Október végétől, baj esetén már Felvidékről is hívható telefonon a magyar nyelvű lelki elsősegély. A minimálisnak számító helyi tarifával hívható szolgáltatás a 0904 500 338-as (T-Mobile) és a 0918 500 333-as (Orange) számokon érhető el és névtelenül vehető igénybe.

 

A  felvidéki magyarok hívásait egy különleges technikai berendezés segítségével díjmentesen fogadják Magyarországon, ahol jelenleg 500 önkéntes dolgozik a segélyközpontokban. A segítők komoly tapasztalattal rendelkeznek a mentálhigiénés prevenció, a lelki egészség védelme, a krízis-intervenció és az öngyilkosságok megelőzése területén.

 

Azt, hogy az anyanyelven nyújtott lelkisegély-szolgáltatásra már rendkívül nagy szükség volt, a Carissimi Nonprofit Alap 2015-ös kutatása is megerősíti. A felmérési eredmények arról tanúskodtak, hogy krízishelyzetben a szlovák nyelven rendelkezésre álló szociális szolgáltatásokat a családok többsége nem tudja igénybe venni.

 

 hirdetes_300x300  
lol
forrás: Facebook

 

Szakmai kérdésekben több szakértő is segíti a munkát: Buza Domonkos, a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének szakmai alelnöke; Németh Gabriella, Pozsony megye önkormányzatának alelnöke; Bauer Edit, közgazdász – szociológus, szakpolitikus, dr. Rácz Jolán, református lelkész, a Diakónia Reformata nonprofit szervezet volt elnöke; Puss Sándor SJ, jezsuita szerzetes, a Jóindulat Polgári Társulás elnöke, Tóth Erika, a Carissimi Nonprofit Alap elnöke, valamint Pásztor Csaba, a Mátyusföldi Nagycsaládos Egyesület elnöke. A szolgálat tevékenységének koordinátora Hideghéthy Andrea, a SZAKC munkatársa.

 

Buza Domonkos, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének (LESZ) szakmai alelnöke a Felvidék.ma-nak elmondta:

 

„Magyarországon 1970 óta működik a szolgálat és a felvidéki magyarok hívásait egy különleges technikai berendezés segítségével további költségek felszámolása nélkül fogadjuk a LESZ rendszerében, ahol jelenleg 500 önkéntes dolgozik tizennyolc központban. A lelkielsősegély-telefonszolgálatok szerepe a modern társadalmakban nagyon fontos, mert a lelki problémák és megbetegedések számaránya egyre növekszik. A szolgálat célja, hogy a kritikus helyzeteket megelőzzük, a bajba jutott embert hozzásegítsük problémái megoldásához”.

 

Fontos lépésnek vagyunk ma tanúi”- fogalmazta meg Bauer Edit szakpolitikus, szociológus a találkozón. Hiánypótlónak, szükségesnek és rendkívül fontosnak tartja a friss kezdeményezést. Mint mondta, régi adósságunkat törleszthetjük  a magyar nyelvű telefonos elsősegélyszolgálattal, annak ellenére, hogy a törvény nem írja elő ezt a fajta segítségnyújtást az önkormányzatoknak, mégis emberi kötelességünk lenne segíteni. Megemlítette azt is, hogy bár Szlovákiában számos hasonló jellegű, lelkisegélyt nyújtó telefonszám létezik, a köztudatba mégsem jutott el.

 

A LESZ és SZAKC ( Szövetség a Közös Célokért ) hosszú távú célja az, hogy a Felvidéken is létrejöjjön egy olyan önkéntesekből álló ügyelői csoport, amely be tud kapcsolódni a magyarországi szolgálat munkájába. A segítségre szoruló embereknek biztonságot szeretnénk jelenteni” –fogalmazta meg a szolgálat küldetését Pogány Erzsébet, a SZAKC vezetője.

 

Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, a megértő magyar szó: már nincs egyedül a bajban!
Ha bajban van, ha kétségbeesésében egy kívülálló személy névtelen segítségére van szüksége, hívja a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálatot! Éjjel-nappal, magyar nyelven fogadjuk hívását!

 

0918 500 333 (Orange)
0904 500 338 (T-Mobile)
A hívás nem emelt díjas.

 

forrás: felvidek.ma , rozsnyovidek.sk
borítókép: Facebook

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!