A felvidéki magyar kulturális és tudományos élet – kerek és félig kerek születési évfordulókat ünneplő – nagyjait köszöntötték hétfőn Magyarország pozsonyi nagykövetségén.

 

A már hagyományos ünnepségen a felvidéki magyar közélet olyan neves szereplőinek mondtak köszönetet munkásságukért, akik 70. vagy annál magasabb születésnapjukat ünneplik. Az idén az 1930-ban, 40-ben és 45-ben születetteket köszöntötték fel. A pozsonyi külképviselet rendezvényén, amelyet ezúttal nem az advent idején, hanem az új évben tartottak meg, a jubilánsokon kívül ezúttal is részt vett a felvidéki magyar közélet több neves képviselője.

 

Czimbalmosné Molnár Éva köszönti az ünnepelteket, forrás: mkp.sk
Czimbalmosné Molnár Éva köszönti az ünnepelteket, forrás: mkp.sk

 

A kulturális programmal bővített ünnepségen Czimbalmosné Molnár Éva magyar nagykövet köszöntötte a jubilánsokat. Elmondta, örömmel tölti el, hogy személyesen mondhat köszönetet azoknak a személyeknek, akik sokéves tevékenységükkel gazdagítják a közéletet, illetve a kultúránkat. Mint mindig, most is több jeles személyiséget köszönthettek volna, az idei választották munkásságát a szlovák közszolgálati rádió magyar adásának szerkesztője Lacza Tihamér méltatta, aki a körkép.sk-n is publikál.

 hirdetes_810x300  

 

Az ünnepeltek és Lacza Tihamér, aki méltatja munkásságukat, forrás: mkp.sk

 

Az idei ünnepeltek:

Szeberényi Zoltán (85 éves, irodalomtörténész), Fónod Zoltán (85 éves, irodalomtörténész), Nagy János (80 éves, szobrászművész), László Béla (75 éves, egyetemi tanár), Török Elemér (75 éves, költő), Zirig Árpád (75 éves, költő), Duray Miklós (70 éves, közíró, egytemi tanár) és Szilva József (festőművész).

 

Harmati Zsolt, forrás: mkp.sk
Harmati Zsolt – „…a köszöntésnek üzenetértéke van a fiatalabb nemzedékek számára…”, forrás: mkp.sk

 

Harmati Zsolt, a pozsonyi magyar nagykövetség első beosztottja a külképviselet által megteremtett hagyományról az MTI-nek azt mondta: a köszöntésnek egyebek mellett üzenetértéke is van a fiatalabb nemzedékek számára. Így fel lehet hívni a figyelmet a helyi magyar közösségben tevékenykedő azon személyiségekre, akikre érdemes odafigyelni, akiknek az életművét érdemes felkarolni, továbbvinni. Hozzátette: a rendezvény ezentúl a felvidéki magyarsággal való jelképes kapcsolattartásról is szól, ami a megmaradás, valamint az összetartozás érzésének erősítése szempontjából mind Magyarországnak, mind a felvidéki magyarságnak fontos.

 

A kultúrműsort a pozsonyi Duna Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium diákjai Szűcs Réka és Ziff Stella adták.

 

nagykövetség1
Berényi József Duray Miklósnak gratulál, forrás: mkp.sk

A szlovákiai magyar közéletnek, irodalomnak, művészetnek eme jeles személyiségeit köszöntötte az MKP vezetősége is, akik közül többen is a helyszínen gratuláltak a díjazottaknak…

 

Az eseményen készült képek elérhetőek az MKP facebook oldalán
MTI, MKP.sk
nyitókép: mkp.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!