A sofőrök könnyebben elkerülik, az útkarbantartók könnyebben megtalálják – így könnyítheti meg az életünket a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem diákjai által megalkotott mobilalkalmazás, a „Bumps Detector”.

 

Teljesen mindegy, hogy tél vagy épp nyár van, a kátyúk a szlovák közutak állandó jellemzői. Számos alkalmazás segíti ma már a közlekedést, de eddig nem készült olyan applikáció, ami a kátyúk elleni harchoz járult volna hozzá.

 

A Szlovák Műszaki Egyetem Informatika és Információs Technológia Karának diákjai egy olyan alkalmazást fejlesztettek ki mobileszközökre, amely figyelmezteti a sofőröket az úthibákra és egyenlőtlenségekre.

 

 hirdetes_300x300  

„Az applikáció segít a sofőröknek kikerülni a kátyúkat, az útkarbantartóknak pedig megtalálni azokat”, összegezte a fejlesztőbrigád egyik tagja. A szoftver már elérhető android eszközökre.

 

forrás: aktuality.sk
„Az applikáció segít a sofőröknek kikerülni a kátyúkat, az útkarbantartóknak pedig megtalálni azokat”, forrás: aktuality.sk/illusztráció

 

 

Miközben a felhasználó vezet, a szoftver egy érzékelő algoritmus segítségével észleli az útegyenetlenségeket, majd az információt továbbküldi egy szerverre, ahol más felhasználók is hozzáférhetnek. Tehát, minél többen használják, annál nagyobb adatbázis jön létre, és annál több információt kaphatunk az esetleges kátyúkról.

 

„Ezzel az adatgyűjtéssel rengeteg adatra tehetünk szert, ami a jövőben lehetővé teszi az úthibák mélyebb „minőségi” elemzését. Google térképet használunk, mert a navigációs rendszerek zároltak, és a diákok nem dolgozhatnak velük. De nagyon szívesen alakítanánk ki együttműködést a navigációs rendszerek gyártóival, mert ez az alkalmazás a szlovákiai sofőröket biztosan érdekelné…” Tomáš Kováčik, egyetemi tanár, a a diákok kutatócsoportjának vezetője.

 

Az STU informatikai kara által létrehozott több alkalmazás már a gyakorlatban is használatos. Ilyen például a Taxiszolgáltatások Multimédiás Rendszere (Multimediálny systém pre taxi služby), amelyet a prágai Tick Tack Taxi használ. A program lényege, hogy a Google Térkép és a GPS segítségével a szoftver meghatároz egy objektív útvonalat az utas által megadott célállomáshoz, kiszámolja az időt, és figyelmeztet, ha hosszabb útvonalon akarják őt eljuttatni a célhoz.

 

 

aktuality.sk

Nyitókép: superdrive.sk/illusztráció

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!