Világszínvonalú légiparádénak lehettek tanúi azok, akik augusztus 6-án kilátogattak Csilizpatas (Dunaszerdahelyi járás) határába, a Csemadok helyi alapszervezete által megszervezett fesztiválra.

 

A főszervezők nem bíztak semmit a véletlenre, így minden odalátogató találhatott magának kedvére való szórakozási lehetőséget: a légibemutatók között kultúrműsorokat láthattak az erre a célra felállított színpadon, de más érdekes programokat is biztosítottak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

A szervezők fontosnak tartották,hogy elsősorban a helyi és környékbeli tehetségek léphessenek színpadra, így a közönséget Ladacsi Mónika, Ábrahám Imike, Lentulay Krisztián, a Csilizcsirip néptánccsoport, a kid Dance moderntánccsoport, László Enikő, a Közkincs együttes és Gyurcsík Tibi szórakoztatta. A kulturális blokkok közötti időt pedig sétarepüléssel is ki lehetett tölteni.

 

 hirdetes_400x285  
IMG_4445
A helyi Csilizcsirip néptánccsoport, fotó: körkép.sk

 

 

Hajmeresztő mutatványok, világszínvonalú bemutató

 

Vári Gyula,  Jak 52-es géppel érkezett, és kápráztatta el a közönséget sokszor hajmeresztő figurákkal, Filipovics Attila autogyro bemutatót tartott, bemutatkozott a dunaszerdahelyi modellező klub és lehetőség nyílt sétarepülésekre is.

 

IMG_4401
Vári Gyula és a JAK 52-es, fotó: körkép.sk

 

A nap fénypontja, Besenyei Péter műrepülő világbajnok légibemutatója volt, aki a tőle megszokott eredetiséggel jelent meg a közönség feje felett, és tartott – az erős szél ellenére is zseniális és hihetetlenül látványos – világszínvonalú bemutatót. A rendezvényre Corvus Racer 540-es gépével érkezett, melyet kimondottan neki készítettek, minden milliméterét rászabták a magyar versenyzőre, aki a múlt hónapban vonult vissza a versenyzéstől (szerencsére csak attól).

 

Besenyei "csendesen berobogott" a közönség feje felett, fotó: körkép.sk
Besenyei „csendesen berobogott” a közönség feje felett, fotó: körkép.sk

 

A kommentátor Nagy Jenő „Zsenya”, nyugdíjazott vadászpilóta és repülőoktató jóvoltából a közönség folyamatosan kapta az információkat arról, hogy Besenyei éppen milyen figurát mutat be, illetve hogy egyik-másik mutatványnak mi lehet a buktatója, mire kell odafigyelnie a pilótának végrehajtása közben.

 

Az ötletgazda

 

Darnai Bálint főszervező, a Csemadok Csilizpatasi Szervezetének elnöke a Körkép.sk kérdésére elmondta, hogy a légibemutató ötlete körülbelül egy évvel ezelőtt vetődött fel egy sárkányrepülős repülés után, mikor az Kuhn Zoltán oktatónak felvetette, hogy jó lenne megnézni Csilizpatast felülről.

 

A sárkányrepülős ötlet gyorsan légiparádévá és egész napos rendezvénnyé nőtte ki magát, a műrepülés világbajnokaival megtűzdelve, és sikerült elhívni Vári Gyulát és Besenyei Pétert a csilizközi faluba.

 

Besenyei Péter (középen) a kommentátor Nagy Jenő "Zsenya" (balról) és a főszervező Darnai Bálint (jobbról) társaságában, fotó: körkép.sk
Besenyei Péter (középen) a kommentátor Nagy Jenő „Zsenya” (balról) és a főszervező Darnai Bálint (jobbról) társaságában, fotó: körkép.sk

 

Darnai Bálint elmondása szerint az egész napos rendezvényen mintegy 2000 érdeklődő fordult meg. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy a pilótáknak csupán annyi volt a kikötése, hogy biztosítsanak megfelelő helyszínt a fel- és leszálláshoz, illetve szerezzék be a szükséges engedélyeket.

 

Folytatásról egyelőre még nem gondolkoznak a szervezők, ez még, mint mondták, a jövő kérdése, viszont a sok pozitív visszajelzés miatt valószínűnek tartják a folytatást.

 

Önerőből, szponzorokkal

 

A Csemadok ASZ elnöke azt is elmondta, hogy az egész rendezvény nem jöhetett volna létre a szponzorok segítsége nélkül, hiszen minden anyagi és nem anyagi jellegű támogatás helyi és környékbeli magánszemélyektől, cégektől és vállalkozóktól érkezett.

 

 

Körkép.sk

Képek: Körkép.sk

 

Képgaléria:

 

IMG_4539

IMG_4527

IMG_4610

IMG_4383

IMG_4381

IMG_4368

IMG_4615

IMG_4616

IMG_4622

IMG_4628

IMG_4638

IMG_4657

IMG_4663

IMG_4664

IMG_4224

IMG_4670

IMG_4667

IMG_4666

IMG_4665

IMG_4675

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!