A heti drog, alkohol és cigaretta fogyasztás Laoszban mindössze 41,40 dollárba került (38,90 euró), míg  Japánban 1441,50 dollárba (1354 euró). A Bloomberg összeállított egy speciális fogyasztói kosarat a függőséget okozó árukból, és rangsorolta a világ országait annak ára szerint.

 

A Bloomberg fogyasztói kosarában helyet kapott az alkohol és a dohányáruk mellett az amfetamin, a kannabisz, a kokain és egyéb ópiátok.

 

Szlovákiában az említett függőséget okozó szerek fogyasztásának heti költsége nagyjából 250 euróba kerül, míg az átlagos havi bevétel nagysága 300 euró. Itt érdemes megjegyezni, hogy a heti bevételt az egy főre jutó GDP heti lebontásából számították ki – jó tudni, hogy átlagosan heti 300 euró értéket termelünk meg. Ha elfogadjuk a Bloomberg jövedelmszámítását, az azt jelenti, hogy Szlovákiában a függőséget okozó szerek heti költsége a heti bevétel 86 százaléka.

 

 hirdetes_400x285  
-1x-1_bloomber_vice_1
Forrás: Bloomberg.com
-1x-1_bloomber_vice_2
Forrás: Bloomberg.com
-1x-1_bloomber_vice_3
Forrás: Bloomberg.com
-1x-1_bloomber_vice_4
Globális Bűn-index a Bloombergtől. Első oszlop az USA viszonylatában mutatja a drogok árindexét, második oszlopban a heti jövedelem arányában mutatja a drogok árát, a harmadik oszlop a a tényleges árakat tartalmazza, a negyedik pedig az adott ország GDP-jének nagyságát fejenként és hetente. Forrás: Bloomberg.com

 

 

Ha a nemzetgazdasági átlagbért vesszük alapul, ami Szlovákiában 902 euró volt az elmúlt évben, ami heti 210 eurót jelent, akkor a függőséget okozó szerek költsége 20 százalékkal magasabb, mint a heti bevétel. Ezzel Szlovákia a hatodik legdrágább, vagyis 45. a sorban a Bloomberg 50 államot felvonultató listáján – és ez jó hír.

 

A környező országok közül Lengyelország a 42., Magyarország a 39., Csehország a 34. A  jövedelméhez mérten Luxemburgban lehet hozzájutni a legolcsóbban, Botswanában a legdrágábban. Abszolút számokban a legális és illegális drogok tekintetében a legolcsóbb országok Kongó (mindössze 19,1 dollár), Laosz, a Dominikai Köztársaság, Honduras és Peru. A legdrágábbak Norvégia (590 euró), Szingapúr, Finnország, Dél-Korea, az USA (nem egész 400 dollár hetente), Macao és Svédország.

 

800x-1_bloomberg_vice_report_com
Drogok ára a világban. Forrás: Bloomberg.com

 

A Bloomberg „bűn-felmérése” azonban nem tartalmazza a jogellenes magatartást, erőszakos bűncselekményeket, az illegális szerencsejátékot, vagy a prostitúciót. Kizárólag a legális és nem legális szerek árát rangsorolja. Ám ez önmagában is hatalmas bűnözési potenciált rejt magában.

 

A Fülöp-szigeteken több ezer kábítószer-függőt és kereskedőt végeztek ki a hatóságok a államfő (Duterte) utasítására. Thaiföldön egy kis adag marihuánna birtoklásáért is életfogytiglani börtönbüntetés jár.

 

Ezzel szemben a csomag részét képező cigaretta és alkohol, amelyek fogyasztása legális a legtöbb országban, nem a bűnözés mértékét, hanem a helyi adók nagyságát mutatja.

 

 

Bloomberg.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!