Velemjáró címmel új mobil applikáció és weblap indul a kisebbségi jogok felügyeletére Felvidékien. A honlapon, valamint mobiltelefonos alkalmazással jelezi lehet, ha valamelyik településen nem tartják be a kisebbségi jogokat, ugyanakkor eligazítást is nyújt a mindennapi nyelvhasználat terén.

 

A velemjaro weboldalon 512 magyarlakta település részletes ismertetője található, ahol a törvény biztosítja a magyar nyelv használatát. A honlapra felkerült 2930 szlovákiai település és 1946 településrész összes lényeges adata is.

 

telepulestar
Kép: velemjaro.info

 

Hasznos tudnivalók a mindennapokhoz.

 hirdetes_400x285  

 

Emellett 16 347 hivatal, szervezet, hatóság és intézmény címét és eléérhetőségét is megtaláljuk, bónuszként pedig 859 híres személyiség életrajza és életútja között válogathatunk.

 

jurista
Kép: Jurista polgári tásulás/youtube

 

Az ügyintézési útmutatóban magyar nyelven találjuk meg a mindennapi élethelyzetekkel és a hivatali ügyintézéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A településtárban a települések legfontosabb adatai is megnézhetők, valamint a település történelmére vonatkozó legfontosabb információk, és különböző statisztikai adatok is, mint például a magyar lakosság létszámának változása az elmúlt évtizedekben.

 

ugyintezes_jurista
Kép: velemjaro.info

 

Na slovensku po slovensky? 

 

A nyelvhasználati útmutatóban a magyar nyelv használatának lehetőségeiről tájékozódhatunk, mobiltelefonon keresztül pedig a fontosabb törvények is elérhetők. Egy mozdulattal váltani lehet a törvények magyar és szlovák nyelvű változata között.

 

velemjaro2

A velemjáró mobilalkalmazás segítségével bejelentés tehető, ha úgy érezzük, megsértik a magyar nyelv használattal kapcsolatos jogokat. A panaszokat a Velemjáró szakértői megvizsgálják és továbbítják az illetékes hivataloknak.

 

„Anyanyelvünk közös ügyünk. Használjuk bátran a hivatalokban is” – hirdeti a Velemjáró.

 

Az oldal működését az alábbi játékos videó mutatja be.

 

 

A honlapot és a mobil alkalmazást hivatalosan ma délután mutatják be Komáromban a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által rendezett konferencián.

 

Az oldalt a Horony Ákos és Lancz Attila képviselte Jurista polgári társulás készítette.

 

Körkép.sk/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!