A Legfelsőbb Bíróság május 25-i döntésével megszüntette a szlovák belügyminisztérium határozatát, mely a nyelvtörvényre hivatkozva elutasította a Fontos Vagy Mozgalom bejegyzését a polgári társulások jegyzékébe mondván, hogy a civil szervezet magyar megnevezése sérti a nyelvtörvényt.

 

A Legfelsőbb Bíróság nem értett egyet a Belügyminisztérium elutasító határozatával (a bírósági döntés szerint logikátlannak találta a elutasítás okát, azaz hogy a „Fontos Vagy! illegális tevékenységet folytat.)

 

Mégis lehet hivatalosan bejegyzett, magyar neve a polgári társulásnak

 

 hirdetes_400x285  

A Fontos Vagy Mozgalom két évvel ezelőtt kértük regisztrációját a belügyminisztériumban, miután minden formai követelményt teljesített. A civil szervezet tájékoztatása szerint a belügy többször visszadobta kérelmüket arra hivatkozva, hogy a magyar megnevezéssel sértk a nyelvtörvényt. Végül lezárták az ügyet, és tevékenységünket illegálisnak minősítették.

 

Ezt követően Szekeres Klaudia, a  Jogsegélyszolgálat vezetője perre vitte a dolgot, a Legfelsőbb Bíróság pedig tegnap helyt adott a keresetnek.

 

https://www.facebook.com/fontosvagy/posts/1083631585029258

 

A szlovák belügyminisztériumnak így a bírósági döntés kézbesítése után be kell jegyeznie a szervezetet a polgári társulások jegyzékébe. A döntés a későbbiekben precedensértékű lehet a többi, nemzetiségi nyelven bejegyzését kérő civil szervezetek esetében is.

 

Körkép.sk/Fontos Vagy Mozgalom

 

Nyitókép: Fontos Vagy Mozgalom

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!