Bauer Edit elismert felvidéki magyar politikus 10 éven át (2004-2014) volt az MKP képviselője az Európai Parlamentben. A felvidéki magyar közösség jog- és érdekérvényesítése, különösen az emberi jogok védelme, valamint a nők helyzetének javítása terén végzett elkötelezett munkája elismeréseként 2016. március 15-én átvehette a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét. A politikus asszony augusztus 30-án ünnepli 70. születésnapját.

 

The Parliament magazin 2012-ben az év képviselőjének választotta meg 

A brüsszeli székhelyű The Parliament magazin a 2012-es év képviselőjének kiáltotta ki Bauer Editet. A szlovákia magyar politikus a MEP AWARDS 2012 versenyben a “Nemek közötti egyenlőség” kategóriában vitte el a pálmát, ahol két másik képviselőtársával, egy finn és egy svéd képviselővel versengett. A díj a képviselő asszony munkájának elismerése, elsősorban a bérszakadékról szóló beszámolója által kiváltott pozitív fogadtatás eredménye, melyet a szakma nagyra értékelt. A jelentés fő hozadéka az a 9 pontban megfogalmazott ajánlás-csokor, amely konkrét javaslatokat tartalmaz a nők és férfiak közötti bérszakadék felszámolására.

 

Pályafutása

1968-ban végzett a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetemen. Ezután társadalomkutatással foglalkozott. 1980-ban szociológiából szerzett kandidátusi oklevelet (CSc.). 1990 és 1998 között a Szlovák Nemzeti Tanácsban képviselő az Együttélés Politikai Mozgalom színeiben. 1998-tól a Munka-, Szociális és Családügyi Minisztérium államtitkára volt. 2002-től az MKP parlamenti képviselője. 2004-től EP-képviselő az Európai Néppárt frakciójában. 2014 novemberében az MKP helyi önkormányzati képviselőjévé választották Somorján, a Lakás-, szociális és egészségügyi szakbizottság elnöke lett.

 

 hirdetes_810x300  

 

 

baueredit.sk, mkp.sk, wiki, körkép.sk, teraz.sk

Nyitókép: somorja.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!