A látogatottságot illetően  Pozsony megye 2016 első negyedévében is tartja vezető szerepét. A pozsonyi régióba az év első három hónapja alatt összesen 250 ezer turista érkezett, ami 25 százalékos növekedést jelent a múlt év azonos időszakához képest. A látogatóknak köszönhetően a  pozsonyi régió az árbevételek rangsorában is az első.

 

„Pozsony megyébe 2016-ban 25 százalékkal több turista érkezett és töltött itt vendégéjszakát. Szlovákia keretein belül ez a legnagyobb növekedés, amivel megelőztük a Tátrát és más turisztikai területeket is.

 

A kerületen belüli legnagyobb növekedést Erdőhát (Malacka járás) érte el, mintegy 40%-os emelkedéssel. Ez az adat a vidéki járásokat tekintve rendkívül biztató, ugyanis az idegenforgalommal kapcsolatban gyakran hallani, hogy a turisták nem teszik ki a lábukat Pozsonyból“

 

nyilatkozta a mai sajtókonferencián a Pozsonyi Kerületi Önkormányzat elnöke, Pavol Frešo.

 

bsk
Sajtótájékoztató. Kép: BSK

 

 hirdetes_810x300  

A kerület tovább növelné a régió látogatóinak számát. 2016 első negyedévében a pozsonyi régióba 249 685 turista érkezett, kétharmaduk külföldi volt.

 

A turisták csábításának egyik lehetősége azoknak a tradícióknak a fokozatos felélesztése, amelyek az adott falura vagy városra jellemzőek. Ahogy Stomfának megvan a káposztája és a kiskárpátoki bora, úgy a pozsonyi Dévénynek megvan a saját ribizlibora, amelyn néhány év múlva a századfordulós hagyományát fogja ünnepelni.

 

csm_21-06-16-ribezlovy-devin%20%286%29_2cf1e09e18
Fotó: slovakia.travel

 

Többek között ez is az indítéka annak, hogy első alkalommal kerül megrendezésre a „Ribizlis Dévény“ fesztivál, amely már ezen a szombaton (július 16-án)  bemutatja a látogatóknak a helyi termelők ribizliborait, és más ribizlis készítményeit is. A rendezvény résztvevőinek így lehetőségük nyílik megkóstolni a különféle dzsemeket, szörpöket, fagylaltokat és kalácsokat.

 

„Különféle kísérő programok lesznek. A helyi farmerek vásárok keretében mutatják be hagyományos termékeiket, ahol saját kézzel készített portékákat is beszerezhetnek a fesztiválra látogatók. De lesz régiségvásár és biciklis találkozó is, mintegy 30 biciklistával, történelmi kerépkárokon.”

 

árulta el a rendezvény szervezője és a Pozsonyi Városszépítő Egyesület vezetője, Maroš Mačuha. Lesz piknik is a ribizliborával világhírnévre szerző Sonntaga úrral. A zenekarok közül fellép a Lavagance, a Talkshow együttes is, de a punk rock stílusban játszó Lucifer is helyet kap a színpadon.

 

Kép: BSK

 

Körkép.sk

Nyitókép: cseh-busz.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!