Múlt szombaton igazi nemzeti és futballünnep központja volt Dunaszerdahely és a DAC-stadion. A felvidéki magyarság, és talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a magyarországi szurkolók, internetezők is valóságos ünnepnek élték meg a DAC-Trencsén meccset, és az azt körülölelő óriási felhajtást.

 

Jóformán két napig mást sem láthattunk a magyar nyelvű sajtóban, mint hogy hogyan szólt a Nélküled, a Magyar és a Székely Himnusz Dunaszerdahelyen, miként dobbant egyszerre, egy helyen hétezer magyar szív.

 

 

 hirdetes_810x300  

Vannak, akik az új stadion politikai vetületét vették górcső alá, sokan mégis úgy érzik, hogy a stadion avatása és az emlékezetes meccs sokkal inkább a foci és a nemzeti összetartozás jóleső érzése volt.

 

De miként látta kívülről mindezt a szlovák sajtó?

 

A VIP-elit

 

Természetesen mindenkinek szemet szúrt a VIP szektorban összegyűlt hírességek sora. A legtöbb helyen megemlítették, hogy Orbán Viktor nem hivatalos látogatást tett a csallóközi városban, kiemelve, hogy nagy támogatója a focinak – és nem csak Magyarországon, de nálunk is (lásd. a DAC Akadémia nagyvonalú támogatását).

 

Szemet szúrt a sajtónak az is, hogy Világi Oszkár vendégként üdvözölte köreiben Vladimír Poórt, aki a Spartak Trnava mecénása, egyike a 30 leggazdagabb szlováknak. Ugyancsak feltűnő személyiség volt Ivan Kmotrík, aki szintén az említett toplista élvonalába tartozik, és mindemellett a Slovan futballklub tulajdonosa.

 

A Spartak Trnava stadionja – jelenleg a legnagyobb szlovákiai stadion, az állam 13 millió euróval dotálta az építését, forrás: pluska.sk
A Spartak Trnava stadionja – jelenleg a legnagyobb szlovákiai stadion, az állam 13 millió euróval dotálta az építését, forrás: pluska.sk

 

A különbség Poór, Kmotrík és Világi között elsősorban annyi, hogy a Spartak és közvetve a Slovan is nagyságrendekkel nagyobb támogatást kapott a szlovák államtól stadionépítésre, mint Világi és a DAC.

 

Ivan Kmotrík és az épülő Nemzeti Stadion vizualizációja – az állam 27,2 millió euróval támogatja be az építését, egyben a Slovan otthona is lesz, forrás: sport24.aktualne.atlas.sk
Ivan Kmotrík és az épülő Nemzeti Stadion vizualizációja – az állam 27,2 millió euróval támogatja be az építését, egyben a Slovan otthona is lesz, forrás: sport24.aktualne.atlas.sk

 

Lényegretörőbb cikket közölt a stadion-avatásáról az aktuality.sk – a második legolvasottabb szlovák hírportál. Tényekre szorítkozva említést tett a VIP-szektorban megjelent Menyhárt Józsefről (MKP) és Bugár Béláról (MOST-HÍD) is.

 

A cas.sk újságírójának Orbán látogatásáról eszébe jutott Sólyom László 2009-es incidense a Szlovák Kormánnyal, mikor is nem engedték át a határon Komáromba a Szent István szobor leleplezésére. Bár a külügyi tárca szóvivője szerint – írja a lap – napjainkban már nem okoz gondot, ha külföldi politikusok tesznek magánlátogatást Szlovákiában.

 

A szlovákiai magyarok fővárosa és a Fidesz

 

A leghosszabban, és talán a legmegosztóbban a DennikN cikkezet a stadionavatóról. Peter Morvay kommentárban írt Világi Oszkár vendégeiről, többek között a magyarországi 444.hu-ra hivatkozva.

 

Morvay szerint Dunaszerdahely egyértelműen a felvidéki magyarság fővárosa. Bár színháza, egyeteme és történelme miatt Komárom is pályázhatna erre a címre, nagyfokú asszimilálódása miatt lemarad a Pozsonyhoz jóval közelebb fekvő, politikai központként is működő várostól.

 

forrás: cas.sk
Tényleg mindenki itt volt…?, forrás: cas.sk

 

A DAC ugyanakkor több mint futballklub, a felvidéki magyarság egyik alappillére, ezért is kezelte mindenki a 2008-as szurkolóverést az egész magyarságot ért támadásként – vélekedik Morvay.

 

Morvay a DAC szimbolikus jelentésének mintájaként tekint Világi Oszkárra is, akit, mint írja, megtestesült ördögként kezel a magyarság, Bugár szürke eminenciásának tartva őt. De amióta a DAC mecénásaként lép fel, azóta sokat javult népszerűsége.

 

Morvay is kiemeli Orbán Viktor jelenlétét a DAC Arénában, de leginkább politikai vonzatait hangsúlyozza az eseménynek. Szerinte a Fidesz azért támogatta a DAC Akadémiát, hogy erősítse szélsőséges politikáját, valamint Orbánéhoz hasonló stratégiát követ a Smer és az SNS is, éppen ezért várható a Fico- és Orbán-kormány közötti együttműködés jelentőségének növekedése, amelynek Világi, Poór és Kmotrík voltak a jelképei a DAC tribünjén.

 

 

Körkép.sk/KL

Nyitókép: fcdac.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!