Az egykori Gömör-megye magyarok által lakott területe gazdaságilag, szociálisan, de kulturálisan is nagyon elmaradottá vált. Ismert tény, hogy a térséget jelentős számban, nagy szegénységben élő roma családok lakják. A szlovák parlament és kormány gazdaságilag és szociálisan elmaradott területnek nyilvánította, és intézkedéseket foganatosított a helyzet javítása érdekében. Eszerint 2020-ig 2000 munkahelyet kell teremteni a rimaszombati járásban.

 

Hogy ez mennyire sikerül, azon múlik majd, hogy hogyan állnak hozzá a helyiek. Egy dolog nem lehet vitás, a kormány csak úgy ad pénzt, ha látja, hogy a helyi illetékeseknek konkrét terveik vannak, és hogy a pénz hatékonyan lesz felhasználva.

 

2016-ban ilyen céllal alakult meg a térségben a Közös Erővel Gömör Felvirágoztatásáért, polgári társulás. Horváth Csabával, a szervezet főtitkárával beszélgettünk arról, hogy egy év elteltével hogy látják, sikerülnek-e a dolgaik, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük annak érdekében, hogy elérjék céljaikat.

 

 hirdetes_300x300  
Horváth Csaba, a Közös erővel Gömör felvirágoztatásáért polgári társulás főtitkára. Kép: Mede Géza

 

Horváth Csaba elmondta, hogy fő céljuk a sok kis falu összefogására, összetartozásra való biztatás. Tudjuk, hogy sok esetben pályázni csak 2000 lakos felett lehet. Olyan községekről van szó, mint Radnót, Cakó, Baraca, Martonfala, Gortva, Jéne, ahol a polgármesterek is példásan megértik egymást.

 

A szervezet lehetőségeit az év végén sikerült kibővíteni négy járás területére, ahonnan civil szervezetek is jelentkezhetnek február végéig. Van már jelentkező Fülekről, Balogfaláról, Várgedéről, Rimaszombatból, de pl. Páskaházáról is.

 

Javítani a munkavállalás feltételein

 

„Szeretnénk kidolgozni, és felterjeszteni olyan javaslatot, hogy ne vegyék el a pénzt a családtól, amikor az egyik tagja már dolgozik. Ez a munkavállalás egyik alapvető eleme lenne a térségben.” Elmondta még, hogy próbálnak közösen karitászt szervezni, amely segítene a rászorulókon.

 

Arra a kérdésre, hogy a társulás csak a roma polgárok megsegítésére jött-e létre, Horváth elmondta, hogy ők eleve komplexen értékelik és képviselik a térség érdekeit. Ebbe beletartozik szlovák, magyar, roma egyaránt.

 

„Ha többen vagyunk, nagyobb a súlyunk”.

 

Konkrét terveikről szólva elmondta: „Az akcióterv értelmében Radnótban 30 szociális lakást szeretnénk felépíteni, el kell kezdeni még az idén. Új négy-osztályos iskolát építünk, kabinettel, szociális helyiségekkel. Februárban meglesz a szerződés, és a tervdokumentáció is. Új óvoda készül 75 gyerek számára (a jelenlegi kapacitása 23 gyerek).

 

Óvodaépítés, munkahelyteremtés

 

Az óvodára alapozva konyhát is építünk, napi 200 ebéd kapacitással, óvodásoknak, iskolásoknak, nyugdíjasoknak. Szociális vállalatot alapítunk, amely zöldséget fog termeszteni két hektáron, a környező iskolák számára is. Később kibővítjük raktárakkal, sőt még állattenyésztéssel is. Az akcióterv szerint 40 munkahelyet kell teremtenünk két éven belül. Marcinčin úrral, a miniszteri biztossal megegyeztünk, hogy minél hamarabb el kell kezdeni az üzleti terv kidolgozását. Egy másik szociális vállalkozás peletet fog gyártani az iskolák fűtéséhez. A 10 alkalmazottat télen iskoláztatjuk, és kosarat fognak fonni.

 

Ez mind Radnót községben. Jó úton halad az akcióterv realizálása, Cakóban és Baracán szintén óvoda épül, Cakóban és Martonfalán pedig szintén szociális vállalat fog alakulni.

 

 

Az oktatásügy kapcsán Horváth Csaba kiemelte, hogy a magyar iskolák 80%-át a térségben a roma gyerekek töltik fel.

 

„Az a tapasztalatunk, hogy a magyar pedagógusok eddig mellőzték a roma szervezeteket e téren. Mi örülünk, ha eszébe jutunk valakinek, ha megszólítanak bennünket.”

 

Mede Géza

 

Képek: Közös Erővel Gömör Felvirágoztatásáért fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!