Ma reggel 86 éves korában súlyos betegség után elhunyt Anton Srholec római katolikus lelkipásztor, a kommunista rezsimmel szembeni ellenállás egyik meghatározó alakja, a szalézi rend tagja,  a Resota hajléktalanszálló létrehozója és működtetője, köztiszteletben álló közéleti személyiség, több emberjogi szervezet tagja és vezetője, magas kitüntetések birtokosa.

 

Az, ami Lech Walesa volt a lengyeleknek, Václav Havel a cseheknek, azt jelentette Anton Srholec a szlovákoknak” – így reagált Anton Srholec halálhírére František Mikloško, a parlament korábbi elnöke.

 

Srholec az 50-es évek elején, miután a kommunisták megtiltották, hogy teológiát tanuljon, megpróbált nyugatra szökni, de elfogták. 12 év szabadságvesztésre ítélték, melyből tíz évet a legnehezebb körülmények között a jáchymovi uránbányában dolgozott le. Miután amnesztiával szabadult, 10 évig munkásként dolgozott, majd 1970-ben Olaszországban visszatért a teológiai tanulmányokhoz.

 hirdetes_300x300  

 

srholec
Anton Srholec. Kép: pluska.sk

 

A 70-es években többek között a pozsonyi Blumentál templomban volt sekrestyés. A kommunizmus bukása után hajléktalanokkal kezdett foglalkozni, 1992-ben Pozsonypüspökin létrehozta a Resota nevű intézményt, mely hajléktalanszállóként és lelki központként is működött.

 

Srholec a Politikai Foglyok Konföderációjának Elnöke volt, de a Helsinki Bizottság, és más emberjogi szervezetek tagjaként is tevékenykedett.  Élete végéig töretlenül figyelmeztetett a kommunizmus bűneire és óvott a szabadságot sárba tipró rezsimektől.

 

Utoljára november 17-én mutatkozott a nyilvánosság előtt Dévényben, ahol utolsó beszédét is tartotta. Ugyanaznap a Via Iuristól megkapta a Fehér holló kitüntetést.

 

A katolikus egyház azon kevés képviselői közé tartozott, aki Bezák volt nagyszombati érsek mellett is kiállt. Az erről szóló interjújáról a Körképen is beszámoltunk.

 

Egyik nagy álma volt, hogy kiadja a politikai foglyok emlékiratait. Tavaly ez az álma valóra vált.

 

Tisztelet emlékének.

 

A róla készült dokumentumfilm előzetese

 

 

DenníkN/.týždeň.sk/Körkép.sk

 

Nyitókép: .týždeň.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!