Nagy-Britanniának két éve van arra, hogy kilépjen az EU-ból. Amíg erre nem kerül sor, mindenképpen ajánlatos egy utazást lebonyolítani a szigetországba, azon belül pedig Londonba. Az összefoglalóból kiderül, hogy mit érdemes megnézni Londonban annak, aki a bakancslistájára helyezi ezt a várost.

 

A Brexit hatása

 

A brit választók 2016. június 23-án megszavazták Nagy-Britannia és Észak-Írország kilépését az EU-ból. Nemcsak Európát érte sokként ez az eredmény, hanem a Brit-sziget lakóit is.

 

 hirdetes_810x300  

 

Ennek a népszavazásnak a köszönhetően Nagy-Britannia egysége veszélybe került, ugyanis Skócia és Észak-Írország függetlenségi népszavazást szeretne tartani, illetve Észak-Írország esetében az Ír Köztársasághoz való csatlakozást rebesgetik. Mindenesetre a brit választók döntése jelentős mértékben befolyásolni fogja az életet mind Nagy-Britanniában, mind pedig Európa más részein.

 

5caf7d4b485bc56ed16587ae1c8571dd
Fotó: pinterest.com

 

A politikai, gazdasági és a pénzügy szférán kívül a Brexit hatással lesz az idegenforgalomra is. Az országnak két év áll a rendelkezésére ahhoz, hogy elhagyja az Európai Uniót, de a pontos időpontot sem a brit kormány, sem az európai politikai elit nem tudja meghatározni.

 

 

Az, hogy mi változik az utazók számára, még nem világos

 

 

Mindenesetre azzal számolni lehet, hogy az utazás Nagy-Britanniába nem lesz olyan zökkenőmentes, mint amilyen eddig volt. Vajon bevezetik-e az utazáshoz szükséges vízumot az EU tagjainak? Esetleg drágulni fognak a repülőjegyek, a külföldi hívások árai, vagy éppenséggel a betegbiztosítás? Arra vonatkozóan, hogy miről sikerül a brit és az európai politikusoknak megegyezni, hagyjuk magunkat meglepni.

 

Tower_Bridge_(sunset)
Fotó: wikipedia

Az, ami már most biztos, hogy a Brit-szigeteken az angol font 20 százalékos esést mutat az euróval és a dollárral szemben. Ez a Nagy-Britanniába érkező turisták számára kedvező, hiszen a bevásárlás során jóval kevesebb összeggel fogyatkozik meg a pénztárcájuk. A turistákkal ellentétben azonban a britek kedvezőtlen helyzetbe kerültek, ugyanis font esése után a külföldi nyaralások iránt nagymértékben csökkent az érdeklődés.

 

 

Mi jó tanácsként azt javasoljuk, hogy amíg tehetik, látogassák meg Európa egyik legszebb fővárosát. Ehhez kínálunk egy remek útikalauzt és ajánlót.

 

 

Az Oxford Street a kedvencek között szerepel

 

 

Az Egyesült Királyság fővárosa a világ leglátogatottabb városai közé tartozik.

 

 

London a turisták számára számtalan történelmi és kulturális látványosságot kínál, emellett pedig a „shoppingolás” kedvelőinek is remek feltételeket nyújt, főként a font gyengülése után. Az ikonikus Oxford Street-béli bevásárlások a szlovákiai turisták körében is nagy sikernek örvendnek, kiváltképp a nagy árengedmények idején.

 

5245oxford street
Fotó: pinterest.com

 

A néhány kilométer hosszú utcát a bevásárló központok és a világmárkákat fémjelző butikok kavalkádja alkotja. Az utca történelmi jelentőségének bizonyítéka, hogy már a 18. században is jelen volt a londoni polgárok életében, sőt a Selfridges áruház már több mint száz éve szolgálja ki a vásárlóit.

 

 

Amennyiben el szeretnénk kerülni az Oxford Street hömpölygő tömegét, válasszuk a Westfield áruházat. Megközelítőleg itt is ugyanazokat a márkákat és boltokat találjuk meg mint az Oxford Streeten, csak kevesebb emberrel.

 

 

Harrods, a luxus jelképe

 

 

A másik közkedvelt hely a bevásárlások számára a Camden Town és a Portobello Road piac, ahol a kézzel varrott öltözékek színes skáláját vonultatják fel az érdeklődők számára.

 

 

Hogyha a valódi luxust is szeretnénk kipróbálni és átélni, akkor látogassunk el a Harrods áruházba, amely a világ leghíresebb plázái közé tartozik. A vásárlók igényeiről mintegy 5000 alkalmazott gondoskodik, emellett pedig úgy hírlik, hogy ebben az áruházban mindent megtalálunk, amire csak éppen gondolni merünk.

 

9303a0b87fc9f5486a80b23849f4d4ce
Fotó: pinterest.com

 

Abban az esetben, ha nem a bevásárlás miatt látogatunk el Londonba, akkor sincs miért keseregni, hiszen felfedezhetjük a város legszebb és legismertebb nevezetességeit.

 

 

Történelmi emlékek, amiket muszáj látni

 

 

A városnézést kezdhetjük rögtön őfelsége, II. Erzsébet rezidenciájánál, a Buckingham-palotánál, amely a királyi család hivatalos rezidenciája, illetve a jelentős állami események helyszínéül is szolgál.

 

 

Anglia kultikus várát, a Towert a Temze folyó északi partjánál tekinthetjük meg. Nyolc évszázadon keresztül börtönként szolgált. Napjainkban pedig a legnagyobb attrakciónak a koronázási ékszerek kiállítása számít. Pár lépésre a vártól megfigyelhetjük a világ egyik leghíresebb hídját, a Tower Bridge-et. A Temze egyik gyöngyszemeként popmás látványt nyújt az egész városra.

 

2491b9d7cc861a53b688fa117285d278
Fotó: pinterest.com

 

Megismételhetetlen és elfeledhetetlen látványban részesülhetünk, ha teszünk egy kört London újkori szimbólumán, a London Eye-on. A Temze déli partján elhelyezkedő 135 méter magas óriáskeréken 32 kabin várja a látogatókat azzal a céllal, hogy egy életre szóló élményt garantáljon.

 

 

A Temze folyó melletti további csodálatos épületek közé tartozik az angliai parlament – a Westminster-palota és a Big Ben a Westminster-apátsággal. A városnézés következő állomásaként ajánlatos a város legmagasabb pontján elhelyezkedő Szent Péter-székesegyházat is megtekinteni. Az impozáns katedrális nemcsak a és lenyűgöző kupolájáról híres, hanem arról is, hogy itt tartják a királyi esküvőket és a temetéseket.

 

45e0d43aaefefb7f2b06fc63cac44627
Fotó: pinterest.com

 

 

Egy jó múzeummal sosem nyúlhatunk mellé

 

 

London a múzeumkedvelők számára sem okoz csalódást, ugyanis itt található a világ egyik legismertebb múzeuma, a Brit Múzeum (British Museum), de a Természettudományi Múzeum (Natural History Museum) is pompás kiállítást kínál a világ értékes élőlényeiről, a dinoszauruszoktól kezdve a több millió esztendős bogarakon át.

 

 

A találkozók és a pár perces pihenők legalkalmasabb helye pedig nem is lehetne más, mint a Hyde park. Ez a nyilvános park a béke oázisának számít a lüktető és forgalmas nagyváros kellős közepén, ahol teljes nyugalomban etethetjük a kacsákat és a hattyúkat.

 

c4e12caefe7167db7580c5a65c8b19d2
Fotó: pinterest.com

 

London központjában található továbbá a Trafalgar tér, melynek szimbóluma Nelsom-emlékoszlop a négy hatalmas oroszlánnal a talpazatnál. Emellett ezen a téren lelhető fel a Nemzeti Galéria (National Gallery), ahol Nyugat-Európa leghíresebb festményei kerültek kiállításra a 13. századtól egészen a 19. századig.

 

 

London az igényes nézőt is boldoggá teszi

 

 

Ha Londonban járunk, akkor a műemlékeken és a bevásárláson kívül látogassunk el színházba, koncertre van éppenséggel egy jó musicalre. Az egész londoni ottlét egy teljesen más dimenzióba helyeződik át, ugyanis a minőségi kulturális események és a remek árak az igényes nézőt is boldoggá teszik.

 

7aa23e28db35fc0eb9fda9d96d3f9fbf
Fotó: pinterest.com

 

A kulturális helyszínek közül mindenképpen érdemes ellátogatni a Shakespeare színházába, a Globe-ba, a világhírű Királyi Operaházba, vagy a éppenséggel a Royal Albert Hall-ba.

 

 

Londont nemcsak látni kell, hanem átélni, és a saját bőrünkön tapasztalni.

 

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: tremendouswallpapers.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!