az emberek is, akik körülvesznek és akikkel együtt dolgozom nagyon barátságosak, így soha nem tapasztaltam ilyet.

 

avarady-cover
Kép: andreasvarady.com

 

Mi az erősséged és miben kell még fejlődnöd?

 

Sok minden van, amit még meg kell tanulnom. Ez egy tanulási folyamat. Nem is tudom megmondani, hogy konkrétan miben vagyok jó és miben kevésbé. Minden a tanulásról szól, a folyamat során állandóan elsajátítok valami újat. Erről szól a jazz, mindig valami újat tanulok.

 

Mi áll hozzád közelebb, szólistaként zenélni, vagy a családi zenekarral, úgy ahogy ma is láttunk téged a Várady Trióval fellépni?

 

Többnyire a trióval játszom, de négyesben is fel szoktam lépni. Testhezálló számomra a családommal együtt játszani, édesapámmal, aki gitáros, öcsémmel, aki dobol.

 

Hogyan képzeled el magad 10-20 éven belül?

 

Nem gondolkodok ennyire előre. Hagyom magam sodorni az árral. Így izgalmas. Bármi megtörténhet.

 

 

Mit jelent számodra a siker? Pénzt, elismertséget, befolyást?

 

A siker számomra az, amikor boldog vagyok. Szeretem, amit csinálok és nagyszerű emberek vesznek körül. Körbeutazhatom a világot. A sikert nem pénzben mérem, nem vagyok anyagias. Természetesen vannak tárgyak, amikhez ragaszkodom. Boldognak lenni és jó emberekkel körülvenni magam. Ez a siker.

 

Mi a legfontosabb dolog szerinted, amire a mai világban szükség van?

 

Minden nagyon szabad. Az emberek  már nem értekelik magát a CD-t, mint megfogható tárgyat. Már nem jelent akkora élményt CD-t venni, mint régebben. Korábban az, hogy bementél a lemezboltba és megfogtad a lemezt, jelentett valamit. Nem úgy, mint most, hogy csak elektronikusan letöltik az iTunesról. Persze én is használom az iTunest, édesanyám is, aki ugyanúgy halad a korral. Tehát a zene megbecsülése már nem olyan, mint régen.

 

IMG_0054
Andreas Várady Trio Pozsonyban

 

Mit tanultál meg eddig magadról és az életről a fellépéseid során?

 

Sokan megkérdezik, hogy mi az, amit igazán élvezek, szeretek ebben. Nekem ez nem csak a zene szeretéről szól, hanem egyáltalán, hogy élvezzem az életet és azt csináljam, amit szeretek. Járom a világot, érdekes emberekkel találkozom. Ez a része annak, hogy egy zenész életét élem.

 

Tudják rólad a fellépéseiden hogy magyar, pontosabban felvidéki magyar vagy?

 

Igen. Tudják, hogy szlovákiai vagyok.

 

A tapasztalataid alapján ajánlanád ezt a pályát másoknak is?

 

Mindenképpen. Ha igazán szereted csinálni, bízol is magadban, hogy képes vagy rá, pozitívan állsz hozzá és még tehetséged is van, sikeres leszel.

 

Mit üzensz a tehetséges fiataloknak?

 

Ne féljetek! Én az utcán kezdtem játszani, és az legjobb hely, ahol elkezdheted. Mert így elismernek az emberek. Szeresd azt, amit csinálsz. Higgy magadban, hogy képes vagy rá. Ha pozitív vagy, sikeres is leszel.

 

Itthon vagy külfödön szeretnél megöregedni?

 

Ezt még most nem tudom. Az a lényeg, hogy a családom mellett legyek, a többi nem számít.

 

Tóth Lívia 

 

Nyitókép: patch.com

 

A rovat korábbi írásai:

 

1. Valami Amerika – Irány a Szilícium-völgy (Felvidéki magyar sikersztorik I.)

2Szlovák iskolából nem jutottam volna el idáig (Felvidéki magyar sikersztorik II.)

3. Büszke vagyok roma származásokra és magyarságomra (Felvidéki magyar sikersztorik III.)

4. A világ legjobb söreit készíti – Felvidéki magyar sikersztorik IV.

5. Betondzsungelből zöldövezetet varázsol – Felvidéki magyar sikersztorik V.

6Rio felé evezve. Demin Viktor világbajnok kajakos – Felvidéki magyar sikersztorik VI.

 

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!