Az új évtől Szlovákiában is elektronikus sztrádamatrica-rendszer lépett életbe. Jó lesz azonban, ha a szélvédőnkön maradt régi sztrádamatricáktól mielőbb megszabadulnunk. Különben büntetést kaphatunk.

 

50 euróig terjedő büntetés fenyeget minden autóst, aki régi sztrádamatricával a szélvédőjén vezet. Annak megítélése, hogy mennyire zavarja a kilátást, a rendőr feladata.

 

„A sofőr feladata, hogy bebiztosítsa a zavartalan kilátást, és hogy ebben a sztrádamatricák ne akadályozzák. Ellenkező esetben 50 euróig terjedő büntetés róható ki rá,“ magyarázza a rendőrség szóvivője, Denisa Baloghová.

A tavalyi sztrádamatricák érvényessége január végén járt le, így még sok olyan autós közlekedik, aki nem szedte le őket az első ablaküvegről. A rendőrség egyéni alapon ítéli meg az eseteket, attól függően, hogy milyen súlyos kihágásról beszélünk, illetve milyen körülmények között történt, mit okozott és ki okozta a kihágás.

 hirdetes_810x300  

 

Zaklatás?

 

Jozef Drahovský közlekedési szakértő elismeri, hogy büntethető a dolog, de zaklatásnak tartja azt.

 

„Amennyiben zavarná a kilátást, helyénvalónak tartom. Egy-egy régebbi matricát viszont az ember könnyen figyelmen kívül hagy. Így nem látom indokoltnak a büntetést,“ nyilatkozta az aktuality.sk-nak.

 

Normális rendőr szerinte figyelmezteti a sofőrt. A portálhoz forduló egyik olvasónak, aki 30 eurós büntetést kapott ezért, így valószínűleg pechje volt a rend őrére.

 

Mint arról korábban már beszámoltunk, 2016-tól Magyarországhoz és Szlovéniához hasonlóan nálunk is már csak elektronikus formában léteznek tovább a sztrádamatricák. Az előző évekhez képest nem drágultak.

 

Ha elveszítjük az igazolást arról, hogy megvettük a sztrádamatricát, és mégis szükségünk lenne rá, elég, ha felhívjuk a Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság ügyfélszolgálatát ( 02 32 777 777) ezután megkapjuk a kért dokumentumot újra, emailben.

És hol tudunk online útdíjat téríteni? Az alábbi weboldalon.

 

10 napra 10 euró, egy hónapra 14, egy évre pedig 50 eurót kell fizetnünk a szlovákiai autópályák használatáért. Ha érdekel, a környező államokban milyen díjakkal dolgoznak, itt megnézheted az összehasonlítást.

 

Az év első napján több mint 6100 autós közlekedett érvényes e-matrica nélkül. Vagy elfelejtette megvenni, vagy csak egyszerűen kipróbálta, milyen a „feketézés.“ Fizetés nélkül viszont nem nagyon éri meg közlekedni. A kamerarendszer a sztrádarendszer teljes szakaszán ellenőrzik, ki fizetett és ki nem.

 

Nincs minden veszve

 

Első látásra úgy tűnhet, hogy ha a kamera felvette az autóst, már nem nagyon lehet semmit sem tenni, és néhány héten belül érkezik a büntetés. Egy olvasó, aki a feketézés után az első benzinkúton kifizette a díjat, viszont megúszta a büntetést. Ennek oka, hogy a rendszer minden nap éjfél után értékeli ki a kamerafelvételeket.

 

A sztrádadíj ugyanis visszamenőleges hatállyal az egész napra érvényes.

 

Ez azt jelenti, hogy ha az illető még aznap, utólag megvásárolja az e-jegyet, megússza a büntetést. A sztrádadíj ugyanis visszamenőleges hatállyal az egész napra érvényes.

 

Ha tehát este nyolckor megveszi a sztrádadíjat, az az adott nap 00:00 órájától érvényes. A sztrádadíjat többféle módon is kiválthatjuk: benzinkúton, automatán, weboldalon, vagy applikáción keresztül.

 

Ha viszont csak egy nappal később jut eszébe, hogy fizetős szakaszt használt, már késő. Ez esetben a közlekedésügyi minisztériumtól jó eséllyel büntetést fog kapni, melynek összege elérheti az 500 eurót.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!