Mi lenne, ha hirtelen újra létrejönne az Osztrák-Magyar Monarchia? Ezt mutatja be egy rendívül érdekes és jól kidolgozott videó a Youtube-on. Az ország lenne a világ 15. leggazdagabb és 20. legnépesebb országa. A magyarok aránya viszont kisebb lenne mint 100 éve. 

 

Ez lenne ma a 39. legnagyobb területű ország a világon – Európában viszont a második legnagyobb lenne, Oroszország után – derül ki a Mandiner összefoglalójából.

 

kép: Youtube

 

A Monarchia lakossága ma, száz év után közel 69 millió főt tenne ki, megelőzve Franciaországot, megközelítve Németországot. A Habsburg-birodalom a világ 20. legnagyobb népességű országa lenne ma, Thaiföld és Törökország között.

 hirdetes_400x285  

 

A nemzetiségi arányok viszont megváltoztak száz év alatt – a németek/osztrákok és a magyarok kárára. 1914-ben a németek 23, a magyarok közel 20 százalékát tették ki a Monarchiának. Ez a szám ma a németek esetében 12, a magyarok esetében 15 százalék lenne. Tehát alig több mint egynegyednyi osztrák és magyar nemzetiségű lakosa lenne egy mai Osztrák-Magyar Monarchiának. Ebben a mai birodalomban 10-10 százalék lenne az ukránok és a csehek, 8-8 százalék a románok és a lengyelek aránya.

 

forrás: Youtube

 

Az új Monarchia nemzeti összterméke mintegy 1100 milliárd dollár lenne. Ez volna a világ 15. legnagyobb gazdasága, megelőzve Mexikót, megközelítve Spanyolországot. Az egy főre jutó nominális GDP 17 ezer dollár lenne, ez a 39. a világranglistán. (A mai magyar egy főre jutó nominális GDP 12 ezer dollár.)

 

A birodalom katonai költségvetése a 19. legnagyobb lenne a világon, Spanyolország és Kolumbia között a világranglistán. Mintegy 188 ezer katonánk lenne, ez a 30. legnépesebb hadsereg lenne, megelőzve Németországot (186 ezer), megközelítve Marokkót (196 ezer) és Franciaországot (222 ezer).

 

kép: Youtube

 

Az újjászületett Monarchiának egy darab gyarmata lenne, egy egy négyzetkilométeres terület Tiencsin kínai nagyvárosban. Harmincezer kínai él most ezen a területen. A birodalom lakosai közül 44 százalék katolikus, 18 százalék ortodox, 4 százalék protestáns és 3 százalék muszlim lenne. Mintegy 20 százalék pedig vallástalan volna.

 

 

És hogy ki lenne ma a császárunk?  A trónöröklés rendje szerint, miután Habsburg Ottó 2011-ben meghalt, az ő idősebb fia, Károly lenne a mai császár. Magyar uralkodóként: V. Károly.

 

Mandiner.hu , Youtube
borítókép: Youtube

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!