Valóságshow-t szinte mindenki nézett valamelyik szlovák vagy magyar kereskedelmi tévécsatornán. De legalábbis bele-belenézett egy ilyenbe, valljuk be őszintén! Már a műfaj beindulása előtt is voltak ehhez hasonló műsorok, gondoljunk csak az esténként tévé elé,  fotelbe ültetős Szomszédokra vagy a Family kft tévésorozatokra.

 

A különbség köztük talán csak a versenyszellemben keresendő, ezekből a sorozatokból ugyanis soha senki sem esett ki, végtelennek tűntek, tartottak, amíg ki nem fogytak témából, ameddig a forgatókönyvírók ki nem koptak az ötletekből. Igyekeztek az életszerűség látszatát belopni az egyes részekbe annak ellenére, hogy nem nevezték őket valóságshow-nak.

 

Valóságshow az egész világ

 

 hirdetes_810x300  

Ez az újabb műfaj is sok nézőt ültet le a készülékek elé, sorozatjellegéből kifolyólag szintén nem okoz gondot, ha egy-egy epizód kimarad a megtekintésből. Voltak már valóságshow-k zárt térben, mesterségen kialakított körülmények között, voltak a természetben, lakatlan szigetszerűségen, dzsungelban stb.

 

VV
Kép: hvg.hu

 

Az ilyen jellegű műsorok általában az extrémitás és bevállalósi hajlandóság alapján kiválasztott szereplők összezártságából eredő magatartás megnyilvánulásokon alapszik, melyeket különböző feladatokkal fűszereznek, és aztán a nézőkkel megszavaztatják a kiesőket.

 

A kereskedelmi televíziózásban a csatorna nézettségi mutatói a meghatározók, ezek alapján özönlenek vagy sem a működést és nyereséget biztosító reklámok. Ezért elsősorban főműsor időben kell a nézőket vonzó produkcióval előállni. A valóságshow-k pedig ilyenek, de ezeknél is állandóan törekedni kell a megújulásra.

 

A tűréshatáron túl

 

A most futó két ilyen jellegű műsor két különböző magyar kereskedelmi csatornán viszont már túlmegy minden elképzelt tűréshatáron, és semmi köze a valósághoz, az életszerűséghez. Az egyikben mesterséges falusi körülményeket teremtve egy szlovén farmra zárták be az önmagukat önszántukból mutogatni vágyókat (az egyik szlovák csatornán már megvolt ez a nagy nézőcsalogató kaland).

 

Van itt minden, ami akár egy magyar tanyán is meglenne: szénakazal, ganajhányás, gumicsizma, szabadon kószáló háziállatok, ezek terelgetése és felügyelete, veteményes, ásó, kapa és talán nagyharang is lesz stb. A másikban a jelmezeken akartak takarékoskodni a producerek, és meztelen körülményeket teremtettek. Pucéran igyekeznek a merész szerepre vállalkozók elnyerni a nézők kegyeit az egymás ellen folytatott ádáz versengésben.

 

Adam_keresi_Evat
Kép: prodfaktor.blog.hu

 

Az őket pásztázó kamerák előtt (vajon az operatőrök is hasonlóan, öltözékhiányosan?) ruhátlanul elmélkednek egymással a világ problémáin, cserélnek eszmét, mivel ruhát, cipőt nem tudnak. Nem valószínű, hogy ezt a valóságshow-t Magyarországon vagy a környékén forgatják, mert az itteni időjárási viszonyok ebben az évszakban még nem teszik lehetővé, illetve kockázatossá tennék az ilyen túlzottan lenge (nép)viseletet.

 

Mi jöhet még?

 

Bár az sem teljesen kockázatmentes egészségileg, ahogy egymást váltják a székeken, különböző ülő- és fekvőalkalmatosságokon pucér altájasan.  Nem kell nézni, és kész! – hangzik a fölényeskedők véleménye erről.

 

Mi jöhet még?  Valóságshow az állatkerti körülmények között? Ketrecében banánt majszoló leányzóra vágyódó, mosolygós, hintázós fiatalember méri össze erejét, tehetségét és tudását a szomszéd ketrec orangutánjával? Zárt osztályos valóságshow, melyben a nézők sms-üzenetben vagy valamilyen egyszerűsített applikációt letöltve szavazhatnak arról, hogy ki a beteg, ki az orvos?

 

Producer nem lehet egyik sem, az érvénytelen szavazatnak minősül!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: blikk.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!