Frissítve: 17.25 Ma tárgyalt először egymással az oktatásügyi miniszter és az elégedetlen pedagógusok képviselői, de találkozójuk eredménytelenül ért véget. Juraj Draxler a DenníkN tudósítása szerint elmondta, hogy kéréseiket nem tudja teljesíteni.

 

„Ha nem történik változás, hétfőtől zárva maradnak az iskolák és éles, korlátlan sztrájkba kezdenek,“ nyilatkozták a tanárok érdekképviseletében eljáró pedagógusok a Juraj Draxlerrel való tárgyalás után.

 

A tanárok három feltétel teljesítését kérik, különben bezárják az iskolákat. A jelenlegi számok szerint több mint 10 ezer pedagógus léphet sztrájkba, a megmozdulás csütörtök délutáni adatok szerint 581 iskolát és óvodát érint.

 

 hirdetes_300x300  

Politikai ígéretek

 

Szlovákiában összesen mintegy 7 ezer oktatási intézmény van (alapiskola, középiskola, óvoda) és 87 ezer pedagógus.

 

“Nem tudok mint kezdeni a követeléseikkel,“ mondta Juraj Draxler oktatásügyi miniszter. Mint elmondta, legfeljebb politikai garanciákat tud adni, hogy a választások után a kormány növeli a pedagógusok bérét. Ez a végső ajánlata is egyben.

 

Felszólította a pedagógusokat, hogy gondolják meg, hétfőtől milyen nyomásgyakorló akciókat szerveznek. „Nem akarom, hogy egyetlen iskola is bezárásra kerüljön.“

 

Ugyanakkor ő sem elégedett a bérek nagyságával, főleg, ami a kezdő pedagógusok fizetését illeti. “Nem vagyok elégedett azzal, amit elértünk, de négy év alatt dinamikusan emelkedtek a bérek, és politikai garanciát adok arra, hogy ez még gyorsulni fog,” ígérte a miniszter egy hónappal a választások előtt.

 

A tanárok követelései:

400 millió euróval emelni az ágazat költségvetését.

Az idei évtől 140 euróval növelni a béreket, további 90 euróval 2017. januárjától.

Visszatérni a kreditrendszerhez a továbbképzésekért, külföldi tanulmányokért,   plusz tevékenységért

 

DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!