Érdekes szempontokból mutatják be és ábrázolják Európát az alábbi térképek. Vízrajz, legmagasabb épületek, legkedveltebb autómárkák és globális felmelegedés. 

 

  1. Így nézne ki Európa, ha elolvadnának a jégsapkák. Nincs többé Hollandia, sem Dánia, csaknem eltűnne a Baltikum, megfogyatkozna Németország és Lengyelország, de még Románia is. Mi a Kárpát-medencében biztonságban lennénk.

 

fcbktkpturbxy9iztc1ntdiyznjnjlhodg0yjmzywy2zdnlmzqwyjq0zc5wbmerlqlnamwawsm_olvadas
Forrás: noizz.sk

 

  1. Az egyes országok leggazdagabbjai egy térképen az általuk birtokolt cégóriás nevével együtt. Szlovákiában Ivan Chrenkot tüntették fel a térkép alkotói és az általa alapított HB Reavis cégóriást. Magyarország esetében Demján Sándort, a TriGránit alapítóját nevezték meg a legvagyonosabbként, Csehországban pedig Petr Kellnet, a Česká pojišťovna tulajdonosát. Németországban a Lidl kiskereskedelmi üzletlánc vezérigazgatója, Dieter Schwarz a leggazdagabb – a térkép szerint.

 

92xktkpturbxy8ynwzmzgq5zdzkyzu4ywu1yjgyyjg0mwmyogm1owe2ny5wbmerlqlnamwawsm_gazdagok
Forrás: noizz.sk

 

 hirdetes_810x300  
  1. Hol melyik autómárka a legnépszerűbb? A Škoda autók egyértelműen tarolnak Közép-Európában, ezekből értékesítettek a legtöbbet Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában Magyarországon, illetve Bosznia-Hercegovinában is. Németország, a Benelux államok, Ausztria, Norvégia, Finnország és Fehéroroszország pedig a VW-re esküszik. Oroszországban mi más lenne a favorit, mint a Lada, Olaszországban pedig a Fiat.

 

xiktkqturbxy8wnwywztnjyjg1yzg3n2mxzdk2zjuxnty3mwrjogrkys5qcgvnkzuczqjsamld_autok
Forrás: noizz.sk

 

  1. Európa 1000 lakosnál nagyobb települései. Kelet felé ritkulunk, illetve Szlovákia sem bővelkedik piros pontokban – Kárpátok karéja ide vagy oda…

 

usoktkqturbxy85yzc3zgjinjk2odqxywy0mdnizdm5m2u5zmrhngu2mi5qcgvnkzuczqjsamldtelepulesek
Forrás: noizz.sk

 

  1. Európa utolsó királyságai: Nagy-Britannia, Belgium, Hollandia, Dánia, Sévdország, Norvégia, Liechtenstein, Monaco, Vatikán, Andorra, Luxemburg, Spanyolország.

 

8m1ktkqturbxy9hzjjjnwqzndnjmtawyta5nzlkmjnlzwflytninjazmi5qcgvnkzuczqjsamld_kiralysagok
Forrás: noizz.sk

 

  1. Európa összes folyója egy térképen. Sajátos érhálózat, és jól mutatja a kontinens kivételes helyzetét.

 

1hgktkqturbxy9jyjrhzjywmgq5n2zjntljmgmyyjgwowninwu5mdkzns5qcgvnkzuczqjsamld_folyok
Forrás: noizz.sk

 

  1. Melyik országban ki hozza a gyermekeknek a karácsonyi ajándékot? Magyarországon a Jézuska, Szlovákiában a Mikulás. Egzotikus ajándékhozók is vannak, Törökországban például Noel Baba pakol a karácsonyfa alá – bár idén valószínűleg már kevesebb helyre hívták, mióta egyre többen kifogásolják a keresztény ünnepet.

 

pjrktkqturbxy81zmu4ndhkntc1nzg4ntzlntm0nzy0yzu0otm0ntnkzi5qcgvnkzuczqjsamld_ki-hozza-az-ajandekot
Forrás: noizz.sk

 

  1. Hol hány óra napsütésnek örülhetünk évente? Átmeneti zónában vagyunk, de van olyan országrész, ahol olyan kevés napfény érhet minket, mint a skandináv országokban. Dél-Szlovákia átlag 1600-2000 napsütötte órának örülhet egy évben. Magarország déli részén 2-2,5 ezer napsütöte óra is lehet.

 

cwmktkpturbxy8zmwqyywvmndhingjhywzim2i2mmqxoty2mdvhmdhmmi5wbmerlqlnamwawsm_napsutotte
Forrás: noizz.sk

 

  1. Országok a legmagasabb épületük szerint. Szlovákia legmagasabb épülete 318 méter, tőle 4 méterrel marad le Magyarország. Oroszország vezet 540 méterrel.

 

ggzktkpturbxy8xotq5y2iyntllmdizzjc3mtkwytkzmzvizwqyythjzi5wbmerlqlnamwawsm_legmagasabb
Forrás: noizz.sk

 

  1. Melyik ország mennyire hasznosít újra. A legrosszabbak közé tartozunk a magunk 9 százalékával. Az európai átlag 39 százalék.

 

wnoktkpturbxy9lzdc3ngqzztezywu5yzqzmzg4mza4ogy4zgq4ywvhyy5wbmerlqlnamwawsm_recycle

 

Noizz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Noizz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!