Bemutattak a kétnyelvűségi mozgalmaknak. Ez lenne a sikertörténet?

Király Zsolt írása.

 

A szombati Kerekasztal-konferenciát beárnyékolta egy sajnálatos faux pas, mely a rendezvény végéig témát szolgáltatott a tavalyhoz képest egyébként is igencsak megfogyatkozott hallgatóságnak.

 

A „régiós kitörési pontjaink“ című panel egyik résztvevője Sütő Zsolt volt, a szervezők (köztük a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom tagjai) meghívására. A Kürti Borfesztivál társalapítója sokunk megrökönyödésére szlovák nyelvű prezentációval illusztrált előadással próbálta helyi magyar sikertörténetként bemutatni az egyébként elismerésre méltó és sikeres borfesztivált. A szlovákiai magyarság asszimilációját, fokozatos eltűnését illusztráló minden jegyével együtt.

  hirdetes_300x300   

 

Az előadás alatt egyre kínosabban fészkelődtünk, miközben Sütő Zsolt olyan hangzatos fogalmak mellett tolta a képünkbe szlovák nyelvű propagációs anyagait, mint a „sikertörténet, kitörési pontok, hozzáadott érték, jövőkép“, láthatóan nem érzékelve a hallgatóság körében egyre növekvő  nyugtalanságot és felzúdulást.

 

A látottak és hallottak ellen küzdő Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom teremben levő tagjai zavarukban vagy a fejüket vakarták, vagy inkább kisurrantak a teremből.

 

kerekasztal_kozonseg
A résztvevők egy része. Kép: Körkép.sk

 

A panelbeszélgetés alatt kénytelen voltam mikrofont ragadni, hogy felhívjam a Kürti Borfesztivál szervezőjének figyelmét a dolog abszurditására. Szemtől szembe nekiszegezve a kérdést, hogy a fenti fogalmak tükrében hol látja a történetben a kétnyelvűség fontosságát, mennyire tekinthető magyar szempontból sikertörténetnek az ilyen, szép reményekkel indult, ám jellegében egyre inkább elszlovákosodó rendezvény.

 

Sütő Zsolt válaszában tovább sokkolt bennünket. Megtudhattuk tőle, hogy a magyar feliratok lekopásának oka, hogy túl kell lépnünk a provincializmuson, hogy magasabb szempontokat kell szem előtt tartani, hogy a résztvevők háromnegyede szlovák, a magyarok meg úgyis értenek szlovákul, hogy bár magyarok vagyunk, de életképessé kell tennünk a régiót, hogy a kétnyelvűség nyomdaigényes, a fesztivált pedig gazdasági szempontok vezérlik, stb.

 

Nem akartunk hinni a fülünknek, hogy a Szlovákiai Magyarok Kerkasztalának konferenciáján ilyen elhangozhat!

 

suto2
Sütő Zsolt, a Kürti Pincefesztivál társalapítója. Kép: Körkép.sk

 

Sütő Zsolt láthatóan nem értette, mi a probléma a magyar nyelv elhagyásával. A második, harmadik felháborodott felszólalónak válaszolva csak tovább rontott az amúgy is védhetetlen helyzetén. „A tartás nem melldöngetés, (…) nem tudom, miért nem lehet ezt érteni?“- fogalmazott a fesztiválszervező mindazoknak, akik évek óta a vizuális kétnyelvűségért küzdenek.

 

Most mégis maguk a kétnyelvű aktivisták tették lehetővé (elővigyázatlanságból, felületességből, következetlenségből?) a szlovák prezentációt egy olyan szervezet képviselőjének, mely láthatóan magasról tesz ezekre az elvekre. Szembeköpve a kétnyelvű mozgalmakat, bemutatva mindannak, melyről a civil mozgalmak tevékenységének egy fajsúlyos része szól. Mindezt ráadásul  sikertörténetként prezentálva

 

Öngól a javából.

 

(A Sütő féle panel képei végül fel sem kerültek konferencia a hivatalos fotói közé, mint ahogy a Kerekasztal videóriportjából is hiányoznak. A konferencia teljes anyaga, köztük az ominózus rész felvétele viszont remélhetőleg hamarosan elérhető lesz a szervezet honlapján.)

 

A Körkép tudósítása a konferenciáról:

 

 

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!