Olvasónkkal együtt mi is gyakran látogatunk el a szomszédos országokba munkaügyben, vagy épp kikapcsolódni, összegyűjtöttünk néhány hasznos információt a hatályos közúti bírságokról, hogy senkit se érjen meglepetés.

 

Íme néhány példa, a teljesség igénye nélkül:

 

Büntetések nagysága, körkép.sk
Büntetések nagysága, körkép.sk

 

 hirdetes_810x300  

A szomszédos országok mindegyikében nagyon komolyan veszik a közúti közlekedés szabályainak betartatását, az előírások nem ismerése nem mentesít a bírság alól. Ausztriában az utóbbi időben a rendőrök bevett szokása lett a „lesből támadás.” Kevésbé belátható helyről mérnek és előfordul, hogy láthatósági mellényt sem viselnek – adta hírül a kurier.at több olvasói bejelentésre hivatkozva. Talán ennek is köszönhető, hogy 2015-ben jóval több bírságot sikerült beszedniük a korábbi évhez viszonyítva.

 

Indulás előtt érdemes ellenőrizni, hogy minden iratunk megvan-e, mivel forgalmi engedély, vagy jogosítvány hiányában a szomszédos országokban 20-30 €-tól kezdve akár 100 €-ra is büntethet a rend őre.

 

Ha külföldre készülünk, tájékozódjunk az adott ország útjelző tábláiról

 

Ausztriában több külföldinek is meggyűlt a baja az IG-L feliratú táblával. Nálunk még nem találkozni ilyen útjelzővel, de nyugati szomszédaink már használják egy ideje. Ha az IG-L feliratot látjuk, akkor a légszennyezési érték magas szintje miatt az adott területen nem a szokványos tarifák érvényesek. Ha ekkor lépjük át a megengedett sebességet, nem sima büntetést fizetünk, hanem környezetvédelmi bűncselekmény miatt több ezer eurós bírságot róhatnak ki ránk.

 

Verkehrsbeeinflussungsanlage Anzeige mit Geschwindigkeitsbeschränking 100 Immissionsschutzgesetz-Luft (IG-L)
forrás: de.wikipedia.org

 

Ha tél, akkor téligumi

 

Ausztriában – télies útviszonyok esetén – kötelező a téligumi használata, mégpedig november 1-től április 15-ig. Hóláncot pedig abban az esetben lehet használni, ha az úttestet összefüggő hó borítja. A rendeletet megszegők akár 5000 eurós büntetést is kaphatnak.

 

Szlovákiában is kötelező a téligumi használata, de csak akkor, ha az utat összefüggő hóréteg borítja. A teherautóknak és a buszoknak az időjárástól függetlenül november 15-e után téligumit kell használniuk, ennek hiányában 60 euró lehet a büntetés.

 

Csehországban november 1-je után az inforadio.hu információi szerint a megfelelő táblával jelzett területeken kötelező a téligumi a teherautóknak és a kamionoknak.

 

Magyarországon nem kötelező a téligumi használata, azonban az időjárási viszonyok függvényében kihelyezhetik a hólánc használata kötelező táblát. A téligumi ajánlott, ennek meglétét a rendőrök is ellenőrizhetik, de nem büntetnek érte.

 

Érdemes-e elbliccelni az útdíj megfizetését?

 

Indulás előtt szintén célszerű utánajárni, hogy melyik országban milyen formában kell beszerezni az autópálya matricát, illetve, hogy hol melyik utakon kötelező a használata. Ha nem veszünk matricát, és rajtakapnak, akár pár száz eurónk is bánhatja.

 

Ausztriában a  helyszínen fizetendő pótdíj személyautó esetében 120 €, motorkerékpár esetében 65 €, hamisított matrica esetében 240 €-s bírság mellé jár a 130 €-s pótdíj is.

 

Csehországban 185 €-ig terjedő helyszíni bírsággal számolhatunk.

 

Magyarországon kategóriától függően történik a büntetés kiszabása. Olvasóink bővebben az utdij.hu oldalon tájékozódhatnak.

 

potdijak
forrás: utdij.hu

 

Amint az látható, vannak közös pontok az egyes országokban, a sok hasonlóság ellenére mégis nagyon sok a különbség. Ne hagyjuk meglepni magunkat, ne csak autónkat, hanem önmagunkat is készítsük fel minden utazás előtt, hiszen: fő a biztonság!

 

A január 1-vel Szlovákiában megváltozott közlekedési szabályokról bővebben itt olvashatsz.

 

forrás: inforadio.hu, ruv.de, nyugat.hu, mixin.hu, utdij.hu, konzuliszolgalat.kormany.hu, roadrecort.hu, körkép.sk

nyitókép: tarnokhir.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!