Szeretnéd ha beköltözne otthonodba a Mikulás-hangulat, de nincs ötleted mivel és hogyan dobd fel a lakást? A Körkép „Csináld magad” rovatában ezúttal három olyan ötletes dekorációt mutatunk be, ami minden háztartásban megtalálható hozzávalókból egyszerűen elkészíthető. De ha nincs kedved bíbelődni, válaszolj helyesen kvízkérédsünkre, és nyerd meg a Mikulás-díszek egyikét. Inspirálódj a Körképpel!

 

A „Mikulás” eredete és története

 

December 6. eredetileg Szent Miklós emléknapja, aki a keleti egyháznak a máig legtiszteltebb szentje.  Életét az emberiségnek és a gyerekek tanításának szentelte, a püspöki tisztséget 52 évig viselte.  A 11. századtól kultusza egész Európában elterjedt, alakját egyre több legenda vette körül.

 

 hirdetes_300x300  

A Mikulás-napi ajándékozás részben új keletű, a modern néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyermekeket, s ha az elmúlt évben jól viselkedtek, kisebb ajándékot ad nekik. Ez a népszokás, azaz az ablakba kitett csizmákba ajándékot helyező titokzatos Mikulásjárás a 19. században terjedt el a városokban.

szentmiklos
Szent Miklós szobra a csontjait őrző San Nicola bazilikában, Bariban, Olaszország. Kép: wkipedia

 

A gyermekeknek mesélt legenda szerint a Lappföldön élő Mikulás felszerszámozza rénszarvasait, amik sebes vágtával felrepítik az ajándékokkal roskadásig megrakott szánkóját a felhők közé, hogy minden gyerekhez időben eljussanak a várva várt ajándékok.

 

A Mikulás-ünnep idővel egyre inkább elszakadt Szent Miklós alakjától, a tömegkultúra átalakította a keresztény legendát és az ünnep elvilágiasodott, üzletiesedett. Az ügyes marketingesek megszüntették a Mikulás évközi morális felelősséget hangsúlyozó, bírói szerepét, eltüntették mellőle a büntetést szimbolizáló krampuszokat. Az édesség- és játékipar mellett ma már egész sor termék használja alakját reklámfiguraként. Angolszász hatásra, az európai kontinens városaiban is elszaporodtak karácsony előtt az utcai Mikulás „ügynökök”.

 

Hogy ünneplik a világ különböző pontjain?

 

A német területeken Mikulás megfelelője a Nikolaus. A protestáns (evangélikus) gyerekek nem december 6-án várják a Nikolaus-t, hanem saját „Pelzetmärtel” néven ismert ajándékozójukat Szent Márton napján, azaz november 11-én.

 

Angolszász területeken (főleg az Amerikai Egyesült Államokban) Santa Claus néven karácsonyi ajándékhozó alakká vált Mikulás, története szerint az Északi-sarkon lakik. A gyerekek karácsony előtt levelet küldenek neki kívánságaikkal. A Mikulás/Télapó/Karácsony apó, rénszarvas – vontatta szánjával december 25-én egy éjszaka alatt körbejárja a Földet, és a kandallóra tett zoknikba, harisnyákba apró ajándékokat helyezve lepi meg a gyerekeket, akik tejjel és süteménnyel várják.

 

Skandináviábana sarkkörön túli vidékekhez, hagyományosan Lappföldhöz kötik alakját. A finn Mikulást Joulu Pukkinak hívják.

 

A 20. században a Szovjetunióban Gyed Moroz, azaz Fagy Apó szorította háttérbe Szent Miklóst, Moszkva és Oroszország védőszentjét. Gyed Moroz újév napján hozott ajándékokat.

 

KVÍZKÉRDÉS: Minek az emléknapja eredetileg december 6-a?

A megfejtéseket a korkep(kukac)korkep(pont)sk címre várjuk. A helyesen válaszolók között a három dekoráció egyikét sorsoljuk ki.

 

A Mikulás nevei szerte a világon:

Angliában: Father Christmas
Baszkföldön: Olentzero
Brazíliában és Peruban: Papa Noel Karácsonyapó
Dániában:  Julemand, a Karácsonyember aki Grönlandon lakik
Franciaországban: Pére Noël
Hollandiában: Sinter Klaas-nak nevezett Mikulás fehér lovon jár
Kínában: Shengdan Laoren
Magyarországon: Mikulás, Télapó
Lengyelországban: Święty Mikołajlátogatja a gyerekeket
Romániában: Moş Nicolae
Marokkóban: Black Peter
Norvégiában: Julenissen
Olaszországban: Befana vagy Babbo Natale
Oroszországban: Gyed Maroz
Spanyolország: Papa Noel
Svédországban: Jultomten

 

Készítsd el saját Télapó-díszedet!

 

Közeledik szakállas barátunk látogatásának napja. A tisztára suvickolt cipők mellett  vicces ajtódísszel, figurával iskedveskedhetünk neki.

 

Bemutatunk három alacsony költségvetésből, otthon is megtalálható apróságokból elkészíthető látványos dekorációt. Többnyire akad otthon valamilyen maradék anyag, kiégett régi izzó, de nagyobb turkáló lakástextil részlegein is rábukkanhatunk igazi „kincsekre“, szinte fillérekért. Ezekből az anyagokból könnyen és gyorsan alkothatunk díszeket.

 

Mikulás-ajtódísz 

kézműves13
Mikulás-ajtódísz

Hozzávalók:

–          25 cm átmérőjű drótalap

–          270 cm hosszú 40 cm széles tűzpiros anyag

–          70 cm hosszú 10 cm széles tűzpiros anyag

–          fekete szalag

–          4 db fekete gomb

–          övcsat fehér anyagból kiszabva

–          vatelin

–          csizmaforma piros és fehér anyagból kiszabva

 

A drótalapot egyenletesen körbetekerjük a piros anyaggal. Addig tekerjük, amíg az összes anyag el nem fogy, majd a végét betűrjük és rögzítjük néhány cérnaöltéssel.  Az ajtódísz hátára készítsünk a piros anyagból hurkot, ennél fogva lehet majd felakasztani az ajtóra. A fekete szalagra felhúzzuk a fehér övcsatot, és rögzítJük az ajtódísz két legszélesebb pontjához. Majd az alsó részére felvarrjuk a fekete gombokat.

 

Piros anyagból kiszabjuk a csizmákat, a fehér anyagból a csizma felső szárát. Miután kitömtük vatelinnal, néhány cérnaöltéssel az ajtódísz aljára varrjuk. Ezekkel a csizmácskákkal lesz teljes a vicces Mikulás-ajtódísz.

 

Mikulás régi izzóból

 

kézműves11
Mikulás régi izzóból

 

Hozzávalók:

–          régi, kiégett izzó

–          mikulás sapka

–          fekete szegélyszalag

–          piros filc anyag

–          WC papír gurigából levágott vékony karika

–          vatelin

–          fehér akrillfesték

–          fekete gomb

–          fehér kötött pamut darab

–          övcsat fehér anyagból

–          ragasztó

 

Sokszor bosszankodunk, ha a lakásban kiég az izzó. A szemétbe dobás helyett készítsünk Mikulás-díszt belőle. Fehér festékkel  befestjük az izzót. Az izzó vékonyabb felére felragasztjuk a Mikulás sapkáját, mely alá helyezzük a vatelint. Ez lesz a haja és szakálla.  A fekete szegélyszalagra ráhúzzuk a fehér anyagból kivágott övcsatot és az izzó legszélesebb részén körberagasztjuk.  A szakáll és a deréköv közé kerül a fekete gomb. A WC-papír gurigából levágott vékony karikát bevonjuk  piros filc anyaggal, amit felragasztunk az izzóra.

 

Mikulás csizma/kesztyű-karácsonyfadísz

kézműves12
Mikulás csizma/kesztyű-karácsonyfadísz

 

Hozzávalók:

–          fehér anyag

–          piros anyag

–          díszítő szalag

–          piros selyemfonal

–          vatelin

–          piros szalag

–          fehér fonal
Fehér anyagból kiszabjuk a csizmát és megvarrjuk. A piros anyagból kivágunk akkora darabot amekkora a  csizma orrára és sarkára elegendő, majd a szélét piros selyemfonallal díszítjük. Kibéleljük vatelinnal és a szárát díszítő szalaggal összevarrjuk. Fehér fonal végére vatelinból gombócot formálunk és a csizma szárára varrjuk. Végül piros selyemfonalból akasztót hurkolunk.

 

kesztyűt is fehér anyagból szabjuk ki és megvarrjuk. Piros filc anyagból szívecskét vágunk ki, amit a kesztyű egyik oldalára varrunk, és piros selyemfonallal körbedíszítjük. Kibéleljük vatelinnal és díszítő szalaggal zárjuk le. Piros szalagból masnit kötünk és a szívecskére erősítjük. Akasztót is piros szalagból hurkolunk a kesztyű csukló részére, aminek a két végére vatelinból formált gombócot teszünk.

 

Ozgyin Erika

Nyitókép: huffingtonpost.com

 

Ajánlott cikk: Dekoráció-ötletek Halloweenra

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!