Ha Svájc, akkor a jólét, az Alpok és diszkrét bankok jutnak eszünkbe. Ez utóbbiak még 2015-ben indítottak egy honlapot, amelyre feltöltötték azok nevét, címét és születési évét, akik egykor náluk nyitottak számlát. Van belőlük bőven.

 

A bankok állítása szerint több mint 4000 gazdátlan vagy elfeledett bankszámlát tartanak nyilván, amelyeken legalább 500 svájci franknak megfelelő összeg található és legalább 60 évvel ezelőtt nyitották. A bankárok szerint ezek közül 2900 összértéke eléri az 52 millió svájci frankot (48,5 millió euró).

 

A számlatulajdonosoknak vagy azok leszármazottainak legfeljebb 5 évük van arra, hogy jelentkezzenek jogos tulajdonukért, ellenkező esetben a számlán lévő pénz a svájci állam kasszáját gyarapítja majd.

 

 hirdetes_400x285  
Forrás: southlive.in

 

De ez csak a jéghegy csúcsa. Egyesek szerint ugyanis az alvó számlákon (amelyeknek tulajdonosa legalább két éve nem jelentkezett) több mint 2 milliárd svájci frank hever. Ez főleg 2018-tól okozhat majd többeknek problémát, mikor Svájc elkezd információt szolgáltatni más országoknak is ügyfeleiről az adóelkerülés elleni harc jegyében.

 

Előkerülhet ugyanis egy elfeledett számla egy elfeledett összeggel, ami a kamatok után esetleg kellő mértékben meghízott ahhoz, hogy az adóhatóság kínos kérdéseket tegyen fel. Mindenesetre a bankok nem az adócsalások ellen hozták létre a fent említett információs portált.

 

„A bankoknak az egész világon számítaniuk kell olyan eshetőségre, mikor elvesztik a kontaktust a klienssel. A jelenlegi szabályozás a bankok javaslatai alapján jött létre azzal a céllal, hogy megoldást nyújtsanak a hosszú-hosszú idő óta szunnyadó számlaszámok problémájára. (…) Amikor egy alvó számla tulajdonosát vagy jogos örökösét megtalálják, számára a következő feladat az lesz, hogy a számlán lévő pénzből származó adókötelezettségét teljesítse”

 

Írja a Svájci Bankszövetség (SBA) hivatalos állásfoglalásában.

 

Egy nagyobb összegű bankszámla váratlan felfedezése az örökösöknek jó hír, de adókötelezettségekkel is jár. Forrás: Forbes.com

 

Nem kérdezősködtek sokat

 

A sváci bankok legendás diszkréciója nem csak abban nyilvánult meg, hogy nem adtak információt ügyfeleikről, hanem abban, hogy nem is kérdeztek tőlük sok mindent.

 

Egyes számlatulajdonosokat például ma már az internetes keresők alapján is azonosíthatunk. Például Harey S. Firestone-t Akronból, aki az USA egyik leggazdagabb embere volt a 20. század elején – ő alapította a Firestone abroncsgyártó vállalatot, és a Henry Ford és Thomas Edison köré csoportosuló „milliomos klub” tagja volt.

 

Bár konkrét bizonyíték nincs arra, hogy a bank adatbázisában szereplő Firestone az a Firestone, ez is jól jelzi, milyen keveset tudtak és kérdeztek a bankok saját ügyfeleikről.

 

Alacsony az érdeklődés

 

Az SBA azt nyilatkozta, nem tudja megmondani, hány ilyen számláról vándorolt át az összeg a svájci államhoz, de eddig mindössze csak a számlák 5 százaléka esetében érkezett hozzájuk igénylés a tulajdonosoktól vagy leszármazottaiktól.

 

Érdekesség még, hogy az alvó számláknál rögzített legrégibb születési év 1808-as, a legfiatalabb számlatulajdonos 1956-ban született, az átlagév pedig 111 év.

 

Az alvó svájci bankszámlák adatai ide kattintva tekinthetők meg, lehet ellenőrizni, van-e valahol valamelyik felmenőnknek egy rejtett, titkos és elfeledett bankszámlája Svájcban.

 

 

Körkép.sk, swissinfo.ch, portfolio.hu

Nyitókép: mitte.ch

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!