A Halloween ünnepe már hozzánk is begyűrűzött. Ha másra nem is, arra mindenképp  jó alkalom, hogy különleges dekorációkkal díszítsük a lakást. A Körkép „Csinald magad!” rovatában ezúttal három olyan dísztárgyat mutatunk be, amely könnyen beszerezhető hozzávalókból gyorsan es egyszerűen otthon is elkészíthető.  De ha nincs kedved kézügyeskedni, válaszolj helyesen kvízkérdésünkre, és nyerd meg a három dekoráció egyikét!

Mi is az a Halloween?

Az angol Halloween szó fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep. Az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet – a Samhain-t, vagyis „a nyár végét” és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt. Október utolsó napján az eltávozott lelkek útra kelnek, és addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket.

Eredete és története

Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják.

A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be. Tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Amikor eljött a reggel, a papok szétosztották a parazsat a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak. Ezek tartották távol az ártó szellemeket, és űzték el a hideget.

 hirdetes_810x300  
Snap-Apple_Night_globalphilosophy
Halloween party Írországban 1832-ben. Kép: wikipedia

Halloween szimbóluma hosszú évszázadok óta a faragott töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak. Napjainkra már itthon is egyre inkább divatos lett a Mindenszenteket megelőző nap, bulizós, játékos hangulata. Főleg a gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy boszorkányos és ijesztő ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek.

A szeretteinkért való gyertyagyújtás november 1-jén meghitt és családi esemény, ahol az emlékezés és a lélek halhatatlanságába vetett hit a legfontosabb. És a külföldről átvett vidám szokások nem tudják ezt megváltoztatni.

 

KVÍZKÉRDÉS: Mi a Halloween szimbóluma?

A megfejtéseket a korkep(kukac)korkep(pont)sk címre várjuk. A helyesen válaszolók között a Halloween gömböt és a boszorkányos, illetve denevéres kopogatót sorsoljuk ki.

 

Készítsd el saját Halloween-díszedet!

Amit most bemutatunk az egy egyszerűbb kevésbé ijesztő játékos dekoráció. Ennek elkészítése lépésről lépésre követhető.

Hozzávalók:
– 19 – 21 cm átmérőjű hungarocell koszorú vagy 20 cm átmérőjű gömb;
– 1,5 cm széles fekete szalag,
– gombostűk,
– 10 x10 cm fekete anyag,
– 10 x 10 cm narancssárga anyag,
– filc figurák: tök, macska, boszorkány, denevér
– fekete és narancssárga szárított levelek

Halloween-gömb

kézműves8
Halloween-gömb

A fehér hungarocell gömböt körbetekerjük fekete szalaggal, helyenként gombostűvel megtűzzük. Egy nagyobb hurkot hagyunk a végén, hogy fel tudjuk akasztani az elkészült gömböt. Gombostű segítségével felerősítjük a filc tök figurákat és a szárított leveleket.

Halloween denevér kopogtató/ajtódísz

kézműves6
Halloween denevér kopogtató/ajtódísz

A fehér hungarocell koszorút körbetekerjük  fekete szalaggal eltakarva a fehér színt, helyenként gombostűvel megtűzzük. A koszorú alsó részére felerősítjük az összecsípett fekete- narancssárga anyagokat szorosan egymás mellé, tetszés szerinti elrendezésben. A filc denevér figurát a koszorú felső részére erősítjük. Két vékonyabb narancssárga csík még jobban feldobja az ajtódíszt. A legvégén pedig egy vékony szalagot tűzünk a felső részére, amely a koszorú felakasztására szolgál és vastag szalagból készített masnival díszítjük.

Halloween boszorkány-macska kopogtató/ajtódísz

kézműves7
Halloween boszorkány-macska kopogtató/ajtódísz

A fehér hungarocell koszorút körbetekerjük  fekete szalaggal, itt-ott megtűzve gombostűvel. Majd a koszorú alsó részére felerősítjük az összecsípett fekete- narancssárga anyagokat szorosan egymás mellé, tetszés szerinti elrendezésben. A filc tök figurákat gombostűvel a koszorú két oldalára tűzzük, a fekete macskákat pedig a koszorú felső peremére. A filc boszorkány figurát a koszorú felső részére lazán felkötjük. A legvégén pedig egy vékony szalagot tűzünk a felső részére, amely a koszorú felakasztására szolgál.

Ozgyin Erika

Nyitókép: ebs-students.com

Forrás: itt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!