A belga határtól 71 kilométerre fekvő németországi Aachen városa pert indított a határ túloldalán lévő belga atomerőmű ellen. A kereset szerint számtalan repedés borítja a reaktort védő betonburkot, az pedig a város szerint súlyos biztonsági kockázatokat rejt magában.

 

Az atomkatasztrófát vizionáló újabb német kezdeményezés egy Avaaz nevű szervezet bejelentése után indult útjára. Az Avaaz szerint ugyanis három héttel ezelőtt robbanás rázta meg az egyik elöregedett reaktort Belgiumban – a hírt eddig senki sem erősítette meg. A fukushimai atomerőmű-katasztrófa után saját erőművei leszerelése mellett állást foglaló Németország környezetvédelmi minisztere közös kivizsgálást akar kieszközölni Belgiumtól.

 

Német sajtóértesülések szerint a szóban forgó tihangei atomerőmű 2 reaktorát 2014-ben állították le, miután a reaktort védő betonburkolatban számtalan repedést fedeztek fel. A város szerint azonban a hibák kijavítása nélkül tavaly márciusban újra beüzemelték a reaktort.

 

 hirdetes_400x285  

A tihangei reaktorokon kívül a németek számára aggodalmat keltő hír volt, hogy decemberben a belga kormány a munkahelyekre való tekintettel 2025-ig meghosszabbította Belgium legrégibb atomreaktorainak élettartamát. A 40 éves doeli 1-es reaktort újra is indították, majd három nappal később a víz szivárgása miatt leállították, ugyanitt a 4-es reaktorblokkot 2014 augusztusában állították le a kenőolajak szivárgása miatt.

 

nuclear-world-map_debrecenbar_com
Atomreaktorok szerte a világban. Forrás: Debrecenbar.com

 

Németország a fukushimai események után fokozatosan lekapcsolta saját atomerőműveit, ezzel azonban csupán annyit ért el, hogy külföldről kénytelen áramot importálni, főleg Franciaországból, aminek zöme szintén atomerőművekből származik.

 

Európában egyébként az atomerőművek jelentős része elöregedett, a Greenpeace adatai szerint Európában (kivéve Oroszország) üzemelő 151 atomreaktorból 66 több mint 30 éves, és 25 több mint 35 éves. Ezek közül 7 kora még a 40 évet is meghaladja.

 

MNO, Körkép.sk

Nyitókép: A mohi atomerőmű. Forrás: psg.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!