Ahhoz, hogy a nyári üdülést víz mellett élvezhessük, nem kell több száz kilométert utaznunk a tengerparthoz. Vegyük szemügyre a legnépszerűbb helyeket és nyári programokat a legnagyobb és legismertebb tavaknál idehaza és a szomszédainknál.

 

A higiénikusok Szlovákiában mintegy 20 természetes strandfürdőt és 60 természetes vízfelületet tartanak felügyelet alatt. A működéshez szükséges engedélyt közülük eddig 15 természetes strandfürdőnek sikerült megszereznie.

 

Nagyon sok fürdő szervezetlen üdülőközpontnak számít, ugyanis nem rendelkeznek sem úszómesterrel, sem üzemeltető személlyel, aki felelősséget vállalna az egész területen a rendért és a biztonságért. Ennek ellenére a perzselő forróságban nagyon sok tó közkedvelt a turisták körében.

 

 hirdetes_300x300  

A Közegészségügy Hivatal honlapján megtalálható a teljes lista a látogatható vízfelületekről és vizük állapotáról.

 

Szentmária-víztározó (Liptovská Mara)

 

Szlovákia legnagyobb víztározója a közép-szlovákiai Liptószentmiklós mellett helyezkedik el 27 km²-en. Az 1969-es kiépítésekor 4 000 embert kellett kitelepíteniük és 13 falvat kellett elárasztaniuk.

 

A legkeresettebb Liptótarnóc (Liptovský Trnovec), a víztározó északi részén elhelyezkedő strand, ahol a turisták számára széles körű választékot kínálnak a különböző vízi látványosságok.

 

4bd7309de9e929ec6e43dda2df08316e
Fotó: pinterest.com

 

Az üdülni vágyók körében a legkedveltebb strandok a Szentmária-víztározó északi és nyugati részén találhatók. A parttól néhány méterre fellelhető a szielnici (Liptovská Sielnica) kemping is, valamint a Szent Mária-templom, ahonnan festői kilátásban lehet részünk a víztározóra

 

Széles-tó (Zemplínska šírava)

 

A híres zempléni Széles-tó a 90-es években nagy slágernek számított a szomszédos csehek körében. Napjainkban újra nagy népszerűségnek örvend nemcsak a csehek, hanem a szlovákiaiak között is.

 

A Szentmária-víztározó után Szlovákia második legnagyobb víztárolója, amely Kelet-Szlovákiában, a Vihorlát-hegység és Kelet-szlovákiai-síkság között terül el. A víztározó megépítése 1961-ben kezdődött és négy évet vett igénybe.

 

1372091679_zemplinska-sirava-1
Fotó: slovakia.com

 

A fiatalok körében a leglátogatottabb helységek közé tartozik Kamenec, melyéjjelekbe nyúló rendezvényeiről híres, valamint a felújított amfiteátrumáról, ahol hétvégenként filmvetítésre és fellépésekre kerül sor.

 

Bacsófalvi-bányató, Selmecbánya (Počúvadlianske jazero, Banská Štiavnica)

 

A bányászok remekműveinek számító selmeci bányatavakon kívül egykoron vízművet is sikerült felépíteniük. Hatvan, egymással összeköttetésben lévő víztároló szolgáltatta az energiát a virágzó bányászatnak. Annak ellenére, hogy Selmecbánya környékén már nincs bányászat, a bányatavak mégis messzi földön híres üdülőközpontnak számítanak.

 

23
Fotó: omad.sk

 

Napjainkban 24 bányató áll a turisták rendelkezésére, melyek festői szépségükkel olvadnak bele a környezetben. Köztük a legismertebb, legnagyobb és leglátogatottabb a Bacsófalvi-bányató. Ha valaki már látta ezt a tavat, egyet fog érteni abban, hogy tényleg a „legszebb”. A környékén lehetőség van fürdésre, csónakázásra, étkezésre és elszállásolásra.

 

077_BS_Sitno
Fotó: banskastiavnica.travel

 

Amennyiben előnyben részesítik a turisztikát, akkor a Bacsófalvi-bányatótól 1,5 órás túrára megtekinthető a Selmeci-hegység legendás csúcsa, a Szitnya. Itt található az egyik legöregebb európai kilátó, amely májustól szemptemberig várja a látogatókat.

 

Napos-tavak, Szenc (Slnečné jazerá, Senec)

 

A 19. században a Pozsony–Galánta vasútvonal megépítéséhez szükséges kavicsok kikotrása során keletkezett a művileg kialakított tó. Természetes fürdőként 1919-ben nyitotta meg kapuit, amikor a szenci strandot a „Szlovák Tahiti” névvel illették.

 

1372091007_slnecne-jazera-1
Fotó: slovakia.com

 

A 100 hektáros területen elhelyezkedő turisztikai központ északi és déli részre tagolódik.  Az élénk és zajos északi rész főleg a fiatalok számára ajánlott, míg a déli részt inkább a kisgyermekes családok és idősek részesítik előnyben.

 

A közelben található: aquapark, Méhészeti Múzeum (Királyfa – Kráľová pri Senci), szibériai tigrisek számára kialakított oázis (Egyházfalva – Kostolná pri Dunaji), borospincék Modorban és Bazinban, valamint a vöröskői vár.

 

Fertő-tó, Ausztria (Neusiedler See)

 

Viszonylag közel, 60 km-re Pozsonytól, az osztrák–magyar határon található a Fertő-tó, amely Ausztria legnagyobb tava, enyhén sós ízzel.

 

ferto-vagy-ferto-to
Fotó: nyest.hu

 

Annak ellenére, hogy az egyik oldaláról nem lehet átlátni a másikra, a part közelében a mélysége csupán 1–1,5 méteres. Ezért  úszásra nem, de fürdésre alkalmas.

 

A 2015-ös statisztikák alapján Ausztriába 21 000 szlovákiai turista utazott. A Fertő-tó közelében a leglátogatottabb helyek közé Podersdorf am See, Illlmitz, St. Martins Therme & Lodge, Rust és Mörbisch tartozik.

 

Balaton, Magyarország

 

A „magyar tenger”-nek is nevezett Balaton Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava, amely 77 kilométeres hosszan húzódik. Az év 70 napjában a hőmérséklet 25 °C fölé emelkedik, így a hasonlóan meleg vízzel ötvözve kellemes helyet biztosít az üdülésre.

 

en.wikipedia.org
Fotó: ilovebalaton.hu

 

A Balaton északi és déli partja jelentős mértékben különbözik egymástól. Míg az északi részen 30–50 méter után már nem érünk le a víz aljára, addig a déli részen 500 méter gyaloglás után a víz magassága alig éri el a fél métert. A Balaton északi része ezért főként a jó úszóknak, míg a déli része a kisgyermekes családoknak ajánlott.

 

Magyarországot tavaly 9 ezer szlovákiai turista választotta nyaralási célpontjául.

 

Hévíz, Magyarország

 

A Balatonhoz közeli Hévízen található a világ legnagyobb természetes tava, amely napjainkban a szlovákiai turisták számára is egyre látogatottabb. A Hévízi-tó a legnagyobb, olyan biológiailag aktív gyógyvíz a világon, ahol a forró és a hideg forrásvíz egyaránt keveredik.

 

bukfurdo-sarvar-heviz-kehida-madarsko-96446
Fotó: destinacie.sk

 

A 410 literes másodpercenkénti vízhozam mellett a tó vize három nap alatt teljesen kicserélődik. Így a feltörő víz hőmérséklete a forrásnál 38,5 oC, míg a tó hőmérséklete 24–38 oC között ingadozik.

 

Essen a választás Szlovákiára, Magyarországra vagy Ausztriára, a felsorol és bemutatott tavak mellett a nyári főszezonban mindenki megtalálhatja a neki megfelelő pihenési formát.

 

Forrás: aktuality.sk

Nyitókép: janskadolina.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!