Böjte Csabával az Irgalmasság útján

 

Február 18-án, csütörtökön a Helios Spes Polgári Társulás szervezésében Komáromba látogatott a Kárpát-medence szerte ismert ferencesrendi szerzetes BÖJTE CSABA, a Dévai Szent Ferenc Gyermekmentő Alapítvány életre hívója.

 

Csaba testvér délelőtti előadása a Selye János Egyetemen

 

 hirdetes_810x300  

Délelőtti előadását a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának előadó termébe tervezték, de tekintettel a hatalmas érdeklődésre, ezt áthelyezték az egyetem Konferenciaközpontjának dísztermébe, mely zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel. Az egyetem hallgatói és tanárai mellett szép számban megjelentek Komárom város civil polgárai is.

 

 

csaba1
Fotó: körkép.sk

 

Böjte Csaba előadásának gondolatai az irgalmasság és a szeretet mindennapi gyakorlása  köré csoportosultak. Mondanivalóját bibliai példázatokra építette, megemlítve Nikodemus, Bartimeus, Zakeus történeteit, Jézussal való találkozásuk tükrében.

 

Jézus nem számon kér, hanem irgalmas szeretetet gyakorol azzal is, aki bűnben él, s a bűnös megtisztul. Lenyűgözően érdekes volt Saul története, melyet az előadó a terrorizmus témájával is összekapcsolt.

 

csaba10
Fotó: körkép.sk

 

csaba2
Fotó: körkép.sk

 

Saul éjnek idején elindul Damaszkuszba, hogy gyilkosságokat szervezzen – ez is terrorizmusnak nevezhető.  Jézus ekkor megjelenik előtte a damaszkuszi úton, és megkérdezi : Saul, Saul, miért üldözöl te engem? Tehát Jézus párbeszédet kezd vele. Ekkor Saul megtér,  s mint Szent Pál apostol folytatja a krisztusi tanítást, megírja a világirodalom legszebb költeményét a  SZERETET  HIMNUSZÁT.

 

Csaba testvér a bibliai példázatokon kívül számtalan történetet mesélt el mindennapi életükből, melyet az árva, sanyarú sorsú, kiszolgáltatott gyermekek, és azok környezetében tapasztalt meg. Mondanivalójának lényege mindig a szeretet, a jóság, az irgalmasság gyakorlása, mert jónak lenni jó.

 

 

csaba9
Fotó: körkép.sk

 

csaba3
Fotó: körkép.sk

 

Néhány történeten keresztül bepillanthattunk az előadó életébe is. Édesapját társadalom elleni izgatással vádolták, amiért hét év börtönre ítélték, de Sztálin halálát követően négy és fél év után szabadult. Sajnos csak néhány évig élt a megpróbáltatások után. Édesanyjuk varrásból tartotta el a családot.

 

Tulajdonképpen e társadalmi igazságtalanságok indítják őt a papi pályára, hogy fényt vigyen oda, ahol sötétség uralkodik. E hivatás megkezdése előtt még fiatal éveiben bányászként dolgozott a Hargitán, de már ekkor is több ízben előfordult, hogy állami intézményből árva gyerekeket vitt el moziba, cukrászdába, mert öröm volt számára a jócselekedet.

 

csaba8
Fotó: körkép.sk

 

csaba4
Fotó: körkép.sk

 

Böjte Csaba előadói stílusa lenyűgöző, tele humorral, optimizmussal, a hallgatóság szinte önfeledten szórakozik, mintha csak anekdotákat hallgatna, és talán csak később döbben rá, milyen komoly, tartalmas gondolatokat vitt el magával.

 

Az előadás közös imával zárult, a hallgatóság felállva, szinte egy emberként mondta a Miatyánkot, végül az Atya megáldotta az egybegyűlt közösséget.

 

csaba7
Fotó: körkép.sk

 

Csaba testvér a Selye Jánost Gmináziumban

 

A ferencesrendi szerzetes délutáni előadása a SZMPSZ által szervezett XXI. komáromi Pedagógiai Napok keretében történt, melyre a Selye János Gimnázum aulájában került sor. A szintén teltházas összejövetelen Böjte Csaba az ÉRTÉK keresésére ösztönözte a pedagógusokat.

 

A gyermek Isten drága ajándéka. Minden gyermek eredeti mennyei alkotás – mondta, ezért nem lehet selejtes. A pedagógus feladata, hogy megtalálja, s kihozza belőle az értéket, melyet nem erőltetni, hanem ki kell szeretni a gyermekből.

 

Elragadóak voltak az Atya csodálatos metaforái: ” Napraforgóból felesleges készíteni parfümöt, ibolyából étolajat, de ha fordítva állunk neki, nagyszerű eredmény mutatkozik.” Az előadó a szeretetet tekinti a leghatékonyabb pedagógiai eszköznek.  Az előadás a délelőttihez hasonlóan imával és áldással fejeződött be.

 

csaba5
Fotó: körkép.sk

 

Csaba testvér szentmiséje a Szent András templomban

 

A rendezvénysorozat a Szent András templomban ünnepi szentmisével zárult, melyet a helyi Atyákkal együttműködve Böjte Csaba celebrált. A sok száz lelket befogadó templom zsúfolásig megtelt hívőkkel, érdeklődőkkel.

 

Csaba testvér prédikációjának lényege feladataink elvégzésére és bátor cselekedetekre ösztönzött bennünket. Példának hozta fel a Szent Család életét, Mária istenanyaságának bevállalását, akik Istenbe vetett bizalommal fogadták el a feladatokkal járó kihívásokat.

 

csaba11
Fotó: körkép.sk

 

A család szerepére a gyermekvállalás óriási jelentőségére hívta fel a figyelmet. Buzdított, hogy ne aggodalmaskodjunk, hiszen a bibliában is írva van : „Nézzétek az ég madarait… mennyei atyátok táplálja őket ” (MT  6-25)  Tehát nincs mitől félni,  ha az Istenre bízzuk magunkat, és családjaink elfogadják a gyermekáldást, akkor mi tölthetjük be a Kárpát-medencét! Csupán hinni kell!

 

 

A szentmise nemzeti imádságunk a Himnusz, továbbá a Székely Himnusz, valamint a Szózat eléneklésével záródott. Felemelő érzés volt részt venni a szertartáson.

 

 

 

Buday Mária

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!