Van egy autóbuszjárat, mely idestova negyedik éve szállítja az utasait a keleti végekről nyugatra. Nagykapostól, az Ung-vidékről „Gömörországon“ át az Ipoly-mentén keresztül egészen Komáromig.

 

Az utasok többsége magyar, Tóbiás Lajos magánfuvarozó nemkülönben. Jóravaló, megbízható, szerény ember, aki korábban már a Honismereti Mozgóegyetem-szervező Köteles László magyar középiskolásait is szállította autóbuszával történelmi, kulturális és természeti értékeinkhez.

 

Innen jött az ötlet, mondja immár a Körkép.sk kérdésére Tóbiás Lajos, hogy a távutas diákok helyzetén – akik Kelet- és Közép-Szlovákia magyarlakta területeiről nagyon nehezen tudtak eljutni az ország nyugati felében található oktatási intézményekbe, –  javítson.

 

 hirdetes_400x285  
felvideki futar3
reprofoto: hirek.sk

 

„Az első félév az engedélyeztetési időszak nehézségei miatt nehéz volt. Mondták is nekem, hogy számítsak rá, hogy két év, ameddig egy járat beindul. De nekem meglepetésre már a második félévtől rengeteg utasom volt. Nem volt vele gond,“ mondja. Az igény folyamatosan nőtt, az utazóközönség létszáma növekedett. Gyakran előfordult, hogy a 48 személyes, Nagykaposról Komáromba tartó autóbusz már Ipolyságon megtelt utassal.

 

Az ingyenes vonatközlekedés átka

 

Minden szép és jó volt egészen 2014. november 17-ig, amikor néhány nappal az önkormányzati választások előtt Robert Fico kormánya be nem vezette a diákok és nyugdíjasok számára az ingyenes vonatközlekedést.

 

Az utasok nagy része érhető okokból az olcsóbb utazás miatt áttért a vonatra. Tóbiás Lajos, ugyan igyekezett kedvezményt adni a diákoknak, bár neki az állam és a megye sem térítette meg a különbözetet, az ingyenes vonatközlekedéssel képtelen volt felvenni a versenyt.

 

felvideki futar4
A Felvidéki Futár. Reprofotó: hirek.sk

 

„Akik messzebbről utaztak, hiába tartott a 8 órás buszjárat helyett hosszabb ideig, akár 14 órát is az út ráadásul sokkal rosszabb körülmények között, inkább mennek vonattal ingyen. Ez természetes” vázolja a helyzetet.

 

Tóbiás Lajosnak maradt a közlekedési szempontból alulfejlett Ung-vidék és az Ipoly-mente, ahol nincs vasút, mint alternatíva. A megmaradt utasok azonban továbbra is ragaszkodnak a járathoz, mely a nehézségek ellenére tiszta, gyors, megbízható, kényelmes, és az egyedüli közlekedési eszközt jelenti a többségében magyarlakta falvak számára.

 

Egyre veszteségesebb fenntartás

 

A buszjárat azonban az utasforgalom csökkenése miatt a túlélés határára került. Tóbiás Lajosnak minden nagyobb befektetés komoly anyagi megterhelést jelentett. A heti két alkalommal Nagykapos és Komárom között közlekedő járat egyre veszteségesebbé vált.

 

felvideki futar6
A Felvidéki Futár. Reprofotó: hirek.sk

 

A tavalyi év végén már komolyan felmerült, hogy a Felvidéki Futárt, mert időközben nevet is kapott a járat, végleg beparkolja a garázsba.

 

Voltak ugyan kezdeményezések a megmentésére, különböző pályázati források iránt is érdeklődött, de üzemeltetője nem igazán járt sikerrel.

 

Végül a tavalyi év végén, idei év elején Köteles László közbenjárásával és a Magyar Közösség Pártja támogatásának köszönhetően sikerült egy olyan összeget előteremteni, melyből Tóbiás Lajos legalább az új, téli gumikat meg tudta vásárolni az autóbuszra, elvégezhettee a téli karbantartást, különböző javításokat, továbbra is garantálva a biztonságos közlekedést.

 

felvideki futar5
Tóbiás Lajos és a Felvidéki Futár. Reprofotó: hirek.sk

 

A Felvidéki Futár ezzel némi lélegzetvételnyi időhöz jutott, megnyugtató módon azonban egyelőre nem sikerült rendezni a helyzetét.

 

Mentsük meg közös erővel a buszjáratot

 

Pedig a járat közösségünk összefogásának szimbólumává is válhat. Bizonyítva, hogy összefogással képesek vagyunk életben tartani az ehhez hasonló pozitív kezdeményezéseket, a nehéz körülményektől függetlenül.

 

Aki úgy érzi, bármilyen szerény összeggel hozzá tud járulni a járat fenntartási költségeihez, hogy a közlekedési szempontból alulfejlett, magyarlakta régió diákjai és utasai gyorsan és kényelmesen eljuthassanak az iskolába, munkahelyükre, az alábbi számlaszámon megteheti.

 

 

IBAN számlaszám: SK19 0900 0000 0005 5181 3067 

BIC/SWIFT kód: GIBASKBX  (a külföldről való átutalás esetén)

 

A Fico-kormány ingyenessé tett vonatközlekedése miatt az elmúlt időszakban nagyon sok buszjáratot meg kellett szüntetni, beleértve az államilag támogatottakat is. Ez a járat azonban még mindig üzemel, köszönhetően az utasoknak, akik rendszeresen igénybe veszik a szolgáltatást, és a közösségi összefogásnak.

 

felvideki futar1
Nagykapostól Komáromig. Reprofotó: Körkép.sk

 

A Felvidéki Futár életben tartása a felvidéki magyarság életképességének egyik fokmérője is lehet, demonstrálva a közösségi összefogás erejét. Csak rajtunk múlik, bizonyítani-e tudjuk.

 

„A nehézségek ellenére mindent megteszek azért, hogy ez a járat a következő években is üzemeljen, mert tudom, hogy ezzel nagyon sok diák utaztatását megkönnyítem” mondja szerényen, de bizakodva a Körkép.sk-nak Tóbiás Lajos.

 

Király Zsolt

Nyitókép: archívum

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!