Az Eurostat felmérése szerint 2014-ben 18 millió európai általános iskolás tanuló (98,6 százalék) tanult legalább egy idegen nyelvet, és csaknem 11 millió kettőt, vagy többet.

 

Az angol volt a legnépszerűbb idegen nyelv az általános iskolák körében, ezt a nyelvet tanulta a diákok 97,3 százaléka. A második legnépszerűbb idegen nyelv a francia 33,7 százalékkal (kb. 5 millió diák), majd a német következik (23,1 százalék – 3 millió tanuló), és a spanyol (13,1 százalék, 2 millió tanuló). Az oroszt, mint idegen nyelvet csupán a diákok 2,7 százalékának oktatják.

 

Az EU-ban 24 hivatalos nyelv létezik. Ezeken kívül több regionális nyelv, kisebbségi nyelv, és ingázó lakosság által használt nyelv. Néhány EU tagállamban több mint 1 hivatalos nyelv létezik.

 

 hirdetes_400x285  

A nyelvoktatás az általános iskolákban 2014-ben Luxemburgban volt a legkiválóbb, ahol a tanulók 100 százaléka legalább két idegen nyelvet tanult. Ebben a rangsorban második Finnország, ahol a diákok 98,5 százaléka tanult legalább két idegen nyelvet, dobogós harmadik pedig Olaszország (98,4 százalék). Érdekesség, hogy Észtország után az ötödik a rangsorban Románia (95,6 százalék).

 

Szlovákiában sokan tanulnak több idegen nyelvet – Magyarország sereghajtó

 

Ezzel szemben Magyarországon (6,3 százalék), Írországban (7,9 százalék) és Ausztriában (9,5 százalék) tanul a legkevesebb diák legalább két idegen nyelvet.

 

Szlovákiában 243 ezer általános iskolás diák közül 80,6 százalék tanult legalább két idegen nyelvet, ezzel az EU 27-es listáján (Nagy-Britannia nem szolgáltatott adatokat) a 12. helyen áll, jóval az EU-átlag felett. Arról nem szólt a statisztika, hogy Szlovákia esetében mennyire köszönhető a jó eredmény a magyar tannyelvű iskoláknak illetve a magyar nyelv oktatásának.

 

Szlovákiában a legnépszerűbb idegen nyelvek az angol és a német. Dániában, Máltán, Spanyolországban, Svédországban és Olaszországban minden iskolaköteles diák tanult angolul. A francia volt az elsőszámú idegen nyelv Írországban és Luxemburgban, második legnépszerűbb pedig Cipruson, Romániában, Olaszországban és Portugáliában.

 

Az orosz oktatása leginkább csak Bulgáriában és a balti országokban jellemző.

 

Teraz.sk

Nyitókép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!