Az Amerikai Egyesült Államokban minden évben ezen a napon, január 23-án tartják a Kézírás Napját (National Handwriting Day). Az emléknapot 1977 óta ünneplik, és az Íróeszközök Gyártóinak Szövetsége (WIMA) hívta életre.

 

Azóta több ország átvette ezt az „ünnepet”. Ennek apropóján Fehéroroszországban például a posta alkalmazottai rendezvények keretében találkoznak a lakosokkal, és felvilágosítást tartanak a különféle űrlapok és nyomtatványok kitöltéséről.

 

Minden ember egyedi kézírással rendelkezik, amely alapján nagy biztonsággal azonosítani is lehet. De a kézírás fontosságát több kutatás másképp is alátámasztja. Felmérések szerint az egyén kézírásának romlása sok esetben az egészség romlásának egyik tünete. Az is bizonyítást nyert, hogy aki abbahagyja a kézzel írást, annak romlik a memóriája és a kifejezőkészsége.

 

 hirdetes_300x300  
Fotó: nyugat.hu
Fotó: nyugat.hu

 

Egyébiránt már csak azért sem érdemes elhanyagolni a kézzel írást, mert sokat segít a tanulásban és memóriafejlesztésben, illetve több mint 500 izmunkat megmozgatva fejleszti a szem és kéz koordinációját.

 

Kiszorítják az oktatásból a kézzel írást?

 

Régebbi hír, hogy a finn iskolaügyi minisztérium azt tervezi, hogy teljesen kiveszi az alapiskolai oktatásban kötelező tantárgyak sorából a kézzel írást. Az intézkedés vegyes fogadtatásra talált. Az USA 50 államából 42-ben már alig tanítanak folyóírást, helyette a tízujjas gépírás a kötelező. Az indoklás szerint a gyerekek mindennapi számítógép használata feleslegessé teszi a folyóírás megtanulását. Csehországban még nem váltotta fel a kézírást a számítógép, de már több általános iskolában a ötödikes kortól kezdődően oktatják.

 

 

zive.sk

Nyitókép: eletmod.transindex.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!