Május 20-tól érvénybe lép a dohánytermékekről szóló, még 2014-ben elfogadott irányelv, amely sok változást tartogat a dohányipari cégek és a dohányfogyasztók számára is. Bár a rendelkezés közvetlenül nem emeli a dohánytermékek árát, valószínű, hogy közvetve igen.

 

Szlovákiában a lakosság 21 százaléka dohányzik, ami a hetedik legalacsonyabb arány az EU-28 tagállamai között. Egy átlagos hazai dohányzó naponta 12,5 cigarettára gyújt rá – összehasonlításképp: egy osztrák, egy görög vagy egy ciprusi dohányos ezzel szemben napi egy dobozzal elfüstöl.

 

statista_com_vilag_cigarettafogyasztása
A cigaretta értékesítése a múlt századtól napjainkig, miliárd darabban megadva. Forrás: statista.com

 

Szigorúbb szabályozás

 hirdetes_810x300  

 

A szóban forgó EU-s rendelkezés betiltja a jellegzetes, például a mentolos ízesítésű cigarettákat. Ez ellen leginkább Románia és Lengyelország tiltakozott, de az Európai Bizottság álláspontja nem enyhült meg. A mentolos cigiket így legkésőbb 2020. május 20-ig kivonják a forgalomból. Szlovákiában a felmérések szerint a dohányosok 15 százaléka szív mentolos vagy más ízesítésű cigarettát.

 

Az irányelv fontos rendelkezése, hogy arra kötelezi a dohányipari cégeket, hogy részletes jelentéseket nyújtsanak be a tagállamoknak a dohánytermékekben – különösen a cigarettákban és a cigarettasodrásra szánt dohánytermékekben – felhasznált összetevőkről. Nem véletlenül: az EU-ban évente 700 ezer ember hal meg dohányzás okozta betegségekben. Műtrágyával kezelt dohánylevelekben akár polónium is előfordulhat, amelynek alfa-sugárzása a szervezetbe jutva nagy, gyakran végzetes károkat okoz.

 

Elvileg egészségvédő figyelmeztetésekkel kell ellátni a dohánytermék csomagját. Ez Magyarországon már régebb óta működik, Szlovákiára egyelőre nem jellemző. Az irányelv előírja, hogy a cigarettás-doboz felületének 65 százalékán kell szerepelnie elrettentő célzattal szövegeknek és képeknek, megszabva a doboz méreteit, elosztását, a logó nagyságát, stb. (További információt ide kattintva érhet el.)

 

egyseges_csomagolas_megoliagyermeket_3D_magyarvagyok_info
Forrás: magyarvagyok.info

 

Szlovákia nem mindenben ért egyet

 

A parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottság még 2013-ban állásfoglalt az akkor még csak készülő irányelvvel kapcsolatban. Nem értett egyet például a figyelmeztető képek és szövegek nagyságának növelésével, nem tetszett neki többek között a dobozok méretének és kinézetének egységesítése sem, mivel szerinte ezek az intézkedések nem szolgálják az egészséget.

 

„Ami a mértéktelen standardizálását illeti, nem csak a piaci versenybe és az áru vagy szolgáltatás szabad választásába avatkozik bele, hanem keresletet teremt az EU-n kívüli csempészárura. Mivel az egészségügyi minisztérium szakértői a jelenlegi  jelöléseket (a dobozon) elégségesnek találják, nem tartom szükségesnek az irányelv elfogadását” – mondta a bizottság akkori alelnöke, Ivan Štefanec (akkor SDKÚ-DS).

 

Anna Záborská európai parlamenti képviselő (KDH), aki egyébként támogatta a kemény dohányellenes intézkedéseket, úgy nyilatkozott az irányelv vitatott pontjaival kapcsolatban, hogy „Schengen keleti határvégén vagyunk és egy ilyen lépés megnehezítené a rendőrség és a vámosok harcát a csempészekkel”.

 

cigaretove_krabicky
Az elrettentő képek előzetes látványtervei. Vitatott a hatékonyságuk. Forrás: DennikN.sk

 

Az elrettentő képüzeneteket tartalmazó dobozok ellen foglalt állást korábban a Közegészségügyi Hivatal egyik dohányipari felügyeleti szervének tagja, Jarmila Halgašová is, aki szerint „Kanadában a fiatalok között a legnépszerűbb cigarettákat műanyag zacskókban árulják, nem érdekli őket sem a logó sem a márka, csakis az ár. A dohányzás ellen harcoljunk hatékony eszközökkel és ne valóságtól elrugaszkodott ötletekkel”.

 

Azért voltak előrelépések

 

Az Eu-s irányelveknek köszönhetően a dohányzás Szlovákiában visszaszorulóban van, de a dohányosok körében egyre több a fiatal. Az összességében kedvező változás egyértelműen a cigaretta árának jelentős megemelésének is köszönhető. Ma a cigaretta kiskereskedelmi árának több mint 60 százaléka lényegében adó.

 

Egy ponton túl azonban a dohánytermékek jelentős megadóztatása minden tagállam költségvetéséből pénzt húz ki. A dohányzás további visszaszorítása miatt az EU összesen 5 milliárd eurónyi adóbevételtől eshet el és a jövőben 175 ezer munkahely kerülhet emiatt veszélybe, miközben a cigaretta feketekereskedelme 25-55 százalékosra nőhet a jelenlegi 11 százalékról. A bevételkiesést az egészségügyi kiadások csökkenése sem tudja majd ellensúlyozni (590 millió euró), legfeljebb mérsékelni.

Kolko-cigariet-denneforras_dennikn
Az ábra azt mutatja, hogy melyik európai országban hány szál cigarettát szív el naponta egy átlagos dohányos. Forrás: DennikN.sk

Körkép.sk, Euractive.com

Nyitókép: Tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!