Az alábbi, alig nyolcperces dokumetumfilm a Székely Nemzeti Tanács megrendelésére készült és a székely népet, székelységet mutatja be. A kisfilmben székely helytörténészek, történészek, művészek, egyetemi tanárok beszélnek a helyi társadalom összetartó erejéről, a székelykapu eredetéről, az önrendelkezésről, a hitről, a székelyek tudásáról és a hazaszeretetről.

 

Mindenkinek ajánljuk.

 

A nyugati keresztény civilizáció legkeletibb népe vagyunk.

 

hangsúlyozza Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

 hirdetes_300x300  

 

A székelység megtelepedése sikertörténet. Az a székely történelem kulcskérdése, hogyan tudta megőrizni a 12. századtól napjainkig a többségét Székelyföldön.

 

-fogalmaz Egyed Ákos, történész.

 

 

Ha sikerült az őseinknek sokkal nehezebb törtenelmi helyzeteket túlélni anélkül, hogy elmenekültek volna innen, akkor valószínű, hogy nekünk is kell sikerüljön, mert mi se vagyunk tehetségtelenebbek, mint az őseink. De csak akkor tudjuk ezeket a képességeinket érvényre juttatni, ha ennek a tudatában vagyunk.

 

-vall a videóban Balázs József, festőművész.

 

A székelység esélyei ebben a világban  abban rejlenek, hogy a modernizáció megkésett a Székelyföldön. Még léteznek modernizáció előtti kulturális elemek. Az összefogás intézménye.

 

– mondta Kolumban Gábor, egyetemi tanár.

 

 

Nekünk két fontos dolgunk van, amit tőlünk senki nem tud elrabolni, s ami záloga annak, hogy megmaradhassunk. Székely önrendelkezésünket is visszaszerezhessük, kiteljesíthessük: a Hitünk és a Tudásunk.

 

– teszi hozzá Heszmann Pál, helytörténész.

 

 

Az autonómia akkor fog jönni, amikor kívülről kimondják: „te, ezek autonómok”. Mert úgy viselkednek, úgy élik az életüket, hogy oda kétség nem fér, hogy talpraesettek, igazságosak, egyenesek. Mások. 

 

– állapítja meg Molnár Judith, vidékfejlesztő.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: Székelyföld c. kisfilm pillantkép

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!