Január 1-től szigorítottak a közlekedési kihágásokért kiszabható összegek nagyságán. Ha a lakott településeken több mint a 50 km/órával, lakott településen kívül 60 km/órával lépjük túl a megengedett sebességet, akár ezer eurós büntetésre is számíthatunk.

 

Ha a gyalogost veszélyeztetjük a járdán, háromszáz eurós csekkre számíthatunk és akár két évre is eltilthat a rendőr a vezetéstől. További 300 euróval vághatnak meg, ha veszélyeztetjük a bicikliseket előzésnél.

 

Nem változott a büntetés nagysága, ha a lakott településeken kevesebb mint 20 km/ó, lakott településen kívül kevesebb mint 30 km/ó sebességgel lépjük túl a korlátozást – ez maradt 50 eurós büntetés a helyszíni bírság esetében, illetve 100, ha utólagosan fizetjük be.

 

 hirdetes_810x300  

A jogosítványunkat azonban már nem vonják be, ha 21 – 50 km/ó (a lakott településeken), illetve 31- 60 km/ó (lakott településen kívül) sebességgel száguldunk. Ezen értékek felett viszont akár hat hónaptól három évig terjedő jogosítvány bevonást is kiszabhatnak a sofőrökre.

 

Biciklistákra és rollerekre vonatkozó újítások

 

A gyerekek 10 éves korig legálisan biciklizhetnek a járdán. A biciklis kisülésben utazó gyereknek a lakott településeken belül is kötelező védősisakot hordani.

 

12 éves korig nem utazhatnak a gyerekek semmilyen L kategóriába eső járművön, mint a motorbiciklik, háromkerekű, négykerekű járművek (a törvény korábban csak a motorbiciklikre vonatkozott).

 

A rollerező és görkorcsolyázó személy gyalogosnak számít az új törvények szerint, eddig nem voltak besorolva semelyik kategóriába.

 

Segwey és egyéb  újítások

A segwey-ek népszerűsége egyre nő, így az új közlekedési törvények külön paragrafusban térnek ki a használatukra: például, hogy kötelező lesz ezentúl a sisak használata, rossz látási körülmények esetén pedig a fényvisszaverő mellény viselése. Csak 15 felüliek használhatják, közlekedni velük az út jobb oldalán szükséges.

 

Csökken azon esetek száma, amikor a városi rendőrség elhúzathatja a kocsinkat, ha rossz helyen parkolunk. Ezután csak kerékbilincset kapunk, ha olyan parkolóhelyet választunk, mely más számára va fenntartva.

 

Szintén újdonság, hogy B-kategóriás jogosítvánnyal vezethetünk ezután mindenféle T- kategóriás járművet 3,5 tonnáig. Ezek után például nem kell majd külön jogos traktorok vezetéséhez.

 

(forrás és az újítások teljes listája: aktuality.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!