Sokan sokféle okból dönthetnek úgy, hogy tanulmányaikat magyarországi egyetemen vagy főiskolán folytatják. Az eltérő iskola- és bürokráciai rendszer miatt sajnos mindenképp utunkba kerül 1-2 áthidalandó nehézség.

 

De mind megoldható, évente sok százan verekedik  keresztül magukat a különféle kihívásokon, a szeptemberi magyarországi iskolakezdésig. Vegyük sorba, hogy mi mindenre kell tekintettel lennie annak, aki idén végez a középiskolában, és már eldöntötte, milyen képzésre szeretne jelentkezni.

 

Az első és legfontosabb: jelentkezési határidő: február 15!

 hirdetes_810x300  

 

A felvételi rendszer

 

Az egyetemi felvételi elektronikusan történik, az egész jelentkezési folyamat központi oldala a www.felvi.hu, itt kell regisztrálni, és minden ügyet intézni. Az oldalon lehet az adataidat megadni, és kiválasztani a kívánt egyetemeket. A magyarországi felsőoktatásba való belépéshez nincsen felvételi vizsga (kivétel egyes szakoknál, mint pl. a színművészeti), hanem az eddig elért tanulmányi eredményeidet veszik figyelembe.

 

Pontrendszer működik, és minden egyetem meghatároz egy bizonyos ponthatárt – az azt elérők jutnak be a képzésre. Elsősorban az érettségi eredményeid és a nyelvvizsgák számítanak. Emelt szintű érettségi és felsőfokú nyelvvizsga magasabb pontot ad. A ponthúzás egyébként annyiból áll, hogy az egyetem meghatározza a maximálisan felvehető hallgatókat az adott szakra (legyen az 40 fő), és a jelentkezettek közül kiválasztja a pontszámok szerinti első 40 embert, majd a 40. után meghúzza a ponthatárt.

 

Létezik állami ösztöndíjas (tehát ’ingyenes’) és önköltséges (tehát ’fizetős’) képzés is, utóbbinál általában alacsonyabb a ponthatár. A felvételinek van egy remek pontszámító kalkulátora, az elmúlt évek ponthatárait pedig itt találhatod.

 

Az egyetemi képzés általában két részre oszlik: alapképzésre (BA, 3 év) és mesterképzésre (MA, 2 év). Egyes szakok, mint például a tanári szakok azonban úgynevezett ’osztatlan’ rendszerben működnek, és 4 év alatt végezhetőek el.

 

Forrás: http://www.rainbird.com/images/Calculators.jpg
Forrás: www.rainbird.com

 

A Felvi honlapján majd három képzést (többletfizetésnél többet) tudsz megjelölni, preferencia-sorrend alapján. A sorrenden még egész tavasszal módosíthatsz, tehát ezen ne stresszelj! A rangsor röviden azt jelenti: ha X képzésre 200 pont kell, Y képzésre 100 pont, és te Y képzést jelölted meg első helyen, biztos nem kerülsz be X képzésre.

 

A rendszer ugyan is úgy működik, hogy leellenőrzi, hogy elérted-e a megadott ponthatárt a rangsorban első helyen lévő képzésen. Tehát mindig azt a képzést kell legelsőnek tenni, ahol a várhatóan a legmagasabb lesz a ponthatár.

 

A Felvételi tájékoztató minden esetleges további kérdésedre választ tud adni. Most nézzük azokat a problémákat, amelyekkel tipikusan a felvidéki hallgatóknak gyűlik meg a baja!

 

Emelt szintű érettségi

 

Az emelt szintű érettségi nemcsak, hogy pluszpontot jelent a jelentkezésednél, hanem már követelménye is egy jobb szakra történő bejutásnak. Mivel Szlovákiában nem létezik emelt szintű érettségi, ezért ennek érdekében kénytelen vagy magyarországi érettségire jelentkezni.

 

Ezt megteheted a www.oktatas.hu honlapon leírtak szerint. Itt részletesen le van írva a jelentkezés menete, mely szerint egy jelentkezési lapot kell kitöltened, majd postai úton eljuttatnod egy megyei kormányhivatalba. Ezeknek a jegyzéke is elérhető.

 

Csakúgy, mint az egyetemi felvételi határideje, érettségire is február 15-ig tudsz jelentkezni, amennyiben a májusi vizsgaidőszakban szeretnél vizsgát tenni. És naná, hogy akkor szeretnél, hiszen júliusig minden dokumentumot le kell adnod a jelentkezés véglegesítéséhez!

 

Nyelvvizsga

 

Jelentősen hozzásegíthet az egyetemi felvételid sikeréhez egy, jobb esetben több nyelvvizsga megléte. Rengeteg nyelvvizsga-központ kínál vizsgalehetőséget, ezek közül csak párat említenék: TELC, ECL, OIK. Honlapjaikon hamar információhoz juthatsz a legközelebbi vizsgaalkalmakról.

 

Forrás: http://rewrite.origos.hu/
Forrás: http://rewrite.origos.hu/

 

Nyelvvizsga-akkreditáció

 

Mi van akkor, ha Szlovákiában már szereztél nyelvvizsgá(ka)t? Van egy szlovákiai vizsgád, esetleg egy DSD-t? A DSD például önmagában sajnos nem ér semmit, ezt akkreditáltatni kell, tehát el kell ismertetni. A www.nyak.hu oldalon fellelhetőek a nyelv szerinti táblázatok (angol, német, szlovák), amelyekben le van írva, mely nyelvvizsgák fogadtathatóak el, és milyen feltételekkel.

 

Valószínűleg ki kell töltened majd egy nyomtatványt, amit a nyelvvizsga kíséretében (és 10 000 Ft kifizetése után) el kell juttatnod az irodájukba. Az akkreditációs folyamat több hétbe is telhet, így ne halogasd sokáig! Ennek a menetéről részletes tájékoztatást itt találsz.

 

Bankszámla intézése

 

A Magyarországon történő tanuláshoz és élethez magyarországi bankszámlára is szükséged lesz. A bonyodalmak elkerülése érdekében az a tanács járja, hogy érdemes egy határmenti bankfiókban kérvényezni a diákszámlát egy pesti alternatíva helyett.

 

Adókártya

 

Ahhoz, hogy Magyarországon tanulhass, adóazonosítóra is szükséged lesz. Ezt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban igényelheted. Külföldiekkel általában a Kiemelt Adózók Hivatalában foglalkoznak, amely meglátogatását egy kellemes kis pesti út részeként meg is ejtheted. Szükséged lesz egy 0534-es számú dokumentumra, amely fellelhető a helyszínen is, de akár már otthon is kitöltheted. Az útleveled kísérletében látogass el a Dob utca 75-81-es számra, és ne ijedj meg a sortól!

 

Forrás: http://www.acting-man.com/
Forrás: www.acting-man.com

 

Ideiglenes lakcímkártya és EU regisztráció

 

A jogszabály szerint, ha 93. napig nem hagyod el az országot, regisztrálnod kell mint ott tartózkodó. Még akkor is, ha egy másik EU (pontosabban EGT, tehát Európai Gazdasági Térség) országból érkeztél. Ezt természetesen elég azután elvégezned, hogy felvettek. Valószínűleg pár hetente azért a legtöbb főiskolás hazalátogat, de mégis több kellemetlenségtől meg tudod magad óvni, ha elvégzed az EU regisztrációt a Bevándorlási Hivatalban, a Budafoki út 60 alatt.

 

A regisztrációs igazolás kiadásának menetét itt találod. Ezzel egyben felvesznek a lakónyilvántartásba és kapsz lakcímkártyát is. Szükséged lesz ismét a megadott nyomtatvány kitöltésére, egy 1 000 forintos illetékbélyegre a postáról, egy igazolványképre, továbbá pár igazolásra: egy nyilatkozat, hogy miből élsz meg Magyarországon (kézzel írva, megfogalmazva az ösztöndíj, szülői támogatás és esetleg diákmunka teljesen megfelel), az egyetemi hallgatói jogviszony-igazolásod, kollégium esetén egy kollégiumi igazolás, albérlet esetén egy bérleti szerződés.

 

Reméljük, cikkünkkel sikerült elűzni a jelentkezéssel kapcsolatos aggályaidat! Ma már minden kérdésre választ találsz az interneten, de amennyiben mégis problémába ütköznél, várjuk a kommenteket!

 

Katona Vica

 

Nyitókép forrása: www.hollandcollege.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!